Турция – напред към миналото

Може ли Ердоган да поведе страната си към нова "златна" ера?
Обновена: 11 яну 2015 20:38 | 11 яну 2015 20:37,
306
Турция – напред към миналото
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

“Не ви заповядвам да се биете, заповядвам ви да умрете”. С тези думи Кемал Ататюрк, бащата на модерната турска република, повежда войската си срещу водените от Великобритания сили при Дарданелите през 1915-та година. Битката е спечелена, но в крайна сметка Османската империя е на губещата страна (в съюз с Германия) през Първата световна война.

На 25-ти април се навършват точно 100 години от въпросната историческа битка, която за мнозина е моментът на посяване на първите семена на светската държава, изградена от Ататюрк.

Според “Икономист” вековният юбилей дава сериозен повод за размисъл за запазването на наследството, оставено от националния герой. Още повече, че настоящият силен човек в Турция – президентът Ердоган, настоява за конституционни промени, които ще предоставят цялата власт в ръцете му.

Така Ердоган се надява да успее да сбъдне мечтата си за нова и самоуверена Турция, в която сунитският ислям да бъде доминираща религия и славата на старата империя да бъде възкресена.

Но критиците му далеч не са толкова въодушевени. “Турция ще се сдобие с диктатор, каквито властват в Близкия изток”, твърди анализаторът Левент Гюлтекин. Подобна позиция може и да е леко крайна, но Ердоган определено има грандиозни амбиции.

Във ферма на Ататюрк край Анкара държавният глава издигна крещящ президентски комплекс с 1 150 стаи на стойност 615 милиона долара. Ердоган постанови старият османски език, сменен от Ататюрк през 1928-ма година, да бъде задължителен в духовните училища, чийто брой нарасна четворно, откакто Партията на справедливостта и развитие пое властта през 2002-ра година.

За да получи нужната подкрепа в парламента, движението на президента трябва да спечели 4-ти избори поред. Вотът е през юни и малцина се съмняват, че Партията на справедливостта и развитието ще спечели с лекота, предвид че опозицията е в дълбока криза.

И все пак Партията на справедливостта и развитието трябва да спечели 2/3 от 550-те депутатски места, за да има нужното мнозинство в парламента, за да бъдат прокарани промените в конституцията, установена от военни при преврата през 1980-та година. Прогнозите са, че подобна разгромна победа едва ли ще се случи.

Пред Реджеп Ердоган ще има сериозни изпитания през настоящата година. Първо трябва да удържи здравия контрол върху собствената си партия. Все по-усилено се говори за вътрешни брожения срещу Ердоган, като дори имало “кабинет в сянка”, съставен от негови съперници. Желанието на президента сам да определи изборните листи.

Друг голям проблем е корупцията. Немалка част от съпартийците му са силно притеснени от корупционния скандал, в който бяха забъркани президентът и хора от най-близкото му обкръжение.

Към момента Ердоган продължава да настоява, че влиятелният духовник Фетулах Гюлен, който живее в Съединените щати, е организирал заговор за преврат и всички обвинения са подправени с помощта на Израел и Вашингтон.

Хиляди последователи на Гюлен от полицията и съдебната система, които отричат да са замесени в какъвто и да е опит за сваляне на правителството, бяха арестувани или уволнени. Журналисти, за които се счита, че симпатизират на проповедника, също бяха задържани. 

Третият и може би най-голям проблем за президента е икономическото състояние на страната. Нужни са спешни реформи за постигане на нужния растеж за поддържане на наложените високи стандарти. Такива обаче липсват. Близо 2 милиона бежанци от Сирия не правят ситуацията по-лесна.

Интересен факт е, че Ердоган успя да се сближи с кюрдите. Дори се говори, че има тайна сделка между бунтовническия лидер Абдула Йоджалан и президента, която да доведе до изненадващо много спечелени депутатски места за управляващите в кюрдския югоизток. А с тях търсеното мнозинство ще е далеч по-близо. Военното крило на Кюрдската работническа партия води тежки битки в Сирия и като цяло движението не може да си позволи остър конфликт и с Анкара.

В замяна на подкрепата кюрдите твърде вероятно ще получат правото да имат автономен парламент и доста сериозни законови облекчения. Ако тези обещания бъдат спазени, относителният мир ще се запази и Ердоган ще може да продължи напред в преследване на крайната си цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sega niy sme dobre tuka , zarplata > 1 000 baxa , minimalnata v castniq sektor 500 baxa . Ердоган povisi zaplatite predi nego bese 500 mangi , minimalnata v castiq sektör 250 mangi . ama horskoto oko e alcno nezadovolimo po priroda vse povece iska taka ce az sum dovolen , no alcnite sa v mnozinstvo , kolkoto da im davas mangi vse nedovilni coveska priroda ko da pravis nqma opraviq
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз питах едни Турци от Турция какво мислят за него те го определиха като лицимер !!!
98
5
 
5
 
! Отговори
х преди 9 години
До Анонимен- духовната храна е всяка година университетите люпят по 700000 вишисти и те са подбрани при постъпването с анонимен конкурс , без да се съобразяват с религия и етнически произход .
97
3
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Ама в България може.
96
21
 
44
 
! Отговори
реалноста преди 9 години
Всяка събота и неделя в Одрин и Кърклалели се изсипват по около 10 автобуса българи,които са дошли на пазар.Купуват се различни неща-пер.препарати,порцелан,пласмасови изделия,но най-важното е ,че се купува храна-кис.мляко,сирене,баклава,лоз.листа за сърми,кори за баница,чушково и дом.пюре и лукс.бонбони от кестени.Така че ,правете си изводите-кис.мляко с каймак,някои хора незнаят какво е това,вкусни кюфтета на скара,прекрасен хляб,добро и любезно обслужване навсякъде.
95
7
 
