Румъния осъди ЧЕЗ, получава ?5,7 млн. обезщетение

Богатите румънци декларирали 7 пъти повече пари от чужбина за 2014 г.
16 апр 2015 10:05, Елка Василева
38
Румъния осъди ЧЕЗ, получава ?5,7 млн. обезщетение
Снимка: архив, Reuters

Румънската държава трябва да получи 5,7 милиона евро от чешката компания ЧЕЗ, след като арбитражният съд в Париж реши, че ЧЕЗ трябва да изплати обезщетение за неспазване на задължения в договора за приватизация на румънското дружество "Електрика Олтения", информира вестник "Евениментул зилей".

Парите могат да бъдат изплатени в рамките на месец, смята енергийният експерт Симона Добре. При не толкова оптимистичен сценарий плащането се извършва за няколко месеца, допълни експертът.

Чешката компания трябва да плати и годишна лихва от 3,116 процента, изчислена от датата 8 октомври 2012 г. до датата на фактическото изплащане на обезщетението, както и 50 на сто от съдебните разходи (217 500 долара).

Междувременно румънската национална приходна агенция съобщи, че богатите румънци са декларирали през 2014 г. седем пъти повече средства, спечелени в чужбина, в сравнение с предходната година, пише вестник "Куриерул национал".

Според агенцията по-високите обявени приходи са в резултат на усилията на данъчните власти за борба с данъчните престъпления.

От агенцията съобщиха още, че обявените приходи от 400-те румънци с имущество над 20 милиона евро през 2014 година са били осем пъти по-високи спрямо 2012 година.

От извършени 30 предварителни проверки на физически лица с голямо имущество в 11 от случаите се е констатирало сериозно разминаване между обявените доходи и придобитото имущество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: РумънияЧЕЗприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой питаше за смисъла от ЕРП.. Смисъла от ЕРП е да могат корумпирани политици - мафиоти на най-висико ниво да си пълнят джобовете ! Затова ЕРП От БГ нито се гонят нито глобяват....
21
0
 
2
 
! Отговори
До 32 Пачо преди 8 години
... Но скоро и това ще стане, сигурен съм. Ще почнат малко по малко да се връщат в родината си, като виждат, че всичко почва да си идва на мястото, а и хората ще спрат да бягат същевременно от там.
20
0
 
7
 
! Отговори
Пачо преди 8 години
До БългаринПоследните 4 години работя с доста Румънци. Основните ни разликите ни с тях са:1. Голяма част от тях са от големи семейства - 4-6 деца се приема за нормално 2. Църквите им са пълни. Неделя е трудно да намериш празна църква.3. Имат си Моника МаковейВсе пак да не надценяваме постиженията им - все още не познавам Румънец, който веднъж излезнал да работи в друга държава да иска да се връща. По това си приличаме (все още).
19
0
 
6
 
! Отговори
Мъка преди 8 години
Те румънците с всеки изминал ден правят не крачка, а скок напред в развитието, ние до 5-6 месеца сме щеши да ги задминаваме, как ще се мерим с тях, ние трябва с Германия... Оххх, тежко ми е много.....
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния затвори лукоил в Плоещ. Ние кога ще изхвърлим лукоил от България.?
17
5
 
17
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Аз отдавна вече се срамувам че съм българин! Затова и неходя да гласувам. Едни и същи са всичките, една и съща им е и касата наречена ДПС. Просто циклично се сменят през няколко години в зависимост кои кога колко са се "изцапали". Няма да тръгнат нещата в България докато незапочнат да се спазват законите от ВСИЧКИ, и докато несе създаде "средна" класа.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия в Румъния като си нямат Костов,Царо,Серго,Бойко,Доган,то затова румънската им държава тръгнала да съди ЧЕЗ.
15
0
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Smeeha im se vsichki na Rumancite, *** bili, takiva bili no sa na svetlinni godini pred Balgaria veche i po zaplati i po akul. Nai aburdnata i korumpirana durjava e nashata mila rodina za jalost.. Nikoi nqma da se naeme da izhvurli CHEZ ili MEZ zashtoto sa na godishna vnoska kum nqkoi ministur.
14
0
 
43
 
! Отговори
До Българин (но. 6) преди 8 години
Румънците правят скок още преди влизането си в ЕС. Още от времето на царя докладите за съседите ни започнаха да дават индикации, че вече са по-напред от нас във всяко отношение. След 2007 просто се даде допълнителен тласък. И всичко това започна просто защото си оправиха съдебната система, особено в последнтие години - осъдени министър-председател, зам. мин.-председател, министри, депутати, магистрати... Казано по "нашенски" - евала на румънците : )
13
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересно, Румъния осъди ЧЕЗ, а наште дупедавци треперят над ЧЕЗ, да не би случайно да сме изгубили "инвестициите", не било европейско, проблемът бил в нас, а не в ЕРП-тата, те са свещени крави...
12
0
 
36
 
! Отговори
Главоч преди 8 години
Евала на румънците!Германеца не допуска да предприемаме каквито и да било мерки срещу ЕРП-тата. Това е корупция на международно ниво и у нас никой не смее да им се опълчи - включително Бойко. Дори нямаме нормален закон за задълженията на едно ЕРП - спират ни тока и мигасме като дискотека, но нямаш законово основание да се оплачеш на никой. Единствено в големите градове захранването е стабилно, тия след околовръстното - кучета ги яли!
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там където има ДЪРЖАВА /не шайка корумпирани политици/ който си разиграва коня си плаща. Само не можах да разбера защо Румъния не може да ни е пример, според нашия министър председател Бойко Борисов! Може би защото вкарват политици в затвора и изземват незаконно придобитото имущество. При нас такива работи не може да стават - щото то май някои ще трябва да ходят в затвора, пък там не е комфортно, няма служебни мерцедеси и безплатна клоьпачка.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой докара ЧЕЗ в България?
9
0
 
12
 
! Отговори
ЧЕЗън преди 8 години
До extremistНе беше ли започнато от симеончо и завършено от боко?
8
1
 
3
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До extremistТо верно сме късопаметни, но чак пък толкова:reformi.org/reformi/privatizatsiya-na-energorazpredelitelnite-druzhestva-43/
7
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До extremistЯ се сети, кога беше приватизацията на енергото.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кога таксите в Еропейския съюз са в долари? Ей, *** работа.
5
2
 
33
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Не ги гледайте румънците, те не могат да са ни пример. Слушайте бат ви бойко к'во ви казва и ще стигнете далеч....в тресавището.
4
1
 
36
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Защо румънците правят значителен скок в развитието си от приемането им в ЕС за разлика от българите? Колкото по-бързо си отговорим на този въпрос толкова по-добре ще е за България.
3
0
 
38
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Абе нали Боци преди 2 години щеше да им взема лицензите на тия ЕРП-та. Какво стана?Албанците ги изгониха, румънците ги осъдиха... Ние с пръст в г*з, както винаги.И без това файда няма от тези ЕРП-та. Няма свободен пазар на ел.енергия в БГ, а целта им беше такава.Ама ако си в София не можеш да си пуснеш ток от Енерго-Про например, така че какъв е смисълът просто да изтичат капитали от страната?Моля някой просветлен да ми обясни смисъла на ЕРП-тата!