Пътят пред Гърция - реформирана или деформирана страна

Финансовият министър Варуфакис за кризата пред в. "Файненшъл таймс"
Обновена: 3 фев 2015 14:08 | 3 фев 2015 07:21, Александър Попов
20
Пътят пред Гърция - реформирана или деформирана страна
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис разкри плана си за изход от кризата с гръцкия дълг пред британския в. "Файненшъл таймс".

Пред финансовото издание гръцкият министър поясни, че гръцкото правителство няма повече да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 милиарда евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации, за да се намали бремето на Гърция. В тази серия от замени се включват и два типа нови облигации.

Първият тип нови облигации, свързан с номиналния икономически растеж, ще замени европейските спасителни заеми. Вторият тип, които Варуфакис нарече постоянни, безсрочни или вечни облигации, ще замени облигациите по гръцкия дълг, които са в ръцете на Европейската централна банка.

Още по темата
Според Варуфакис предложението му за замяна на дълговите облигации ще бъде един вид "умно дългово инженерство", при което ще се избегне нуждата от използване на термина "подстригване на дълга", който е политически неприемлив в Германия и в други страни кредиторки на Гърция, защото звучи на данъкоплатците като равносилно на чиста загуба.

Варуфакис призова европейските партньори на Гърция да помогнат на новото гръцко правителство да реформира страната и да му дадат известно финансово пространство, за да извърши тези реформи, "в противен случай Гърция ще продължи да се задушава и ще се превърне в деформирана, вместо в реформирана страна".

Варуфакис подчерта, че правителството ще задържи първичния бюджетен излишък на ниво от 1-1,5 процента от БВП, дори и ако това означава, че СИРИЗА няма да изпълни предизборните си обещания по въпроса за обществените разходи.

Финансовият министър увери партньорите на Гърция от еврозоната, че гръцкото правителство ще се прицели в заможните гърци, които не са плащали техния дял от данъците по време на 6-годишната икономическа криза в страната.

"Приоритет за нас ще бъде да стигнем до главата на рибата, вместо до опашката й", каза министърът. Той увери, че правителството няма да се откаже от действия в тази насока, докато не постигне успех, въпреки трудностите.

Министърът коментира и плановете на гръцкото правителство да наеме отново на работа хиляди държавни служители, които бяха съкратени, което притеснява еврозоната.

Варуфакис припомни, че в последните 5 години е имало масово съкращение в държавния сектор, но проблемът не е в броя на държавните служителите, а "във враг номер едно на държавата, а именно гръцката бюрокрация".

Варуфакис подчерта, че победата на СИРИЗА на изборите на 25 януари създава възможността да се нанесе удар по изгодната връзка между користните интереси в държавния сектор и користните интереси в частния сектор, което влече надолу креативното мислене, конкуренцията, свободата и демокрацията.

Министърът каза, че правителството на Гърция има намерение да представи предложенията си в детайли на европейските си партньори преди края на месец февруари.

"Каквото и да мислят нашите европейски партньори относно това, че сме радикалната левица, ние имаме сериозно намерение относно извършването на реформите, ние сме сериозни в намерението си да бъдем добри европейци и да слушаме другите. Единственото нещо, от което ние не трябва да отстъпваме, е нашето виждане, че настоящата неприложима програма, договорена с гръцките кредитори, трябва да бъде преосмислена от началото", каза министърът.

"Нашият мандат ни дава правото да направим едно малко нещо - да разполагаме с няколко кратки седмици, за да предложим нашите собствени идеи на ЕЦБ, на партньорите от еврозоната и на МВФ,", посочи министърът.

Той призна, че новото правителство има недостатъка да бъде неопитно, но добави, че то има предимството, че е не е продало душата си на дявола и че няма намерение да го направи.

"СИРИЗА е единствената партия, която никога не е финансирана от олигарсите", припомни министърът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Гърциясириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
До Стела преди 9 години
Също е интересно какво казва за него Steve Keen Professor of Economics and Head of Economics, History and Politics at Kingston University London: "В ЕС няма икономист от мащаба на Янис, всичи са интелектуални джуджта в сравнение с него" - интервю пред ББС. Варуфакис е опозиция е на властващото статукво в икономиката, разбива го на пух и прах в трудовете си и никой не го е опровергал до сега. Той доказва "непазарния" олигархичен модел на т.н. "пазарна" икономика.
15
0
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Така е брато,само че не съм видял грък да дойде да работи черна работа в България..
14
0
 
3
 
! Отговори
Стела преди 9 години
Ако си направите труда да прочетете биографията на Варуфакис в Уикипедиа ,ще разберете колко неудачни са коментарите Ви! Дано и в България се намери такъв министър!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков: Ще шляпам Путин и руснаците...============================МУ ха,хаа,хааа! Баси гнусния червей.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изводът от коментарите: *** и *** като българин!
11
2
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Преди на влезнат в еврозоната много парици откраднаха и задържаха приемането на Италия и Австрия.Сега няма кой да върне парите.Гърция и Сърбия са ***.
10
0
 
1
 
! Отговори
buch преди 9 години
няма лошо
9
3
 
12
 
! Отговори
да 9 преди 9 години
Добре, кой докара Гърция до това състояние? Гръцките олигарси, гръцкия народ или цялата гръцка общност?-Гръцкият народ сам се докара до това тежко положение. Те правеха гигантски митинги с искания за увеличаване на доходите, профсъюзите също организираха протести за 13 и 14 заплати, за увеличаване на броя на служителите в държавните предприятия и т.н. Така че те сами са си виновни, да не търсят вината другаде, а сега да си платят за лакомията.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GRAC DA NE KRADE --TOVA E UTOPIA
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, кой докара Гърция до това състояние? Гръцките олигарси, гръцкия народ или цялата гръцка общност? Явно има някаква причина и някой е допуснал тази дивотия или умишлено грабителство да се разрази. Явно те сами като общество са се надценили или прекалили. Друго обяснение нямам.
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този ми мяза на човек дето не излиза от кафенетата и таверните - явно там се е научил на политика
5
3
 
3
 
! Отговори
До де жа вю преди 9 години
То и мишките са чували много работи НО КАКВО ОТ ТОВА?
4
9
 
17
 
! Отговори
Да преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Според мен ББ си е бил прав! Какво ако не фалит е да ти дадат помощ от стотици милиарди? И сега същите тия тарикати искат да не си връщат заема! И плашат че ще напуснат "лошия" ЕС, който им го е дал!?На това му се вика неблагодарност, и търсене на виновник за собствената им некадърност!Типично за твоите любимци, комунистите!
3
6
 
18
 
! Отговори
фалит преди 9 години
Много хубав план за фалита на Гърция!
2
4
 
16
 
! Отговори
Е -Ник преди 9 години
Никога не е късно да станеш за резил!
1
11
 
24
 
! Отговори
Де жа вю преди 9 години
Ние такива сладки приказки сме чували много! Нашите комунисти от 20 години разправят колко са добрички, и после фалирват държавата за нула време! Да им е честито на гърците, сега вече ще се изравнят с нас по бедност! То само с обещания не става...!