Сърбия потъна във вода, Русия изпрати помощ

Прогнозата не предвижда скоро спиране на валежите
Обновена: 16 май 2014 14:20 | 16 май 2014 11:39, Елка Василева
72

Снимка: Reuters

Министерството на извънредните ситуации на Русия изпраща спасители в Сърбия, която е засегната от наводнения, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на министерството Александър Добришевски.

Той съобщи, че самолет Ил-76 вече е излетял към Сърбия с над 70 най-добре подготвени спасители на борда и с необходимото високотехнологично оборудване. „Руският отряд спасители е оборудван с всичко необходимо за провеждане на издирвателно-спасителни работи в зоната на наводненията и е готов да действа в автономен режим над 15 денонощия“, каза Дровишевски.

Малко по-късно през деня в Ниш се очаква да кацне още един самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации с хуманитарна помощ на борда, предаде РИА Новости.

Властите в Сърбия обявиха вчера извънредно положение заради продължителните проливни дъждове, които предизвикаха наводнения в много райони на страната."Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза на пресконференция вчера премиерът Александър Вучич, който ръководи щаба за извънредни ситуации.

Излезлите от коритата си реки наводняват къщи и земеделски земи, разрушават пътища, предизвикват наводнения. Стихията отне живота на петима души, един човек е безследно изчезнал, евакуирани са близо 6 200 души. В една четвърт от училищата не се провеждат занятия. Транспортът в редица градове е нарушен. Ситуацията се усложнява от очакванията според метеорологичната прогноза за непреставащи дъждове до уикенда.

Правителството на Сърбия поиска помощ от Европейската комисия, Русия и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: СърбиянаводнениеРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koйто си знае интереса, не си разваля отношенията. А сърбите го знаят. Никога не са се дупили днес на единия, утре на другия. ЕС ги оте * а, но Руснаците ще ги спасят. Безвъзмездно. А ние да му мислим, щото като видни евро-атлантиди, ако не дай си боже дойде стихия, ще сме с пръст в задното отверстие.
22
32
 
3
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Петимата политкомисари на БСП които са дежурни по сайт да прочетат статията по-долу , "ЕС предостави помощ на Сърбия и Босна и Херцеговина" цитат "...Кристалина Георгиева благодари на отзовалите се страни...." и да спрат от всяко нещо да правят *** /то каква друга да се очаква от тях/ агитация!!!! Пишете си там "Тиквата" "Физкултурника", "Фидоска" не се опитвайте да разсъждавате , не ви се получава!
21
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E,щом са ви братя скачайте да им помагате.Аз забравих,че бг народът е уникат.Брат едновременно на китайци,***,сърби,араби и ескимоси.
20
24
 
1
 
! Отговори
Умри преди 9 години
До Анонимен 16 Като ни мразят да умрат.
19
1
 
40
 
! Отговори
тиква преди 9 години
До Александързащото нашите ***-депутати са заети с надлъгване в поредните избори.Хората инак кучета ги яли
18
1
 
48
 
! Отговори
Данъчен преди 9 години
Добро ютро, абе кой е евро комисар по бедствията в ЕС/ЕП/ЕК!?
17
1
 
40
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 9 години
Винаги съм се чудил как може има толкова проницателни хора!Понеже много разбираш от режисура, тясната ти специализация не ти е дала някои полезни познания. Ето едно: няколко самолета Ил-76 на МЧС /Министерство Чрезвичайных Ситуации/ са в постоянна готовност да отлетят за където трябва с всичко необходимо - специалисти, лекарства, палатки, одеала, лодки и всичко, за което може да се сетиш .Няколко години МЧС се ръководеше от сегашния военен министър н РФ ген. Сергей Шойгу, тувинец по националност
16
3
 
57
 
! Отговори
Къцко преди 9 години
Само Нива-та цепи през водата и не й пука! Прехвалените лендроувъри ги бутат с багери!
15
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да ни мразят! Ти живял ли си на остров Корфу през 1 св. война ?
14
59
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо пък да им помагаме?Те какво са сторили за нас ?Нека поплуват малко.Водата е полезна за здравето ;)
13
3
 
2
 
! Отговори
5 преди 9 години
Като видях колко ,,одобрения'' имам, взех, че и аз си поставих минус.Извинения за този, който е поставил плюс.
12
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8 каква политика е това че хората имат нужда от помощ , политика беше на натовците да пускат бомби нат сърбия , тогава народа даниби да имаше нужда от тях ,срамота че сте християни а расъждавате като янки
11
9
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братята сърби се издавиха, а наша Кристалинка е заета с избори вместо с бедствията.
10
35
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбия и сърбите /и хърватите/ са предпочитани не само от Русия, а и от жените на България и то известни жени.Героинята от романа ,,Изпитание'' предпочита капитан Катанич пред родните ухажори, начело с адютанта на Батемберг.Коканова и героинята и Лиза от предпочетоха Раде Маркович и неговия Обренович от филма, Росич, Салич и така. Само пияндето комунист Георги Димитров донякъде спасява положението.За Каравелов няма да говорим.
9
4
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние като европейци с ЕС Комисар по бедствията и Аварийте като станаха наводненията в северна БГ Разградско, Цар Калоян изобщо в региона или като стана наводнението в Харманлийско, земетресението в Пернишко от ЕС изпратиха да ни кажат че това не било бедствие и да си траем да не ни спрят помощите.т.е. фондовете
8
69
 
16
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
Че защо да помагат Натовците?!?! Поискали ли са помощ? Русия се прави на загрижен брат, за да може после такива като теб да обясняват, колко е велика Русия и колко е добра! Интерес и политика е всичко.
7
11
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кадеса натовците да помагат и ли те само могат да пускат бомби , *** такава , плъзнаха и по балканите
6
17
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги руснаците ниса помагали за каквото и дае , ама нашите хайдуци продадоха народа за два тоблерона , шоколад не бяха яли , народа трябва да оцени кой му е полезен и кой не, европата само мизерия и глад ,
5
71
 
8
 
! Отговори
НАТО преди 9 години
Помощ! А още бомби не искате ли ?
4
11
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прозрачна режисура! Докато преди час се чу от новините, че Сърбия е поискала помощ от ЕС и Русия, помощта от Русия вече е във въздуха. Винаги Сърбия е била обичана от Русия и предпочитана спрямо нас.Ние нито сме славяни, нито толкова православни, нито сме лоялни и последователни. И още ред причини.