България и Сърбия с желание за прагматичен подход в двустранните отношения

Митов и Дачич обсъдиха положението на българското малцинство в Сърбия
13 мар 2015 15:12, Елка Василева
5
България и Сърбия с желание за прагматичен подход в двустранните отношения
Даниел Митов и Ивица Дачич. Снимка: МВнР

„Укрепването на добросъседските отношения между България и Сърбия е в основата на  успешното развитие на двустранното сътрудничество. Трябва да продължим да работим за задълбочаването на прагматична основа на нашите отношения както в двустранен, така и в регионален контекст.” Това заяви министър Даниел Митов на среща в Белград с председателстващия ОССЕ и първи заместник министър-председател и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, съобщи пресцентърът на МВнР.

Даниел Митов и Ивица Дачич обсъдиха двустранни въпроси, свързани с реализирането на съвместни енергийни и транспортни проекти, както и възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество.

Двамата се съгласиха, че до края на годината трябва да бъде проведено съвместно заседание между правителствата на България и Сърбия.

Сред основните теми на разговора бе и положението на българското национално малцинство в Сърбия. Първите дипломати потвърдиха общото желание на двете страни да работят съвместно за бързото решаване на проблемите на нашите сънародници в Сърбия и по-специално в сферата на образованието и медиите на майчин език. 

Министър Ивица Дачич запозна българския министър с приоритетните задачи на сръбското председателство на ОССЕ за 2015 г., като сред водещите цели той открои постигането на напредък в урегулирането на конфликта в Украйна, както и укрепването на стабилността и сигурността на региона на Западните Балкани.

От своя страна министър Даниел Митов потвърди, че България ще окаже необходимото съдействие и подкрепа на Сърбия за осъществяването на тези цели, които са също от особен интерес за страната ни.

Той заяви българската позиция, че прилагането на постигнатото споразумение в Минск ще спомогне за намиране на мирно решение на кризата в Украйна. Българският външен министър подчерта готовността на ЕС да подпомогне увеличаването на капацитета и числеността на мисията на ОССЕ в Източна Украйна.

Министър Митов изрази мнение, че европейската интеграция е исторически шанс да превърнем Балканите в пространство на сигурност с реални възможности и перспективи за устойчиво икономическо развитие. В този контекст „България ще продължи да подкрепя европейския път на Сърбия в стремежа й за приобщаване към европейското семейство, като по този път нашата страна е готова да сподели релевантен опит и експертиза”, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както каза един Английски министър Сърбите и след 2000 години не ги иска в ЕС!А някой дори и прогнозираше Сърбия за съжеление става все по малка държава .
3
0
 
2
 
! Отговори
Markos Surdulica преди 9 години
до НордМакедония ти я взеха комунистите, кой ни е питал нас в Поморавието за тва ? Нас в тая Белградска държава никой никога за нищо не е питал. За тва недей да правиш омраза щото сме ние най-близки ако не и от същия корен.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз не бих се ръкувал с фашиста митов
1
3
 
6
 
! Отговори
NOrd преди 9 години
Сърбите винаги са ни били един от най големите врагове от съседите, ако не и най големия след Турция. Взеха Македония обезличиха я насилвено, сега пак се опитват да се правят на хитри между двата лагера Изток Запад, ама май няма да им се получи.