9 г. затвор за бившия хърватски премиер Санадер

За пръв път политическа партия е призната за виновна в корупция
Обновена: 11 мар 2014 16:39 | 11 мар 2014 16:39, Елка Василева
15
9 г. затвор за бившия хърватски премиер Санадер
Иво Санадер. Снимка: БТА

Бившият премиер на Хърватия и лидер на Хърватската демократична общност /ХДО/ Иво Санадер беше осъден на първа инстанция в Загреб на 9 години затвор по обвинение в корупция и по-специално за източване на средства от държавни институции и фирми.

Санадер също така трябва да върне на държавата 15,27 млн. куни (около €2 млн.), изгубени в резултат на афери, който той извършил чрез маркетинговата фирма „Фими медия“, предаде ИТАР-ТАСС.

По същото дело бяха осъдени и бившият ковчежник на партията Младен Баришич, който получи присъда от 3 години затвор, прессекретарят Ратко Мачек, осъден на една година затвор условно, бившият касиер на партията Бранка Павошевич, получила 1,5 г. затвор и собственичката на „Фими медия“ Невена Юрак, която е осъдена на 2 години.

Партията ХДЗ е глобена с 658 000 евро. Освен това партията трябва да върне в хазната незаконно получени 3,5 млн. евро.

Още по темата
Това е първият случай в Хърватия, когато политическа партия е призната за виновна в корупция, а целият корупционен скандал е определян от медиите в страната като най-големия в хърватската политика. Съдебният процес продължи близо две години.

Санадер отхвърли обвиненията. В заключителната си реч той обвини свидетелите по делото в лъжа, заяви, че на нито един от представените в рамките на процеса документи няма негов подпис и увери, че е спечелил капиталите си в Австрия като бизнесмен.

Това не е първата присъда за Санадер. През ноември 2012 г. съд в Загреб го осъди на 10 години затвор за подкупи от две търговски компании. Според следствието през 2008 г. Санадер е получил 5 млн. евро от унгарската компания MOL за предоставянето й на правата за управление на хърватската петролна компания INA. По данни на следствието през 1995 г. бившият премиер е взел подкуп от австрийската банка  Hypo Alpe Adria. Тогава Санадер отхвърли всички обвинения, като заяви, че процесът срещу него е политически мотивиран.

Санадер беше премиер на Хърватия от 2003 г. до 2009 г. Неговата партия ХДО беше основана от радикални националисти начело с Франьо Туджман през 1990 г. Партията се обяви за отделяне на Хърватия от Югославия. С тази програма тя спечели първите демократични избори през 1990 г. и беше на власт до 1999 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
надзирател преди 10 години
Ало,Цацаров,виж в махалата какво правят прокурорите.Станишев си присвои 2 млн.с "излъскване имиджа".Е върна ги,но престъплението е консумирано.Хазната загуби 2 млд.лева от заменките "кон срещу кокошка".Пак тоя красавец Станишев и брат му са на дъното на далаверата.Какво стана с Р.Овч. и Вальо Топлото?А с оная социална,която в Стара Загора направи голямата далавера за довършителните работи в размер на много милиони злоупотреби? А източване на държавния размер от ДПС,а "Хидроинженера?.
11
1
 
1
 
! Отговори
bravo преди 10 години
hrvatska,tova e narod,a ne bg,koga ste se sluci v bg tova, bivs premier i partia-osadeni.koga v bg i zasto ne.. tova zavisi i ot naroda
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако ги разнищят и нашите президенти и министри повярвайте България ще стане богата държава. А те какво правят и сега се надпреварват за власт и кражба от народа и държавата
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде ред е на Тиквата за наркотрафик !
8
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
tova u nas nikoga nqma da stane za6toto sa navarzani kato svinski 4erva
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех, кога ли ще чуем подобни новини и у нас... Как премиера е осъден например доживотно...
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управниците на турския *** в Европа да имат да кажат нещо по въпроса?
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хърватите заслужават да ги приемат в Шенген! Явно при тях борбата с корупцията не е само на думи!
4
1
 
0
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
hm
3
8
 
27
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
а затвор за Орешарски ще има ли ?
2
1
 
30
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
2 години процес, ефективни присъди, бивш премиер!!!! Това ако се случи в "мила моя майнольо" сигурно ще отнеме вовеки и пак няма да има резултат!
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А у нас всички са по-чисти от Майка Тереза.