Румъния осъди ЧЕЗ, получава ?5,7 млн. обезщетение

Богатите румънци декларирали 7 пъти повече пари от чужбина за 2014 г.
16 апр 2015 10:05, Елка Василева
38
Румъния осъди ЧЕЗ, получава ?5,7 млн. обезщетение
Снимка: архив, Reuters

Румънската държава трябва да получи 5,7 милиона евро от чешката компания ЧЕЗ, след като арбитражният съд в Париж реши, че ЧЕЗ трябва да изплати обезщетение за неспазване на задължения в договора за приватизация на румънското дружество "Електрика Олтения", информира вестник "Евениментул зилей".

Парите могат да бъдат изплатени в рамките на месец, смята енергийният експерт Симона Добре. При не толкова оптимистичен сценарий плащането се извършва за няколко месеца, допълни експертът.

Чешката компания трябва да плати и годишна лихва от 3,116 процента, изчислена от датата 8 октомври 2012 г. до датата на фактическото изплащане на обезщетението, както и 50 на сто от съдебните разходи (217 500 долара).

Междувременно румънската национална приходна агенция съобщи, че богатите румънци са декларирали през 2014 г. седем пъти повече средства, спечелени в чужбина, в сравнение с предходната година, пише вестник "Куриерул национал".

Според агенцията по-високите обявени приходи са в резултат на усилията на данъчните власти за борба с данъчните престъпления.

От агенцията съобщиха още, че обявените приходи от 400-те румънци с имущество над 20 милиона евро през 2014 година са били осем пъти по-високи спрямо 2012 година.

От извършени 30 предварителни проверки на физически лица с голямо имущество в 11 от случаите се е констатирало сериозно разминаване между обявените доходи и придобитото имущество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: румънияЧЕЗприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко, ще си избият парите от гърба на ***!
1
0
 
46
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Мале, човек, румънците нямат стигане вече!