Ципрас хем ще плаща дълга, хем ще си спази обещанията

Според гръцкия премиер това може да стане с "междинна програма"
Обновена: 8 фев 2015 22:46 | 8 фев 2015 21:11,
99
Ципрас хем ще плаща дълга, хем ще си спази обещанията
Алексис Ципрас Снимка: БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви тази вечер, че неговото правителство иска да изпълни всички обещания от предизборната кампания и наред с това да обслужва дълга. Според него това може да стане с "междинна програма", каквато правителството иска от европейските партньори, предаде Франс прес.

Още по темата
"Непоклатимото решение на правителството е да изпълни всички свои обещания от кампанията. Това е въпрос на чест и уважение към демокрацията", каза Ципрас в програмна реч пред парламента. Наред с това той увери, че Гърция иска да обслужва дълга си. Ципрас покани страните партньори да седнат около масата за преговори, за да обсъдят как да стане това. Гръцкото правителство не иска удължаване на програмата за помощ, а иска междинна програма, за да представи всички свои предложения, продължи премиерът.

"Възстановяването на народния суверенитет, на икономическата самостоятелност и ролята на страната като пълноправен член на Европейския съюз, както и преодоляването на хуманитарната криза вътре в страната - това са главните задачи на правителството на националното спасение", съставено след парламентарните избори на 25 януари, каза Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Ройтерс цитира гръцкия премиер, че правителството ще изпълни предизборните обещания, включително осигуряване на безплатна храна и електричество на пострадалите от икономическите ограничения. Ципрас обяви серия от мерки за орязване на облагите на политиците - забрана на министерските коли и продажба на един от самолетите, използвани от министър-председателя.

"Първият приоритет на правителството е да излекува големите рани от спасителния план", каза той.

Премиерът обеща, че основната битка на кабинета ще бъде срещу корупцията и борбата срещу укриването на данъци. Той обеща също, че ще възстанови по законодателен път обществената телевизия ЕРТ, която бе закрита от предишното правителство през юни 2013 г., за да бъдат спестени пари. Той нарече закриването на телевизията престъпление срещу гърците и демокрацията, посочва АФП, цитирана от БТА.

Ципрас заяви още, че страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия, предаде
Франс прес. По този въпрос Германия вече каза "не", добавя АФП. "Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение" да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен от нацистите на страната ни, който не бе върнат, подчерта премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
7
 
! Отговори
Гърция е... преди 9 години
... път да се превърне втори път в люлката на Демокрацията.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До MaksЯвно всички агенции доста са бързали да напишат репортаж, и пишат неща само от началото на речта на Ципрас. Ципрас каза, че ще си поискат от Германия военните репарации, както и да им бъде върнат принудителния заем, взет от Германия. А това възлиза на доста милиардчета...
18
7
 
24
 
! Отговори
ХАха преди 9 години
С тоя къде го избраха гръците е време и ние да кажем "шшшшт,тихо да не събудим гърците" По-голям популист от този в Гърция не бяха избирали.
17
5
 
38
 
! Отговори
цицо сасо от шолун преди 9 години
На вашето внимание - на снимката - едно лъжливо, измамно комунистическо ***! При това циганее, както впрочем 90% от гърците. Тия ако не изработят за мангизи ЕС, те па на! Дано на Европейците да им е твърдо като гранит решението да не им дават вече помощи на тия йезуити. Да си строят червено революционно общство, да си кръщават децата Чегевара, да си пеят Венсеремос и да си дават пенсии по 1000 евро и заплати по 3000 евро, ама с ТЕХНИ, а не с ЧУЖДИ пари! Комедията е пълна!
16
4
 
32
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Ципрас няма полезен ход . Каквото и да предприеме дълговете ще трябва да се плащат. Ще трябва и да намали разходите, защото няма пари и това ще го разбере до края на февруари. Не се радвам за това, просто факти.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ройтерс цитира гръцкия премиер, че правителството ще изпълни предизборните обещания, включително осигуряване на безплатна храна и електричество на пострадалите от икономическите ограничения. Ципрас обяви серия от мерки за орязване на облагите на политиците - забрана на министерските коли и продажба на един от самолетите, използвани от министър-председателя.КОГА ЛИ И НАШИТЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ЛУКСОЗНИТЕ СИ ВОЗИЛА? АМА ЕДВА ЛИ. СЕЛЯНИН НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ОБЛАГИ.
14
0
 
19
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Браво, Ципрас е един инстински инвеститор! Няма ли да се намери някой да му прати 100 милиарда долара да ги развърти да му ги направи 200 милиарда?
13
6
 
23
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Малиии, от тоя Ципрас по-голем клоун май не съм виждал! Незнам кой е най-добре съответстващия му образ в България. Аз се двоумя между Болен СидероФФ и Николай - Радко-Пиратко-БарекоФФ. Вие как мислите?
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Популист!
11
9
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
И като излезе от еврозоната какво ще спечели?
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13Ще успеят, защото имат списък от Лагард, даден им още от преди 4 години, но предишните правителства го държаха в чекмеджетата, тъй като в този списък има и политици, и това беше преди голям скандал в Гърция. В момента бившия им министър на икономикатат Папаконстантину е под съдебна отговорност за това.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До истински българин....Нещо сънуваш,Гърция може да излезе от еврозоната, но не и от ЕС.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тоя номер ако го направят, ще ги призная, ама май работата е Нова гръцка митология. Всъщност проблемът дали ще успеят е да обложат откраднатите гръцки пари в офшорките и в швейцарските банки. Тои на нас това ни е проблема
7
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И понеже слушах цялата реч на Ципрас, някои политици в Гърция, замесени в корупция, няма да ги хване сън тази нощ. Ципрас обяви, че не само ще се орежат министерските коли, но и депутатските.Макар и ние да имахме такъв политик!
6
5
 
20
 
! Отговори
истински българин преди 9 години
Най добре за България е гърците да излязат от ЕС.Няма да има дотации за земеделските им производители,стоките им ще бъдат обмитявани на границата и парите директно в бюджета,а българските земеделски производители ще се върнат на родния пазар.
5
23
 
12
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Възхвала за Ципрас !
4
6
 
17
 
! Отговори
Васил Ушев преди 9 години
Така се създава приказен свят за децата на Гърция
3
9
 
22
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
ако ще и марсианският клуб да идат,дълговете са си дългове и ще ги плащат до като свят светува.
2
7
 
20
 
! Отговори
Сиртакис преди 9 години
Хем д*пето на топло,хем душата в рая.Ако не бяха тръгнали с кубинките напред можеше и да стане,но пък ако не бяха тръгнали с кубинките напред нямаше да спечелят изборите.Ще си плащат и ще си друсат сами малините няколко века,до като им дойде акъла.
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako stane realnost,edno golqmo BRAVO!!!da dojiveq da vidq politik koito mu e drago i milo za Rodinata si!!!Koga li she se poqvi i v Bg takav 4ovek??