Обратното броене за Гърция е започнало

В. "Вима": Споразумение с кредиторите или хаос
Обновена: 14 апр 2015 12:19 | 14 апр 2015 12:18, Елка Василева
44
Обратното броене за Гърция е започнало
Снимка: архив, Reuters

"Споразумение с кредиторите или хаос" - под това заглавие гръцкият в. "Вима" коментира, че обратното броене за страната е започнало и че след дълги седмици на протакане и незначителен напредък на преговорите с кредиторите гръцкото правителство е изправено пред повратен момент.

Малко преди да навърши сто дни от управлението си, то е призвано до 21 април не само да постигне споразумение с кредиторите, за да получи транш, но и да прокара през парламента първия пакет от мерки, договорени с тях, отбелязва вестникът.

Още по темата

Това е основна предпоставка, която ще покаже дали премиерът Алексис Ципрас е склонен да спази споразумението от 20 февруари, въз основа на което текущата спасителна програма за Гърция бе удължена с четири месеца.

Само при това обстоятелство Атина ще може да се надява, че на срещата на Еврогрупата на 24 април ще бъде деблокиран част от транша за страната, за да бъде предотвратен евентуален фалит и да не се стига до сътресения в правителствената коалиция. Напредъкът на преговорите обаче е недостатъчен и бавен, няма яснота и за това доколко гръцката страна е склонна да изостави "червените линии" и да отиде на компромис, коментира вестникът.

Правителствени функционери в Атина не изключват мерките, които ще бъдат включени в бъдещото споразумение с кредиторите, да не бъдат одобрени от голяма част от сегашната парламентарна група на партията СИРИЗА. Други пък разглеждали свикването на предсрочни избори в началото на лятото като възможност за премиера Ципрас да излезе от сегашната критична ситуация. Този сценарий официално бе опроверган от правителството.

В същото време заплахата от избори и реалното прибягване до такъв вот се възприемали като ход, засягащ най-вече партията СИРИЗА, тъй като центробежните сили в нея набирали скорост.

В. "Вима" твърди, че на конференцията на Лявата фракция в СИРИЗА преди седмица са били изказани различни идеи. Някои от нейните привърженици предлагали отцепване от партията майка, други отхвърляли този вариант, а голяма част от тях, сред които бил и енергийният министър Панайотис Лафазанис, се застъпвали за хладнокръвие и за изчакване, "докато се изяснят нещата".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Цопол преди 8 години
Ще им пРъднат на гърците ...
25
2
 
7
 
! Отговори
Топла пикня преди 9 години
Вестник Вима споменава че европейското Виме вече е пресъхнало
24
3
 
8
 
! Отговори
беден грък преди 9 години
по постовете ще ги познаете - хора мислете, в сайтовете е пълно с *** на олигархията и те """"ви обясняват""" колко е хубаво олигархията да дава заеми на високи лихви на държавите, с които да се храни пак тая олигархия и накрая ХОРАТА са длъжни да платят безбожните лихви. Да изгоним търговско-лихворската банда от храма - държавите, в които живеем ние. Но вие богатите булгари сега с 16 милиарда скоро ще сте на нашия хал, и тогава нашите олигархотролове ще пишат бедните българи, мързеливите б
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако на Германия не бяха ОПРОСТЕНИ НАПЪЛНО, разбрахте ли олигархотролове, опростени ДЪЛГАВЕТЕ след войната, то тя днес щеше да е много по-затънала от самата Гърция. Докога двойни стандарти нещастиници? *** плякала?
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще стане ако всички държави едновременно обявят фалит. Кой ще пукне от мъка - частните олигархични интереси, под чийто финансов гнет страда целия свят. Ами да обявяват държавите фалита и да се освободим от наглите мързеливци.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обратното броене за частните кредитори на Гърция тече. Не плашете гаргите че ако Гърция фалира, ще загуби. Нищо няма да загуби, а ще спечели. Еврото ще загуби само, както и губи. Пълно е с олигархоудобни *** които плюят гърците и предвещават апокалипсис. Никой не е виновен че на Гърция тия олигарси са и давали свръхкредити с идеята че после ПАСОК И дЕМОКРАЦИЯ ЩЕ ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ, ДОКАТО ХОРАТА СЕ САМОУБИВАТ ПОРАДИ ЛИЧНИ ФАЛИТИ. За предпочитане са не личните а държавния фалит.
20
0
 
