Сърбия потъна във вода, Русия изпрати помощ

Прогнозата не предвижда скоро спиране на валежите
Обновена: 16 май 2014 14:20 | 16 май 2014 11:39, Елка Василева
72

Снимка: Reuters

Министерството на извънредните ситуации на Русия изпраща спасители в Сърбия, която е засегната от наводнения, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на министерството Александър Добришевски.

Той съобщи, че самолет Ил-76 вече е излетял към Сърбия с над 70 най-добре подготвени спасители на борда и с необходимото високотехнологично оборудване. „Руският отряд спасители е оборудван с всичко необходимо за провеждане на издирвателно-спасителни работи в зоната на наводненията и е готов да действа в автономен режим над 15 денонощия“, каза Дровишевски.

Малко по-късно през деня в Ниш се очаква да кацне още един самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации с хуманитарна помощ на борда, предаде РИА Новости.

Властите в Сърбия обявиха вчера извънредно положение заради продължителните проливни дъждове, които предизвикаха наводнения в много райони на страната."Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза на пресконференция вчера премиерът Александър Вучич, който ръководи щаба за извънредни ситуации.

Излезлите от коритата си реки наводняват къщи и земеделски земи, разрушават пътища, предизвикват наводнения. Стихията отне живота на петима души, един човек е безследно изчезнал, евакуирани са близо 6 200 души. В една четвърт от училищата не се провеждат занятия. Транспортът в редица градове е нарушен. Ситуацията се усложнява от очакванията според метеорологичната прогноза за непреставащи дъждове до уикенда.

Правителството на Сърбия поиска помощ от Европейската комисия, Русия и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: СърбиянаводнениеРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали знаеш вица Сърбите искали България да се потопи а Гърците да гори а Турците да има заметресиния в България от Бог обаче станало обратното Турция тресе силно в Гърциая гори а Сърбия се потопила отишали те при Бог и казали какво става и той отговорил объркал съм картите със стара и голяма България!!!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен1 милярд ще им даде не чу ли мен ме интересува за хората които са пострадаха скоро от дъждове и ветрове в България и за село Бисер да се помогне !
61
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До Милена ред 66Вярно е сърбите са "много смели" особено когато те нападат в гръб.(справка българо-сръбската история от 863 г. до 1885 г. и по късно)
60
10
 
14
 
! Отговори
Милена преди 9 години
Васо написа:"Щом и при тази ситуация се намериха тука *** да да пишат глупости и да сеят омраза, как ни търпи Господ не знам. Или ни е създал да бъдем лошия пример на човечеството. "Абсолютно си прав. Прекрасна природа, некачествена семка са българите. Завистливи, алчни и гадни....А сърбите дори и да не са в ЕС и към НАТО, всички ще им помогнат, както е било и до сега. Единствено за Косово където Клинтън бомбандира. За разлика от *** сърбина не е вълк единак,не завижда и е смел
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Германия, България, Австрия, Люксембург и Словения са предложили помощта си на Сърбия в борбата й срещу наводненията, предаде РИА Новости, позовавайки се на думите на официалния представител на европейския комисар по хуманитарната помощ Дейвид Шерък..." Ето, сега малко по-спокойно ако може.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До EUНапротив, може да помогне и го прави. Без значение кой къде членува хуманитарна помощ може да се получи от всички страни на пленетата.
57
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко наивни ***, които мислят че някоя "майка" бди над тях и че има нещо друго освен интереси..за никой не трябва да ни пука освен за НАШАТА ДЪРЖАВА, нашата МАЙКА БЪЛГАРИЯ, но естествено и това вече е утопия..Пълно е с млади хора които си продават дупетата за долари, и стари, които са си ги продали за рубли и си мислят че баничките ще струват пак 5 стотинки..Ние сме дали на Русия толкова, че още има да ни връща, ама пустата къса българска памет е национална черта..
56
0
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 9 години
До Бял БродникКакто майка, която обича децата си, дори и да слушат ------------:))))))
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбия потъна във вода, Русия изпрати помощ...на другия ден ..Сърбия част от Русия...
54
6
 
18
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Velika Russia pomaga na pi4ovete surbi, a vie pliuite, pliuite... ;-)
53
34
 
2
 
! Отговори
Не сте Хървати и мре преди 9 години
Сърбо-*** са предатели и 100 години ги хрантутим насила. Да *** сърбогъзите.
52
40
 
10
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Сърбия е прокълната Държава за това се разпада , селд 100 години нема да има Сърбия
51
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ни помогна ЕС и НАТО на нас когато бяха голямите пожари, толкова сега те ще помогнат и на Сърбия. ако си спомняте тогава Русия изпрати самолет за погасяване на пожарите и то само да си платим горивото. От ЕС и НАТО нищо хубаво не може да се очаква, те по скоро изпратиха на Сърбия бомби с обеднен уран , разрушиха им мостовете, убиха хиляди мирни граждани. Сега дрънкат оръжие пред Русия . Това са демократите убийци и грабители, никакъв ЕС никакво НАТО - долу мръсните гадове.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
golemiq korab potana
49
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е ЕС да помогне,нали иска да прилапа и Сърбия,може и НАТО да помогне - с бомби.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4akai malko ufffffffff ooopppppp *** premestih go
47
6
 
12
 
! Отговори
EU преди 9 години
България за съжаление не може да помогне понеже Сърбия не е в EU
46
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nema milost za Srabskite KASAPI
45
40
 
4
 
! Отговори
Господ преди 9 години
Господ вижда и наказва , изпоколиха совствените си хора , цяла Сърбия да потъне
44
4
 
36
 
! Отговори
Бял Бродник преди 9 години
Русия никога няма да изостави православните си братя славяни. Както майка, която обича децата си, дори и да слушат