Правителство и премиер в Атина – на ръба на бръснача

Гръцкият печат: Нови избори или очистване на СИРИЗА
Обновена: 25 май 2015 10:53 | 25 май 2015 10:44,
42
Правителство и премиер в Атина – на ръба на бръснача
Снимка: Reuters

Гърция е под изключителен натиск, а правителството е принудено да направи отстъпки и да сключи споразумение с кредиторите, тъй като страната няма пари, за да обслужва финансовите си задължения, пише в. "Вима".

В коментар под заглавие "Завой или провал" изданието отбелязва, че в момента премиерът Алексис Ципрас е в плен на Симплегадите /на двете скали от митологията/ след студения душ от срещата на Еврогрупата в Рига и че сега кредиторите го натискат за споразумение.

Времето и парите свършват, Ципрас е изправен пред "неприятели" както в собствената си партия, така и навън, изтъква още изданието, като прогнозира, че премиерът или ще направи завой и ще отстъпи, или ще се провали.

Вестник "Етнос" отбелязва, че ръководството на правителствената партия СИРИЗА вчера е приело предложението на Ципрас, в което се казва, че "правителството няма да гласува нов меморандум", сиреч няма да приеме нови рестрикции.

"Ние се стремяхме и ще продължим да се стремим към споразумение, което ще подпомогне сплотеността на европейските народи, всички, които вярват, че ще унизят Гърция си играят с огъня", казал Ципрас и добавил, че кабинетът му няма да отстъпи от "червените линии".

На вчерашното заседание на партията вътрешната опозиция в СИРИЗА също е излязла със свое предложение, предвиждащо скъсване с кредиторите, което обаче е било отхвърлено.

35 на сто от членовете на централния комитет на СИРИЗА са подкрепили предложението за скъсване с кредиторите, лансирано от печата като "план Лафазанис", и само 20 гласа не са стигнали, за да мине.

Одобреното с мнозинство предложение на Ципрас представлява политическо решение на ръководството на партията.

В. "Имерисия" окачествява това решение на СИРИЗА като "пирова победа" на Ципрас заради съществуващите разногласия в партията.

Гръцкото електронно издание нюз.ин посочва, че приетото от СИРИЗА политическо решение е пропито от "компромисен дух". Анализатори не изключват до десет дни да има споразумение и то да е компромисно.

"Алекси отивай на избори и прогони крайните елементи от собствената си партия", препоръчва в. "Ню Йорк таймс" в статия, цитирана от гръцкия печат.

Авторът на статията смята, че компромис за Ципрас ще бъде също ако отиде на извънредни избори още през юни преди да започне преговорите с кредиторите за трети меморандум с тях, който ще бъде съпътстван със спасителен пакет финансова помощ от 50 млрд. евро.

"Ключът за гръцкото споразумение сега се държи от народа", преценява "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко тоя ще иде в Расия,те нали са най-най,ще му дадат еи тъй за идеята и защото ги фали
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нали този ходи до Масква.Да му изплатят те дълговете и те да му хрантутят народа
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма радост беше .комунист начело-ще оправи положението.Вземаш заемче,после се отказваш да плащаш и като свърши заемчето пак искаш и ако може пак не плащаш.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на този му замръзна усмивката
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПо добре лакей в ЕU ,от колкото роб на Съюза.
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Да ама направихме Тиквата, което е равнозначно
13
4
 
47
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Време е наглите ромеи да си отидат на мястото, а то е след нас на опашката. Повече от 20 години лъгаха ЕС и живяха на негов гръб. С парите от ЕС плащаха и на нашите работници, които гледаха надменно и експлоатираха като роби! НИКАКВА МИЛОСТ!!!
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците най-после ще разберат, че без революция няма да мине. А и цяла Еропа
11
5
 
27
 
! Отговори
i'm до 17 преди 8 години
За Великобритания, не знам. Но да се каже, че Германия е нищо сама по себе си, че държавата се крепи на използването на други държави и, че едва ли не нямала икономика...Е леко несериозно. Всъщност, финансово Европа се крепи, преди всичко от "немски" пари, взети преди всичко от немския данъкоплатец и икономика.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агента на ДС Велизар Енчев тъкмо щеше да прави български СИРИЗА, а то взе че се провали гръцката. Сега агента остана в клекнало положение, ако направи СИРИЗА у нас кой ще му повярва освен 10-12 ***, ако не направи няма да получава субсидии от Масква. Изобщо сложна ситуация за товариш Енчев.
9
9
 
18
 
! Отговори
за 13 преди 8 години
А ти и твоите съмишленици лакеи на Русия ще докарате и етиопски глад в България с идиотското плонжиране в краката на Путин и служене на кретенските руски енергийни проекти.
8
3
 
14
 
! Отговори
КОМУНИДИ 2015 преди 8 години
ТЕЗИ *** КЛЕТИ НЕ МОЖАХА ДА ИЗКАРАТ И МАЛКОТО, ДЕТО ИМ ГО ДАВАХА...
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Правителство и премиер в Атина на ръба на бръснача"Това е много сложна еквилибристика, защото паднат ли разкрачени от ръба на бръснача нищо няма да остане от СИРИЗА, а гърците ще останат и без РИЗА. Такива ще са последствията щом избират мошеници популисти като Ципрас и Варуфакис да ги управляват.
6
6
 
24
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Нали беше голяма радост, че гърцитесиизбрахакомуняга?! Какво става сега, защо не оправя държавата? Защо не се обърне към Русия за помощ, а пак чака на лошите европейци и на разпадащия се ЕС?! Хахахаха.... нещастници! :)))
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #3И какво правеха Западна Германия и Великонритания преди ЕС?А какво правеше Гърция?
4
12
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Отворко, а какво друго може да се направи за да не се увеличава пенсионната възраст? Да въведем 12 часов работен ден или крепостничество, а защо не и робство. Тогава няма да е нужна и пенсионна реформа.
3
4
 
19
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 8 години
ХАЙДЕ БРАТЯ ГЪРЦИ ВРЪЩАЙТЕ СИ ДРАХМАТА,ТО СЕ Е ВИДЯЛО
2
9
 
17
 
! Отговори
Ехаа! преди 8 години
Де го сега Болен Лидеров, че да започне да ги хвали пак гърците какви пичове са, дето се опълчват на Европа?!А, де е московското плямпало?!
1
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПРАС Е ПОЛИТИЧЕСКИ ПЪТНИК !