14
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До IvoГърция беше доведена до фалит от собствените си политици популисти !!! Тези популисти си купуваха доверие от наивните обикновени хора със ЗАЕМИ, които усвояваха в швейцарски банки !!! Виновни са ПОПУЛИСТИТЕ КРАДЦИ !!! В Русия управлява дребно посткомунистическо ченге ПОПУЛИСТ , което е на власт благодарение на безграничните ресурси на руската земя !!! Изводът е , че ПОПУЛИСТИТЕ са едни и същи - демократи и диктатори !!! Само че , диктаторите винаги са популисти !!!
19
4
 
17
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Многодетно ромско семейство от Пазарджик, търси пъргава, работлива гъркиня за домакинска работа, - чистене, готвене, водене на децата на училище и обслужване на старите хора.
18
6
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
В доста коментари чета: Путин така,Путин иначе,Путин виновен.Господа мислещи,даите си равносметка според фактите кои,как и защо доведе Гърция на ръба на пропаста.А за тези дето си мислят,че Гърция няма да си изплати бакийте се лъже много.и интереси ще плащат векове напред
17
3
 
11
 
! Отговори
РОМ преди 9 години
е ние щото сме я вързали! 28 хил. деца има родени за 2014 , вероятно 50% са ромски ,ние ще изпитаме още по-големи негативи ,говоря за българите само след има няма 20 г. ще има РОМИЗА на власт ,тъжно но факт!!!
16
8
 
7
 
! Отговори
о преди 9 години
Интересно ще е ако излязат от зоната и икономиката им стъпи на крака и се стабилизират!Кои други държави ще последват примерът им ?
15
7
 
18
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Гърция е в ужасно положение - ако плаща дълговете си, хората ще трябва да живеят бедно поколения наред !!! Ако не плаща дълговете си , хората ще трябва да живеят още по-бедно поколения наред !!! Какво хубаво виждат в това българските *** аз не мога да разбера !!! Вместо да си вземем поука от ужасните гръцки политици популисти, както и от кремълското джудже, ние се възхищаваме на популиста ципрас и националсоциалиста *** !!! Пълно безумие !!!
14
4
 
9
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 9 години
ОСТАВКА!
13
7
 
12
 
! Отговори
Божо преди 9 години
*** няма да се намесва в бакиите на Гърция, докато там не стане някоя идиотия , дано да не се случи !!! Обаче , ако гърците започнат с идотиите , *** ще дойде на бял кон и ще им отпусне 100 рубли срещу някое пристанище на Егейско море !!! Гърция му капе като мед на сърцето на азиатеца !!! Безумието на гръцките политици и банкстерите ще докара големи беди на цяла Европа, а *** потрива ръчички !!! Всяка лоша новина за Европа е добре дошла за азиатското диктаторче , за съжаление !!!
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сириза им го наниза на тъпите гърци. Сега Путин да ги спасява, ама надали! Скоро на Ципрас ще му търкалят чучелото из Атина!
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Великден всички гръцки работещи са получили по половин работна заплата. Не вярвам да имат някакви финансови проблеми. Старите моми също редовно си получават пенсиите от държавата.....
10
2
 
10
 
! Отговори
do 11 преди 9 години
Предложил му е няколко стотин милиона рубли заем.Ама гърка не щял рубли. Що ли така...
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Той еСамо ти и путлеровите фашисти не признавате международни договори и споразумения.Какво ли ще стане ако тръбите на бензиностанцията станат незаконни, тогава само на къртици ще ми станете ?!?!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светло бъдеще ги очакваше гърците, според Ципрас. Сега следва разпродажба на всичко що е държавно на руски компании, за да си връщат дълговете. Планът за разрушаването на Гърция успя. Гърците си го набиха големия след като избраха про-руска марионетка, популист и противник на ЕС.
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо Ципрас не се помоли за помощ на другаря си путин ?нали и двамата се борят срещу световния империализъм ...или чакай - той вече се помоли, ама не стана ... щото путин освен бомби друго не раздава