Ципрас хем ще плаща дълга, хем ще си спази обещанията

Според гръцкия премиер това може да стане с "междинна програма"
Обновена: 8 фев 2015 22:46 | 8 фев 2015 21:11,
99
Ципрас хем ще плаща дълга, хем ще си спази обещанията
Алексис Ципрас Снимка: БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви тази вечер, че неговото правителство иска да изпълни всички обещания от предизборната кампания и наред с това да обслужва дълга. Според него това може да стане с "междинна програма", каквато правителството иска от европейските партньори, предаде Франс прес.

Още по темата
"Непоклатимото решение на правителството е да изпълни всички свои обещания от кампанията. Това е въпрос на чест и уважение към демокрацията", каза Ципрас в програмна реч пред парламента. Наред с това той увери, че Гърция иска да обслужва дълга си. Ципрас покани страните партньори да седнат около масата за преговори, за да обсъдят как да стане това. Гръцкото правителство не иска удължаване на програмата за помощ, а иска междинна програма, за да представи всички свои предложения, продължи премиерът.

"Възстановяването на народния суверенитет, на икономическата самостоятелност и ролята на страната като пълноправен член на Европейския съюз, както и преодоляването на хуманитарната криза вътре в страната - това са главните задачи на правителството на националното спасение", съставено след парламентарните избори на 25 януари, каза Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Ройтерс цитира гръцкия премиер, че правителството ще изпълни предизборните обещания, включително осигуряване на безплатна храна и електричество на пострадалите от икономическите ограничения. Ципрас обяви серия от мерки за орязване на облагите на политиците - забрана на министерските коли и продажба на един от самолетите, използвани от министър-председателя.

"Първият приоритет на правителството е да излекува големите рани от спасителния план", каза той.

Премиерът обеща, че основната битка на кабинета ще бъде срещу корупцията и борбата срещу укриването на данъци. Той обеща също, че ще възстанови по законодателен път обществената телевизия ЕРТ, която бе закрита от предишното правителство през юни 2013 г., за да бъдат спестени пари. Той нарече закриването на телевизията престъпление срещу гърците и демокрацията, посочва АФП, цитирана от БТА.

Ципрас заяви още, че страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия, предаде
Франс прес. По този въпрос Германия вече каза "не", добавя АФП. "Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение" да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен от нацистите на страната ни, който не бе върнат, подчерта премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
ARIZMENDI преди 9 години
APOSTOLOS GLETSOS SAZDADE NOVA PARTIA I MNOGO GO SIMPATIZIRAT GOVORI CHE CHOVEK KOITO CHETE/ ZA CIPRAS/ NIKOGA NE IZP. OBE6TANIATA SI IA DA VIDIM
59
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По умни сме от гърците и това си е. Ние избрахме Бареков само за депутат, а те си избраха техния за министър - председател.
58
7
 
19
 
! Отговори
гошо тъпото преди 9 години
на този учител е явно болен сидеров
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 85 То е ясно че е демагог - няма и един работен ден стаж - все е професионален протестиращ още от ученик. Той не е работил нищо - не знае какво значи срокове, не знае кое за колко време става и колко струва реално, напрактика не знае нищо. Няма как такъв човек да управлява държава успешно - не може да не знае как работи дори и малко предприятие и да управлява държава - все едно човек дето никога не е карал кола да го качиш на ТИР.
56
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маляката се посра.... щял да иска репарации от Германия, ми *** си ги вземи бе :) Типичният балкански политик - обещава добре звучащи, но на практика невъзможни неща, и след това се оказва че на калпавия капитан му пречат водораслите...
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А честито!
54
6
 
27
 
! Отговори
ДядоПетър преди 9 години
Това момче е само потвърждение на простия факт, че комунистите могат само да лъжат, крадат и раздават чужди пари.И да убиват, разбира се, но дано не се стигне до там в нещастната ни южна съседка.Където народът, макар че не е бил под комунистическо, е явно с промит мозък.Опасна е червената зараза - нищо не може да я изтрие от лицето на земята!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GARZIA VAN OT ES NA NEINO MIASTO DA VLEZE OKRAINA,ZASHTOTO I TIA IMA NUGDA OT GOLEMI ZAEMI,KOITO SASHTO NIAMA DA VARNE NIKOGA.
52
1
 
7
 
! Отговори
Репаратор преди 9 години
Ципрас да плати тогава спогодбата Моллов - Кафандарис, щом иска репарации.
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахааа хем агнето цяло, хем вълкът сит... Пак някаква византийска стратегия се измисли...
50
5
 
32
 
! Отговори
нн преди 9 години
Ципрас е вреден за Гърция. Хитрува и иска още да взема заеми и гърците да живеят на гърба на Европа, но този номер повече няма да мине. Преди него са виновниците. Вземали са заемите и не са влагали в икономиката от където да се връщат, а яли , пили и се веселили. От просто по -просто, но сега като трябва да връщат, скубят си косите. Винаги идва Видов ден, но когато това е един човек е едно , а когато е цяла държава си е съвсем друго. Когато фалираш, какъв ставаш ? Идва ти да си теглиш куршума.
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като се събудИ и краката му студени,кръвта не стига до мозъка и няма оросяване,гърците пример за безочие и супернаглост,от климата е, там надолу след Солун си е Африка и мисленето им такова,не че в северна Гърция са по-европейци де ама поне са наистина в Европа
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас, без обичайната си широка усмивка, представя в момента програмната декларация на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци в парламента. С това той постави началото на тридневно обсъждане, които ще приключи през нощта във вторник срещу сряда с гласуване на вот на доверие към правителството.
47
4
 
38
 
! Отговори
антикомунист преди 9 години
където е стъпил комунист няма прокопсия.......
46
4
 
3
 
! Отговори
Голямата Тръпка преди 9 години
Хората са го казали , по-добре да си им в устата отколкото в краката . Кога за последен път някой се поинтересува от нас - а да , сетих се - когато позирахме за нетленната скулптора пред сградата на незнам си къде
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той заяви за BBC, че не вижда кой ще иска да отпусне повече кредити на Гърция, за да даде тласък на гръцката икономика. Не мисля, че въпросът може да бъде решен без Гърция да напусне еврозоната подчерта той и продължи: Само въпрос на време е всички да разберат, че излизането й е най-добрата стратегия
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първите коментари на анализаторите са, че с програмните изявления на премиера Алексис Ципрас Гърция влиза в пряк конфликт с европейските партньори преди срещата на Eurogroup в сряда и срещата на върха в четвъртък. Припомня се, че председателят на Eurogroup, Йерун Дайселблум даде ясно да се разбере, че Европа няма да дава заеми-мостове на Гърция.В същото време бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан смята, че излизането на Гърция от еврозоната е неизбежно.
43
0
 
14
 
! Отговори
Info преди 9 години
Сега четох в Монд как става изгонването от еврозоната напрактика. Европейската Централна Банка престава, а тя вече престана, да дава пари на банките им, защото те не могат да представят обезпечения различни от ДЦК, които пък ЕЦБ не приема. И край. Те трябва да се върнат към валута която могат да печатат.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас е прикрит глобалист ***.. Крипто глобалист.
41
1
 
18
 
! Отговори
До Ко праим? преди 9 години
Крим преди да бъде Съветски, е бил Руски. Преди да бъде Руски, е бил на Османската империя, а преди това Бългаски. Е, чий е по право Крим?