Варуфакис си призна: Оставаме без пари!

Без споразумение Гърция остава без пари до две седмици
12 май 2015 09:57,
19
 Варуфакис си призна: Оставаме без пари!
Снимка: Reuters

След срещата на еврогрупата в Брюксел, гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна, че Гърция е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства до две седмици, ако не се постигне споразумение.

„Въпросът за ликвидността е ужасно спешен", заяви той и изрази известно учудване, че еврогрупата е предпочела да не спомене този проблем, а е наблегнала на твърдението за  постигнатия прогрес.

Според него напредъкът е по такива въпроси, като приватизацията и данъчната реформа и този напредък се дължал най-вече на отстъпките, направени от неговото правителство. Той  обаче сподели, че дискусиите му на срещата с германския му  колега - финансовия министър Волфганг Шойбле, са били най-приятелските досега.

Варуфакис е подчертал по време на срещата волята на правителството му за провеждането на задълбочена реформа за ДДС, която се състои по-специално в уеднаквяване на различните данъчни ставки, които сега за различни в зависимост от островите.

Дори и по отношение на подхода за трудните за погасяване заеми и създаването на независима агенция за данъчна администрация гърците са се придвижили в правилната посока, става ясно от думите на европейския комисар Пиер Московиси.

Но все още има големи конфликтни точки: пенсионната реформа и по-гъвкавите трудови закони.

Гърция е постигнала напредък в преговорите със своите кредитори, но са нужни "повече време и усилия" за постигане на споразумение, което да осигури на страната парите, които са и необходими, за да не изпадне тя в неплатежоспособност, заяви сред срещата в Брюксел на 19-те финансови министри от еврозоната председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Ройтерс.

По думите му еврогрупата и Гърция трябва да се договорят за продължаване на макрофинансовата помощ за Атина колкото се може по-скоро, докато положението не е излязло извън контрол. „Това днес зависи от гръцките власти", подчерта Диселблум.

В разпространеното след заседанието съобщение обаче има само техническа констатация на факта, че на страните предстои още значителна работа и се "приветства решението на гръцкото ръководство да ускори работата с международните  институции".

Малко преди заседанието германският финансов министър Волфганг Шойбле хвърли „истинска бомба“, като заяви на влизане в сградата в Брюксел, че „може би е по-правилната мярка гръцкият народ да може сам да реши дали е готов на това, което е нужно, или би предпочел друг вариант“.

Шойбле пледира за референдум, с който досега правителството на Сириза заплашваше де факто европейците. Какви реформи са нужни на гърците Шойбле е пояснил в последвалия след това разговор с гръцкия си колега Янис Варуфакис. Гърците трябва да представят пред експертите исканите съществени предложения за реформи. След това експертите на Тройката ще направят изчисления за ползите за страната и едва след това преговорите можело да продължат. Това, което досега е предложено, не е достатъчно, смята Шойбле, както и повечето от останалите 18 финансови министри.

Участниците в срещата са похвалили „по-добрата атмосфера“ на преговорите. „От гръцка страна е направено доста“, заяви Диселблум. „Става дума и за това кой докладва директно на премиера“, добави той. Преди няколко седмици холандецът се оплака от това, че гръцкият министър председател Алексис Ципрас не е добре информиран за хода на преговорите от своя собствен преговорен екип.

Според Ройтерс Германия е предложила Гърция да проведе  референдум за одобрение на болезнените икономически реформи,  изисквани от международните кредитори. Атина обаче е заявила, че няма такива намерения засега, а други страни са изразили  опасения, че такъв референдум може да забави жизнено необходимата финансова помощ.

Още икономически и световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците си имат имотите , бизнеса и домовете и връзките.ТЕ НЕ СА КАТО БЪЛГАРИТЕ ---ГОЛИ НАЕМНИЦИ-- "роби на труда"...КОИТО ИМАТ САМО ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ ЗА РАБОТА И ПРЕПИТАНИЕ! Много малко от гърците --които разчитгат на Държавни средства---- като пенсионери ,студенти ,държавни служители и пр.Почти всички имат не-държавни доходи и банкови спестявания!НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ГЪРЦИТЕ ---ТОВА НЕ СА "КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ -БЪЛХАРИ"/ по руски образец/...!МИСЛЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ ---за ИМОТА ПАРИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА СИ....
12
6
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Гърците нито ще си платят, нито ще допуснат да живеят като скотове - сиреч като нас. По-надупена държава от нас няма и да се радваш на проблема на съседа си е чисто български синдром. Вместо да гледаш ти да си добре, изпитваш извратено удоволствие ако съседа е зле.
11
1
 
18
 
! Отговори
Каквото си надробили преди 8 години
Крайно време е кранчето да бъде окончателно завъртяно и да се разбере, че само с ядене, пиене, редовен обеден сън и камуфлажна държавна работа не може да се продължи. След 30 години доволно и охолно живуркане за чужда сметка, идва време да се осъзнае, че трябва дори и да се работи. Предстои да се поучат от нашия "челен опит" как се работи за 300 евро, как се живее с пенсия от 100 евро и как се гледат деца с детски от по 15 евро.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде ,бе ?!?!Сериозно ли ???Като чупите чиниите по таверните ...,цяла нощ,,,имаше ли пари ?!?Немъчени пари Лесно се Харчат !!!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SS:Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи! Пенсионерите и децата живеят в най-голям риск от бедност...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давайте им пари че виното и екскурзийте свършиха пак ще искат да напуснат :)
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЯ дъртавата няма пари , а гърците си заровиха парите в хитри по нивите си ,е те това е по гръцко
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Участниците в срещата са похвалили по-добрата атмосфера на преговорите. От гръцка страна е направено доста, заяви Диселблум"От гръцка страна е направено много?!? Явно вече гърчолята не скачат като диви петли, както преди изборите. Започват да проумяват, че със скачане и перчене пред ръката която те храни не стават нещата. Ако искат да се правят още на интересни, могат да го правят и извън еврозоната и ЕС.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО НАГЛИ ОТ ВИЗАНТИИЦИТЕ ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ СЕ РОДЯТ НА ТОЗИ СВЯТ. ХЕМ КРАДНАЛИ ХЕМ ЯЛИ И ПИЛИ ХЕМ НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ ПЛАЩА СМЕТКАТА.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис - комунист финансист. Две напълно противоположни занимания. То когато трябва да се фалира нещо най-сигурно и бързо става като назначиш някой комунист за финансов управител.
3
2
 
4
 
! Отговори
ибо преди 8 години
До SS /Хаахаха ,чак на Гръцки си го докарал.
2
11
 
8
 
! Отговори
синева преди 8 години
Гърция ще се справи. В трудност е, но не е в задънена улица.
1
3
 
23
 
! Отговори
SS преди 8 години
ГА ЕДАХТИ КИФТЕТА ПИХТИ УЗУ И БЛЪСКАХТИ ЧИНИИ У ЗИМЕТА НЕ РИВАХТИИИ А??