Али Ахмети преговарял с терористите в Куманово

Лидерът на албанската партия призова за участие в протеста на 17 май
Обновена: 15 май 2015 14:01 | 15 май 2015 10:36, Елка Василева
4
Али Ахмети преговарял с терористите в Куманово
Али Ахмети. Снимка: архив, Reuters

Али Ахмети – лидер на участващата в управлението в Македония албанска партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/, заедно със свои сътрудници е водил преки преговори с Мухамед Красничи и с други членове на терористичната група за тяхното предаване по време на акцията в Куманово, при която бяха убити 8 полицаи, а 37 бяха ранени.

Пред телевизия Алсат-М Ахмети разказа как практически е преговарял с терористичната група и по нейна инициатива е организирал предаването й.

С неговото посредничество са се предали 26 от общо 30 членове на групата. Ахмети направил опит и останалите да се предадат, но той бил безуспешен.

Още по темата

Ахмети каза, че за действията си е информирал посолството на САЩ, ЕС и ОССЕ, а лично му се бил обадил и премиерът Никола Груевски, който се съмнявал, че терористите ще се предадат.

Досега никой публично не е говорил за участието на Али Ахмети и неговите най-близки сътрудници в преговорите за спиране на сраженията в Куманово, отбелязва „Плусинфо“.

Премиерът Груевски, доскорошният вътрешен министър Гордана Янкулоска и други хора от властта в нито един момент досега не споменаха, че техният коалиционен партньор със знанието лично на Груевски е преговарял с терористите за край на акцията, при която македонската полиция даде много жертви.

Вместо това Груевски и Янкулоска шумно се хвалеха, че това е успешно проведена акция на МВР.

Заявеното от Али Ахмети хвърля съвсем нова светлина върху случилото се в събота и неделя в Куманово.

Лидерът на ДСИ Ахмети, който е дългогодишен коалиционен партньор в правителството на Груевски, призова също така за мирни протести в неделя, 17 май. „Излезте всички в неделя на протест“, каза Ахмети.

Той заяви, че неговата партия ДСИ подкрепя протеста, организиран от коалицията „Граждани за Македония“ на 17 май, като посочи, че той трябва да е мирен, без каквото и да е насилие.

Под лозунга „Сбогом, Никола“ и вчера няколко хиляди души, организирани от гражданското сдружение „Протестирам“, проведоха мирен протест в Скопие. Демонстрантите скандираха „Оставка“, „Сбогом, Никола“, „Няма правда, няма мир“ и „Долу диктатурата“.

Междувременно партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ реши да свика митинг на 18 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
14
 
! Отговори
kaizer преди 8 години
Да бе, преговарял, ама да нападнат Куманово, айде сега.Шиптър шиптъру око не вади. Всичките са една ***.
1
6
 
4
 
! Отговори
търпелив преди 8 години
Добре то се видя на 17 май ще излязат и всички мюслюмани, щом като настоявате за война така да е.Какво искате бе *** седнете си на задниците стига сдте настройвали българи и мюслюмани един срещу друг