29
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Глупаво е да се сравняваме с която и да е държава, имаме си своите проблеми и трябва да си гледаме страната. Важното в случея е, че един човек (Ердоган) ще съсипе за малко време това което други са градили за 100 години в Турция!
94
14
 
37
 
! Отговори
четящ преди 9 години
До Анонимен Икономиката на тази светска държава от години върви нагоре,народът работи съвестно и за сносни пари,пътищата са добри,медицинското обслужване и лекарствата са много над нашите,а и лекарите им не скитат по чужбина,а лекуват със старание болните си събратя.Е,сега ми кажи,защо да ги ухулвам?Искам да ти кажа,че всяка държава си има своя Деярбекир,ако се разходиш из нашите села,би могъл да го срещнеш "на всеки километър".
93
19
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе и да не ви харесва турция е доста по добре от България. Лошото е че и Румъния вече е по добре от нас ... Нещастен народец ей ...
92
9
 
17
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 9 години
169- европа си беше християнска но вече камо ли е такава
91
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция беше "като нас", когато "Народната партия" (която в момента е опозиция) управляваха.a koga za posledno e upravlyavala taya partiya imash li si predstava eto takiva galoshi kato tebe glasuvat za onya chukundur erdogan
90
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Турция едва 15 млн. се определят като етнически турци.mechtae si bay ganyo s tsyalata si zloba :)))
89
20
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
О боже... Мога да разбера платените коментари в защита на Путлеровата диктатура, ама да ги има същите и за Турция... Вече ми идва в повече.
88
5
 
35
 
! Отговори
ДО 205 преди 9 години
А ЗАЩО ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ТОЛКОВА ТУРЦИ ПРОТЕСТИРАТ ,ЗАЩОТО ВСИЧКО Е ОК ЛИ ? И ЗАЩО И ТАМ ВСИЧКИ ДЕМОНСТРАЦИИ СЕ ПОТУШАВАТ С КРЪВ ? ТАКАВА ПРИЛИКА ВИЖДАМ МЕЖДУ ЕРДОГАН И ПУТИН ! ТЕ СЕ ДОМОГВАТ ДО ВЛАСТТА С МНОГО КРЪВ И ПАРИ ! НЕ МИСЛЯ ,ЧЕ НАРОДИТЕ ТАМ СА ПО -ДОБРЕ , А ПО СКОРО ИМА ЕДНИ ВЪРХУШКИ ,КОИТО ГРАБЯТ ,КОИТО СМЕЗВАТ НАРОДИТЕ ИМ. ТОЧНО КАТО У НАС. И В БЪЛГАРИЯ ИМА ВЕЧЕ МНОГО МИЛИАРДЕРИ ЖИВЕЕЩИ ОК ,НО НАРОДА Е БЕДЕН КАТО ЦЯЛО И НЕДОВОЛЕН !
87
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ДЕТО НЕ РАЗБРАХМЕ ЗАЩО ЕРДОГАН И ПРЕДСТАВИТЕЛ НА РУСИЯ БЯХА В ПАРИЖ ,ЗАЩОТО ТЯХНИТЕ ДЪРЖАВИ СА В ТРОЙКАТА НА СТРАНИТЕ СМАЗВАЩИ БУДНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ,СМАЗВАЩИ ГОВОРЕНЕТО НА ИСТИНИ . Т.Е. ТЕ СА С ТОТАЛИТАРНО РАЗБИРАНЕ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И СВОБОДАТА НА ЖИВОТ ! ТАКА ЧЕ НЕ МИ ГО ХВАЛЕТЕ ,ЗАЩОТО В ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ СЕ ИСКАТ САМО ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОДИ А И СВОБОДА НА ЛИЧНОСТТА !
86
2
 
8
 
! Отговори
г преди 9 години
направо към иракски сценарии върви
85
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде , в Диарбекир ли са на светлинни години преди нас? Там, където живеят в землянки? Дали са им янките завод за ремонт на военна техника, няма да я влачат чак на оня край на света, за да я поддържат, я. Видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак...
84
12
 
21
 
! Отговори
четящ преди 9 години
До Анонимен Ако съдиш за съседите по емиграцията,много грешиш.Те са на много години пред нас във всяко отношение,а за нас ще остане само голото самочувствие и "чифте пищовите".Не си мисли,че изповядвам исляма,просто гледам реално на нещата и ми е мъчно за нас.
83
10
 
22
 
! Отговори
rasate преди 9 години
До 181Какви чисти турци бре:В България не съм видял монголоиди.С изключение на Кърджалийско ,където има преселени от Ангора арменоиди ,и Лудогорието ,където са се заселили Гагаузите - всичко останало в България са потурчени българи.Българи приели исляма и в последствие променили езикът си спрямо порядките на Османската империя.Помаците са запзили българският си език поради ограниченият си допир с останалата част на Османската империя.Поздрави
82
13
 
5
 
! Отговори
джемиле преди 9 години
От мюфтийството отбелязват, че двата храма са исторически и културни паметници от национално значение. Оттам припомнят също, че в страната има 110 случая на различни посегателства и оскверняване на мюсюлмански храмове, като в нито един от тях не е установен и наказан извършителят. От Главно мюфтийство призовават служителите на МВР да установят причините за последните две посегателства срещу джамии, както и извършителите на двете деяния, и да вземат необходимите мерки за гарантиране на спокойствието на всички български граждани.
81
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам каква емиграция е тръгнала към Турция, не ми се говори направо! Уж 1 икономика в света, ама никой не ще и да живее там.