Турция – напред към миналото

Може ли Ердоган да поведе страната си към нова "златна" ера?
Обновена: 11 яну 2015 20:38 | 11 яну 2015 20:37,
306
Турция – напред към миналото
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

“Не ви заповядвам да се биете, заповядвам ви да умрете”. С тези думи Кемал Ататюрк, бащата на модерната турска република, повежда войската си срещу водените от Великобритания сили при Дарданелите през 1915-та година. Битката е спечелена, но в крайна сметка Османската империя е на губещата страна (в съюз с Германия) през Първата световна война.

На 25-ти април се навършват точно 100 години от въпросната историческа битка, която за мнозина е моментът на посяване на първите семена на светската държава, изградена от Ататюрк.

Според “Икономист” вековният юбилей дава сериозен повод за размисъл за запазването на наследството, оставено от националния герой. Още повече, че настоящият силен човек в Турция – президентът Ердоган, настоява за конституционни промени, които ще предоставят цялата власт в ръцете му.

Така Ердоган се надява да успее да сбъдне мечтата си за нова и самоуверена Турция, в която сунитският ислям да бъде доминираща религия и славата на старата империя да бъде възкресена.

Но критиците му далеч не са толкова въодушевени. “Турция ще се сдобие с диктатор, каквито властват в Близкия изток”, твърди анализаторът Левент Гюлтекин. Подобна позиция може и да е леко крайна, но Ердоган определено има грандиозни амбиции.

Във ферма на Ататюрк край Анкара държавният глава издигна крещящ президентски комплекс с 1 150 стаи на стойност 615 милиона долара. Ердоган постанови старият османски език, сменен от Ататюрк през 1928-ма година, да бъде задължителен в духовните училища, чийто брой нарасна четворно, откакто Партията на справедливостта и развитие пое властта през 2002-ра година.

За да получи нужната подкрепа в парламента, движението на президента трябва да спечели 4-ти избори поред. Вотът е през юни и малцина се съмняват, че Партията на справедливостта и развитието ще спечели с лекота, предвид че опозицията е в дълбока криза.

И все пак Партията на справедливостта и развитието трябва да спечели 2/3 от 550-те депутатски места, за да има нужното мнозинство в парламента, за да бъдат прокарани промените в конституцията, установена от военни при преврата през 1980-та година. Прогнозите са, че подобна разгромна победа едва ли ще се случи.

Пред Реджеп Ердоган ще има сериозни изпитания през настоящата година. Първо трябва да удържи здравия контрол върху собствената си партия. Все по-усилено се говори за вътрешни брожения срещу Ердоган, като дори имало “кабинет в сянка”, съставен от негови съперници. Желанието на президента сам да определи изборните листи.

Друг голям проблем е корупцията. Немалка част от съпартийците му са силно притеснени от корупционния скандал, в който бяха забъркани президентът и хора от най-близкото му обкръжение.

Към момента Ердоган продължава да настоява, че влиятелният духовник Фетулах Гюлен, който живее в Съединените щати, е организирал заговор за преврат и всички обвинения са подправени с помощта на Израел и Вашингтон.

Хиляди последователи на Гюлен от полицията и съдебната система, които отричат да са замесени в какъвто и да е опит за сваляне на правителството, бяха арестувани или уволнени. Журналисти, за които се счита, че симпатизират на проповедника, също бяха задържани. 

Третият и може би най-голям проблем за президента е икономическото състояние на страната. Нужни са спешни реформи за постигане на нужния растеж за поддържане на наложените високи стандарти. Такива обаче липсват. Близо 2 милиона бежанци от Сирия не правят ситуацията по-лесна.

Интересен факт е, че Ердоган успя да се сближи с кюрдите. Дори се говори, че има тайна сделка между бунтовническия лидер Абдула Йоджалан и президента, която да доведе до изненадващо много спечелени депутатски места за управляващите в кюрдския югоизток. А с тях търсеното мнозинство ще е далеч по-близо. Военното крило на Кюрдската работническа партия води тежки битки в Сирия и като цяло движението не може да си позволи остър конфликт и с Анкара.

В замяна на подкрепата кюрдите твърде вероятно ще получат правото да имат автономен парламент и доста сериозни законови облекчения. Ако тези обещания бъдат спазени, относителният мир ще се запази и Ердоган ще може да продължи напред в преследване на крайната си цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Турция демокрацията е по развита от България. След случая Шарли Ебдо форумът на сайта на Хюриет е пълен с ругатни срещу Исляма и се учудих, че коментарите не са изтрити. По холяда коментара на статия.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abeeee na kakiv ezik pi6e6 kato vla4e6ta kasetasi may si prekalil sis lulata
78
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ве тия бг-та много вземаха да врънкат що не ги нападнем и им е--м майката???
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северен Ирак вече се чува, че е Кюрдистан :)
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tuk nemise vqrva da ima bilgari plue6ti turci teq sa nekvi mekereta gotve6ti noviq svetoven red i pluqt stabilnite upravnici koito neim tancuvat po gaydata
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В турските медии пише, че Турция е на първо място в света по смъртни случаи на работното място.В мината Сома бяха затрупани 301 миньори. В Сома работеха за 815 лв. на месец.Парламента на Турция се събра за да вдигнат заплатите на 1200 лв., но така и не ги вдигна.После пак имаше авария в друга мина. Пак с много жертви.За жалост като условия на труд Турция не отговаря на елементарни стандарти.Пести се от екипировка, което после се оказва фатално.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименRazbira se! :) Samo che razlikata s Bulgaria i Turciq e tazi; che v Bulg. moge bi ima 5% negramotni a v Turcia %50! No sashtestvenita razlika e tazi.. che: v BG upravliavat tezi %5% ot negramotnite blizo 100 g. a v Turcia %50 ot gramotnite!!! Tova si go zapshi nqkade v mozaka! Ako vse oshte ima6!
73
4
 
