Турция с летище на изкуствен остров в Черно море

Изграждането на съоръжението е струвало $132,6 млн.
24 май 2015 23:00,
59
Турция с летище на изкуствен остров в Черно море
Снимка: Facebook

Турция откри летище на изкуствен остров в Черно море, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".
На 22 май самолет на авиокомпания "Търкиш еърлайнс", излетял от Истанбул, кацна на пистата на новото летище, което се намира край бреговете на окръзите Орду и Гиресун.

По-късно през деня  президентът Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу участваха в официална церемония по откриване на новия аеропорт.

Ердоган каза, че следващото ново летище ще бъде открито в окръг Хаккяри и допълни, че скоро броят на въздушните гари в страната ще нарасне на 60.

Изграждането на изкуствения остров между Орду и Гиресун започна през юли 2011 г. Стойността на инвестицията е около 360 милиона турски лири (132,6 милиона долара). Около 35 милиона тона скали са били използвани, за да се запълни площ от 1,8 милиона квадратни метра в морето.

Пистата на летището е дълга 3000 м и широка 45 метра. Използвана е изключително модерна технология, която пречи на вълните на Черно море да нанасят щетина летището, а на пистата е положен специален вид асфалт.

Летището ще обслужва на първо време само полети от Истанбул и Анкара, но се планира разширяването му до 42 дестинации.

Броят на туристите и инвеститорите в черноморския регион на Турция се очаква да нарасне с откриването на новото летище, посочва "Хюриет дейли нюз".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
39
 
! Отговори
до 10 пкк преди 8 години
Прочети внимателно новината бе *** ! ''Диктатора'' щял да построи следващото летище в Хаккяри. Градът е населен основно от кюрди.Ще ти се на тебе ама .....
10
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банкянският негодник прахоса почти толкова за така наречената "магистрала" Люлин! И тунели "направиха" по нея, с насипи върху изкуствените "дупки". И това творение на мутренската наглост вече се руши, все една от лентите в така наречените тунели е затворена. Да не пропуснем в "благословията" и любимката Му, Лилето Талпата, която е не по-малък последовател (негодник) на главния Лъжец в държавата! Ще краде Баце, щом част от "умните и красивите" помагат с гласа си да ни го назначат!
9
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не струва това летище щом не е бил ББ да резне лентата.
8
26
 
17
 
! Отговори
Sabaton преди 8 години
Айде честито на всички *** ! :)))Анджей Дуда - 53% Коморовски - 47 % Велика Полша !
7
8
 
37
 
! Отговори
Смех да има преди 8 години
И тоя "Остров" пластмаса ли ще го правят??? Като ония кафеварки за 2 лв. Които горят след включване!!! За тия пари България прави огради и вятъра ги издуха чак в Румъния..:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
6
64
 
20
 
! Отговори
ПКК преди 8 години
Стройте, като дойдат кюрдите ще ви го разрушат.Да живее свободен Кщрдистан!
5
46
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Република Турция ще бъде приета в ЕС, за ужас на местните бели златки и пишман-"патриоти" на хранилката на ДС.Украйна също ще бъде приета в ЕС, също за ужас на гореспоменатите.24-05-2015
4
11
 
47
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Боко не се се...сетил да направи нещо подобно,например летище горе на Витоша.Само трябва за заравнят един...баир и да асвалтират 3-4 км магистрала.
3
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не видях ленторези там и лакейски наведени медии...?
2
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В съседната новина Гърция не може да си плати дълговете към МВФ а Турция строи летище в морето.. ако Турция беше приета в ЕС и имаше политици подобни на нашенските сега щеше да бъде подобно на Гърция а може би и по лошо.
1
3
 
80
 
! Отговори
Momo преди 8 години
При нас би струвало поне тройно повече и щеше да започне да се руши осезаемо месец след откриването му.