Създаването на Македонска църква е политическо решение!

Отлъчен владика: Целта била да се осигури идентичност на македонския народ
Обновена: 14 апр 2015 10:46 | 14 апр 2015 10:42, Елка Василева
20
Създаването на Македонска църква е политическо решение!
Снимка: архив, Булфото

Политическо е решението за създаване на Македонска православна църква, като целта  беше да се осигури идентичност на македонския народ. Това заяви отлъченият владика Йован Вранишковски пред радио Белград 1, цитиран от „Утрински весник“.

„Това е вече известно. Историята го е запечатала, че политиката създаде църквата в Македония. Създаването на Македонската православна църква е политическо решение“, каза Вранишковски.

Той посочи, че само формално се говори за някакъв църковно-народен събор, който издигнал инициативата, но събор без нито един епископ.

„Това е неканонично, несъществуващо в църквата. Затова и никой не признава тази инициатива“, каза Вранишковски.

Той обясни, че желанието е било чрез църквата да си осигури идентичност на македонския народ.

„Така се стигна до 1967 г., когато под натиск от властта Македонската православна църква заяви непослушание спрямо своята майка църква – Сръбската патриаршия и насилствено отдели територията на Република Македония от юрисдикцията на Сръбската православна църква“, каза Вранишковски пред сръбското радио.

Според него Сръбската православна църква не може да даде автокефалност на Македонската православна църква, тъй като не е възможно повече от даденото дотук. „Автономия под юрисдикцията на Сръбската православна църква е това, което получи Охридската архиепископия, дотам може да се стигне“, каза отлъченият от Македонската православна църква владика, който в момента се намира в Русия. 

След като през  2002 г. преговорите между Сръбската православна църква и Македонска православна църква се провалят, Йован Вранишковски заедно с още двама епископи на Македонската православна църква образуват Православната охридска архиепископия, а Вранишковски е ръкоположен за неин екзарх.

Македонската православна църква спира всякакви връзки с духовенството на тази призната църка. През 2005 г. в Македония Вранишковски е осъден на 18 месеца затвор за разпалване на национална и верска омраза, раздор и нетърпимост.

През 2010 г. българските власти задържат Вранишковски по заповед на Интерпол заради присъдата в Македония. През 2011 г. обаче съдът отказа исканата от властите в Македония екстрадиция и отмени забраната Вранишковски да напуска България. През 2012 г. съдът в Македония го осъди на 2,5 години затвор.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 5 години
Охридската архиепископия е част от Българката православна църква. Нужно е блудната дъщеря да се върне вкъщи. Не й трябват други усилия. БПЦ и България правят и ще направят каквото е необходимо за целта.
16
1
 
1
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 5 години
Разделяй и владей! САЩ и Запада го прилагат успешно!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
елате по гръцко , само македонски църкви , защото няма друга МАКЕДОНИЯ , ТЯ Е ГРЪЦКА
14
1
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
До Анонимен 6

Като пишеш за сарказъм поне сложи изречението в кавички че да стане ясно. Буквите все пак "говорят" ама не чак толкова.
13
5
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Цялата измислена държава както и на още по-измислената нация със същото име, е следствие единствено на политически решения. Огромна "заслуга" за което имат българските комунисти, маскирани сега на социалисти!
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я оставете хората да си живеят както си искат. Насила не можем да ги привлечем, пък и то като гледам ние как сме се оправили нас, та и други дърпаме.
11
0
 
4
 
! Отговори
Homer преди 5 години
ДО 11: Какви войски????
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BALGARIA DA VKARA SVOITE VOISKI V MAKEDONIA,KATO IYA PRISAEDNI KAM EVROPEISKIA SAUZ,A SASHTO TAKA I KAM PO-VISOKIA BALGARSKI STANDART NA GIVOT.
9
2
 
15
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Не само мама Рашка, алчните сърбета и гърчоля, тъпите политически решения на тогавшните (и не само) ни "държавници". Причините са комплексни, а продукта много комплексиран.
8
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Главно благодарение на Рашката съществува това недоразумение Македония и именно благодарение на десетилетия анти-българска пропаганда (създадена НЕ от Белград а от мАсква в лицето на Коминтерна, Сталин и останалата съветската *** в лицето и на БКП) в ден днешен мразят България.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонци: защо не си припознаете Бойко за ваш национален герой да си го вземете да ви управлява там.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2

Страхотно разбираш от сарказъм. Поздравления.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да бъде друго яче. Създаването на Македонската църква е политическо решение (на политикът дядо Божи). Всички други църкви са произлезли по естествен начин от Македонската църква.
4
2
 
13
 
! Отговори
брей преди 5 години
Не се учудвам , все пак Джийсъс Христовски е Македонец, а Бог Македон е негов татьо. Моат да променят кот си искат. :)))
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разделяй и владей. За тези, които не знаят, това е принципът на който е лежало управлението на Римската империя.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен

"Най-древната църква." - със сигурност не е" македонската " ,която е е съвременна пародия и има връзки с реалността толкова колкото и "македонската нация ,език и история" !!!!!!!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-древната църква.