7
 
! Отговори
До 168 от Мюмюн преди 9 години
Турция беше "като нас", когато "Народната партия" (която в момента е опозиция) управляваха. Те и затова плюят по "Ердоган", за да върнат отново старите послушковци и да превърнат Турция в зависима колония, но няма да я бъде.
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция докато не промени манталитета си ще е варваска държава.А промяната на манталитета няма как да стане без промяна на религията.Докато не станат християни да забравят.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bg turkishBre ti kav Balgarin si vre, sledl kato u6 turcite sa vi klali 500 g ? Ot kade si doshal che sa vodish balgarin. osven ot nebeto ha?
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е хубаво де нека е така, обаче аз едно нещо не загрявам. Защо по дяволите пишете тука много турци на български и от коментарите ви виждам някакво пълно задоволство от Турция. Добре радвайте се но не забравяйте че ние живееме в България. Трябва да гледаме ние да сме добре и да се развиваме, независимо какви сме по произход, да се чувстваме добре тук в Родината си. Все пак това е нашият дом и които не го почита, не почита себе си...
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В един турски сайт се хвалеха, че Турция е на второ място в света по растеж на коефициента на интелигентност на населението.Аз написах коментар, че при положение, че 50 % от хорта в съвременна Турция са неграмотни, този "интелектуален растеж" ще продължава дълго време. Никой не ме обори, но темата я махнаха от сайта.
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напредъка на Турция се дължи на европейски, американски и японски фабрики.Не на турска промишленост, като ноу хау.Даже гледах по турската телевизия изказването на един от кандидатите за президент, който обясняваше как Турция не прави нищо свое. Даваше пример с Южна Корея.как за 30 г. се е променила тотално.Общо взето с копирането на християнският модел Турция копира и начина на живот на християните. Но това пак не е турско. Хвали се с чужд модел и чужди успехи.
67
3
 
9
 
! Отговори
До Мюмюн преди 9 години
Пич Турция е роб на САЩ и Израел точно колкото и ние, не си прави илюзии, не се било харесвало... Всичко каквото каже САЩ и Израел, Турция изпълнява и слуша... За справка имаше един случай дето пратиха турски кораб към Палестина за подкрепа и евреите ги изклаха там. После какво стана? Турция беше дълбоко възмутена...
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Османската империя няма как да се върне.това го пиша за пернатия дето на турски обижда другият турин във форума.Единият е ататюркист, другият се пише османлия.Имате различни политически виждания.Но Ердоган не е османлия.Просто ви казвам.Защото за да има османизъм трябва да има султан, а вече султани няма.То не става да вземеш някой от народа като Ердоган и да поставиш за султан.Християните по време на Османската империя са имали повече права от сега в републиката.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който нож вади другиму, от нож умира... Турция има пак амбиция да завладява територии, да става империя но Бог вижда и забавя но не забравя и доста бяха държавите с такива амбиции и колко са големи сега?Това е чудото на Българина, че дори и да има някой лоши страни той живее с всички и не е шовинист и националист и точно затова България ще я има завинаги, и преди и след Турция!
64
10
 
6
 
! Отговори
Мюмюн Ахмедов преди 9 години
Определено откакто Ердоган пое властта, Турция има голям напредък. Държава, която до преди 12 години дължеше 400 млрд. долара на МВФ, днес не само че не дължи нищо, но и притежава огромен финансов ресурс, което определено не се харесва на САЩ и Израел. А относно "героя" Ататюрк, мога да кажа само, че е бил просто една послушна пионка, обслужваща ционистки интереси.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Истанбул има забулени от глава до пети, нишо не се вижда и после същите тези ги гледаш на плажа с едни мини бански.Отделно са ми супер противни разни забулени с отворено лице дето е начервено като за полседно.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последният султан е бил масон.След това Мустафа Кемал е юдеин масон от Солун.И след него до днес всички в управлението на Турция са юдео-масони.Включително и евреина Давутоглу (син на давид в превод значи фамилията му), и масона Ердоган, който е американски агрент.Това с независимостта на Турция го разправяйте на някой друг.
61
10
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Гербът на Османската империя е най-красивият герб, който съм виждал, след това е този на САЩ.