Ципрас хем ще плаща дълга, хем ще си спази обещанията

Според гръцкия премиер това може да стане с "междинна програма"
Обновена: 8 фев 2015 22:46 | 8 фев 2015 21:11,
99
Ципрас хем ще плаща дълга, хем ще си спази обещанията
Алексис Ципрас Снимка: БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви тази вечер, че неговото правителство иска да изпълни всички обещания от предизборната кампания и наред с това да обслужва дълга. Според него това може да стане с "междинна програма", каквато правителството иска от европейските партньори, предаде Франс прес.

Още по темата
"Непоклатимото решение на правителството е да изпълни всички свои обещания от кампанията. Това е въпрос на чест и уважение към демокрацията", каза Ципрас в програмна реч пред парламента. Наред с това той увери, че Гърция иска да обслужва дълга си. Ципрас покани страните партньори да седнат около масата за преговори, за да обсъдят как да стане това. Гръцкото правителство не иска удължаване на програмата за помощ, а иска междинна програма, за да представи всички свои предложения, продължи премиерът.

"Възстановяването на народния суверенитет, на икономическата самостоятелност и ролята на страната като пълноправен член на Европейския съюз, както и преодоляването на хуманитарната криза вътре в страната - това са главните задачи на правителството на националното спасение", съставено след парламентарните избори на 25 януари, каза Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Ройтерс цитира гръцкия премиер, че правителството ще изпълни предизборните обещания, включително осигуряване на безплатна храна и електричество на пострадалите от икономическите ограничения. Ципрас обяви серия от мерки за орязване на облагите на политиците - забрана на министерските коли и продажба на един от самолетите, използвани от министър-председателя.

"Първият приоритет на правителството е да излекува големите рани от спасителния план", каза той.

Премиерът обеща, че основната битка на кабинета ще бъде срещу корупцията и борбата срещу укриването на данъци. Той обеща също, че ще възстанови по законодателен път обществената телевизия ЕРТ, която бе закрита от предишното правителство през юни 2013 г., за да бъдат спестени пари. Той нарече закриването на телевизията престъпление срещу гърците и демокрацията, посочва АФП, цитирана от БТА.

Ципрас заяви още, че страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия, предаде
Франс прес. По този въпрос Германия вече каза "не", добавя АФП. "Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение" да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен от нацистите на страната ни, който не бе върнат, подчерта премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
13
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До Анонимен 59Берлин винаги е Бил столица на Германия.А Крим бил Съветски.Та то и България беше съветскано то ва не е руска а съветска.И сега значи Г-н Путин трябва да ни анексира?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58, може би няма да е зле да му го обясниш, със сигурност би се получил интересен разговор. Явно родителите му го лъжат и му прибират парите :) Убеден съм, знаеш по-добре от него. Твоя си работа.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамдум Ами той и Крим си беше Съветски.Ко праим?
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски експерти, цитирани от ТАСС, смятат, че плащането на репарации е възможно само със междудържавен договор, но 70 години след края на войната изискването на подобни суми е почти нереално. Председателят на комисията по образование към руския парламент Вячеслав Никонов от "Единная Россия" определи предложението на Дегтярев като "пълни глупости".
36
2
 
5
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До АнонименЗа ГДР има филми и филми как разбиват стената и как са преминавали преди това стената.И нека не се забравя че ГДР е бивша територия на единна Германия която след ВСВ я разделят
35
5
 
3
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До Анонимен 48И какво сега по твоите думи Гърцияне е в Евро зоната и не използва евро???Момче кандидатствай в АТАКА за депутат за там ще си фактор с този ум като браснач
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дегтяев явно е човек с доста свободно време.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата седмица в руския парламент се обсъждаше декларация, която да осъди "анексията на Германската демократична република (ГДР) от страна на Федерална република Германия (ФРГ)." Целта беше да се отвърне на обвиненията на немски политици, че Русия е анексирала Крим. Инициаторът на декларацията - депутатът Николай Иванов - изтъкна, че в ГДР дори не е имало референдум, какъвто се състоя в Крим.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дегтяев вече е готов с предварителната оценка на колко възлизат репарациите - между 3 и 4 трилиона евро. Това е около четвърт от БВП-то на целия Европейски съюз.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работна група в руската Дума започва да преизчислява щетите, които Германия е нанесла на Русия по време на Втората световна война.
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атина не е Гърция.Имах познат от един град в СЗ Гърция, работи в София, пращаше пари на родителите си. Кризата ги беше разсипала. Щото там цените са в евро, а дори в Солун бирата беше към 3-4 евро.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
42, ами защо да не отидат? Ще договорят една "междинна програма", та народонаселението да понесе по-лесно шока и толкова.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха... Както пишат гръцки сайтове, бързо-бързо утре отивали в Атина Томас Визер, председател на Икономическия и финансов комитет на ЕС и Деклан Костело от Международния валутен фонд...
27
1
 
22
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
Ципрас е само добър оратор, но аз не му вярвам Няма нито един работен ден редовна работа в живота си. Спечели с обещания за добър живот. Слушах му речта тази вечер. ОТЛАГА се увеличаването на мин.заплата- така рекламирано преди изборите. ЩЕ СТАНЕ ДО 2016 Г.- това каза тази вечер. Е, сега , който повярвал, повярвал.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наш Чърчил няма как да имаме, всичките ни политици са продажни.А и да се появи, най-много да го убием.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фокус-мокус.
24
13
 
7
 
! Отговори
Даола преди 9 години
С днешна дата / не съм прочела още речта и програмата на гръцкото правителство/ ще кажа само: Гърция ще си изиграе много по-добре от нас европейската карта - Ципрас не е бил нито бодигард, нито ченге, нито пожарникар. Той е завършил Атинската политехника, чиито студенти свалиха през 1974 година отвратителната военна хунта.
23
1
 
2
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До АнонименВъпреки всички слухове, че Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, реално няма такъв механизъм, чрез който страните-членки на Европейския съюз (ЕС) да принудят една страна да напусне валутната зона..........Кой е казал че искат да я махнат??Тималоумен ли си или *** е мъж.Гърците плашеха че щенапуснат ЕС и в ЕС дори провериха дли е възможно просто така член на зоната данапуска когато реши
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За седмица мина от "Няма да платим!" до "Междинна програма"Популизмът е едно, икономическите реалности - съвсем друго.Нищо лично, ама всичко се плаща.
21
16
 
20
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Аз не знам дали е популист Ципрас ама знам , че България е най - бедната , умираща и нещастна държавица не само в Европа , но и в Африка ! Това е благодарение на факта , че не ни управляват популисти , *** !