България и Румъния започват диалог по общи проекти за Плана "Юнкер"

Вицепремиерът Кунева се срещна в Букурещ с румънския премиер Понта
15 яну 2015 17:10, Елка Василева
36
България и Румъния започват диалог по общи проекти за Плана "Юнкер"
Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

България и Румъния започват диалог по общи проекти за инвестиционния план на Европейската комисия, наричан още Плана "Юнкер", съобщи пресслужбата на Министерския съвет. За това се разбраха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и премиерът на Румъния Виктор Понта.

Вицепремиерът Кунева, която е на двудневно работно посещение в Румъния, се срещна с Понта извън предвидената програма по негово желание. Румънският премиер предаде пожелание за успех на новото българско правителство и отправи покана за провеждането на междуправителствено заседание в Букурещ възможно най-скоро.

Двамата констатираха, че България и Румъния имат подчертано общи интереси в рамките на Европейския съюз, които трябва да се изпълнят със съдържание и конкретика. "Двете страни са по-силни в рамките на общността, когато работят в режим на засилено партньорство", посочи Кунева.

На срещата беше обсъдена и европейската политика на сигурност. Двете страни изразиха съгласие, че България и Румъния могат да допринесат за сигурността на Европа и са готови да изпълнят всички условия за това, включително и през Шенген.

На срещата между българския вицепремиер и румънският икономически министър Михай Тудосе беше постигнато съгласие за сформирането на междуправителствена работна група, която да подготви в кратък срок конкретни предложения за общи проекти в сферите на енергетиката и инфраструктурата по Плана за инвестиции "Юнкер". Целта е предложенията да са готови за разглеждане на междуправителственото заседание.

Коментиран беше и въпросът за създаването на общ инвестиционен механизъм за тези проекти, като и възможността двете държави да направят обща вноска в Европейския структурен инвестиционен фонд, който предстои да бъде създаден по Плана.

Вицепремиерът Кунева проведе среща и с министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску и неговия заместник Джордже Чамба. Акцент на разговора беше международното положение и отражението на новите заплахи за международната сигурност върху България и Румъния, и Европа като цяло.

По-късно днес вицепремиерът има срещи с министъра по европейските фондове на Румъния Еужен Тодорович и министъра на регионалното развитие Ливиу Драгня.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: румънияМеглена Кунева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
Мноооо яко!
20
0
 
4
 
! Отговори
бастун преди 9 години
Плана "Юнкер",? когато ще мога да си паркирам ролса до този на англ. крализа или когато тя ми дойде на гости в столипинова и да се изходи в моя *** , тогава и плана ,,юнкер.. ще е реалност , глупасти на търкалета , много планове до сега , а накрая чадър в гъзъ
19
0
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
КЪСНО Е МОМЕ ЗА КИТКА..ИСКА ТИ СЕ АМА НЕ МОЖЕШ ВЕЧЕ...И ДА СИ ПЛАТИШ НА НЯКОЙ ОСВЕН ОТЗАД ДА ТЕ ОПЪНЕ С ЛУБРИКАНТ ДРУГ НАЧИН НЯМА..АМА МНОГО ТРЯБВА ДА ПЛАТИШ..
18
1
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
Като й гледам снимката на Кунева, само едно нещо ми изниква в главата. Яко дърт ***.
17
3
 
3
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Глупости - Румъния отдавна ни е изпреварила във всичко и може само да и дишаме праха. Г-жа. Кунева може само да имитира активност, не разбра ли, че вече никой не вярва на българските политици. това е една група от хора, които сменят политическите си виждания по свирката на всеки от Брюксел и при мечтата да станат по-богати за наша сметка.
16
0
 
2
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Кунева, ето и твоя шутка!
15
0
 
4
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
До До 2 Юнкерс, , ти не познаваш законите покоитосе развива човешкото общество. Бедата не е в това,че липсват пари за наливане на инвестиции, а в това че производството в обществата е поставено да произвежда по неправилен НАЧИН НА ПРОИЗВОДСТВО И КОЛКОТО И ПАРИ ДА НАЛИВАШ,ТЕ ПОТЪВАТ В БЕЗДЪННА ДУПКА.ПРИМЕР Е ГЪРЦИЯ.Така И юНКЕРС,КАКТО И ВСИЧКИ СЕГАШНИ ДЪРЖАВНИЦИ(без Китай ) не са чели,,Капиталът,, на дядо Маркс- включително и Джон Кери.Това е бедата, а тръгнали да организират свет. производств
14
1
 
10
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Това е подход за ново ,по-лошо от турското, поробване на българия.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарко Пръмова, що си кривиш така устата, мускулна треска ли са развила от напрежение? :-)
12
0
 
3
 
! Отговори
cibil преди 9 години
romancite mnogo se oplakvat v internet klipovete ot bg klozeti na bg gari, bg autogari i bg mitnici - mnogo bili mrasni i nyamali bg toaletna hartia, nito bg sapun, nito bg topla, studena voda i bili mnogo studeni prez zimata - duhalo otvred. :(
11
0
 
7
 
! Отговори
зико преди 9 години
Тази да не е сестра на Джон Кери нещо много си приличат.
10
0
 
11
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 години
На тая смръдлива чифутска *** няма ли кой да и каже да се разкара от БГ или поне да я гръмнат....нали си имаме патриоти,защо оставят този *** да дрънка глупости!?....
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая дърта лъжкиня, няма ли кой да я свитне в тиквата,м?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РУМЪНИЯМинималната заплата не е индикация за по-добър живот, тя е административен инструмени и често се използва и за мярка за социалните плащания. Румъния не би следвало да се сравнява с нас. Според ресурсите с които разполагат, вкл. големи количества нефт и злато и три пъти по- големия вътрешен пазар, както и по- различна историческа обремененост, би следвало да са далеч пред нас. Не че няма проблеми при нас, имаме си много, но те са страшно изостанали, според наличния им потенциал.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kogato tazi neshto pravi i kaje che balgariya shte specheli vinagi se seshtam za gabonskata afera
6
3
 
12
 
! Отговори
РУМЪНИЯ преди 9 години
оня ден ходих в Румъния,там пътища с дупки няма,капаците на шахтите не се крадат,минималната заплата в изостанала икономическо Румъния е само 480 лв а в икономическа напреднала България е цели 360 лв.П ознаите къде живота е по-добре.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и Шистов Газ иска да купуваме от Румъния Госпожата Кунева Колко е Нагла и Безочлива КУКЛАТА НА КОНЦИ
4
1
 
14
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
В нормалните държави тези, които допускат такива стари чанти, като Кунева-Пръмова до политиката носят наказателна отговорност.
3
0
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Планът "Юнкер" носи името на новия председател на Европейската комисия. Неговата идея е да инвестира над 300 милиарда евро, с цел да съживи икономиката в Европа.Въпросът е, ние какви проекти ще предложим, за да получим нещо от тези бъдещи инвестиции и, каквото получим, как ще се употреби.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много злобна физиономия е направила. Да се чуди човек, на какво ли се дължи това?