Гърция в издирване и на последния евроцент

Властите ровят "спящи" сметки, за да платят на МВФ
Обновена: 27 май 2015 14:00 | 27 май 2015 09:25,
27
Гърция в издирване и на последния евроцент
Снимка: flickr

Финансовото министерство в Гърция е започнало спешно да прехвърля към централната банка на страната дребни суми и средства от "спящи" сметки на всички държавни институции.

Ресурсът е необходим, за да може южната съседка да изплати погасителна вноска към МВФ на 5 юни, съобщават местните издания.

В. "Вима" пише, че към държавния бюджет се извършва прехвърляне на средства от останалите 1193 сметки, които държавни ведомства и структури притежават в търговките банки и по които не е имало никакво движение на средства през последните пет години независимо от това, че в тях са останали суми, по-малки от сто евро.

Става дума за сметки в министерства, дирекции и други ведомства, които Сметната палата нареди да бъдат прехвърлени още в средата на март.

"Всички пари в централната банка", "метат до шушка" парите от сметките до сто евро в държавата", обявява в заглавие в. "Имерисия".

Тоблоидът уточнява, че решението на финансовото министерство се отнася до над хиляда сметки, които държавни ведомства държат в Банка Пиреос, Националната банка, Алфа банк и Юробанк. Закриват се "спящи" сметки на централната администрация, по които не е имало никакво движение до 31 декември 2009 г. независимо от това какви средства са останали в тях до 15 март тази година.

"Та неа" цитира председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който предупреждава, че фалитът трябва да се избегне и че споразумението между Гърция и нейните кредитори трябва да бъде постигнато най-късно до края на първата седмица на юни.

Противоречиви обаче са информациите според електронното издание нюз.ин за напредъка на преговорите. Атина твърди, че е близо до споразумение, за Брюксел обаче то все още е далеч. За утре е насрочена телеконферентна връзка на Европейската работна група за Гърция.

Преговорите се намират в най-критичната си фаза, а в кабинета цари сдържан оптимизъм, че споразумение може да има още този уикенд, коментират наблюдателите.

В. "Етнос" съобщава за предупреждение, отправено от високопоставен американски представител, който казал, че евентуален провал по постигането на споразумение между Гърция и кредиторите ще нанесе удар не само върху гърците, но и ще има непредвидими последици за европейската и световна икономика. Гърция и кредиторите трябва да всяка цена да се договорят, казал същият представител.

Вестникът извежда и оценки на Блумбърг и германската банка Беренберг за това какви биха били последиците от неплащането на кредитните задължения на Гърция към МВФ.

Силно задлъжнялата Гърция трябва да плати 1,6 млрд. евро на фонда следващия месец, сума, която вътрешният министър в края на миналата седмица призна, че страната е безсилна да изплати, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите.

Гърция дължи на МВФ около 20 млрд. евро в следващите девет години.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да правят колкото и да обират прахоляка от банките си рано или късно ще разберат че бъдещето им не е в еврогейският съюз. Вярно че 30 години си живяха като бейчета докато ние градяхме недоносеният социализъм както каза тато. Ние градяхме а те гърчетата правеха пачки смучеха узо и мааха сиртаки. Е сега ще трябва да си платят вересиите заедно с лихвите.Живот назаем тъпкано се плаща.
19
5
 
12
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
щото от как соца мина, ни училище е построено ни болница-Грешиш, драги! Сега се строят и болници и детски градини и училища. Да ви пропомня, че соца сам си фалира още по времето на бай Тодор в началото на 80г., защото беше едно недоносче. Още тогава започнаха масови уволнения, защото държавата нямаше пари за заплати. Имаше режим на тока, защото нямаше пари за горива за ТЕЦ. Магазините бяха празни, защото всичко изнасяше за валута. СоциализЪма е едно недоносче! - каза бай Тодор и се оказа прав.
18
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 8 години
Пишете за основната новина,че ГЕРБ ще теглят нов заем от 1млрд. лева юни месец,за плащания на американските ТЕЦ.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22 - то се видя кой е простия , като това всъщност е най-хубавото ти качество хаха
16
2
 
3
 
! Отговори
www преди 8 години
До българономистА нашето време българско кога ще дойде според теб?
15
4
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
Това се нарича икономия и стягане на разпуснатите колани, а Бойко Борисов маа държавни заеми като за световното, само дето ги няма швейцарските полицаи, които арестуваха фифаджиите. Така че може да си продължава с айдутлука.
14
1
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 8 години
До ???"Гърците ДГД и точка. За нас по зле няма как да стане ."Може, може ...
13
3
 
16
 
! Отговори
българономист преди 8 години
Това се казва изтупване на чувала, като свърши брашното вимаш чувала и почваш да го тупаш за да изкараш всяка останала прашника. Гърците ги чака много скоро яко обедняване, защото досега със заеми от Европа подържаха един изкуствен стандарт, които вече не могат да си позволят, затова много скоро ще дойдат на нашето ниво.
12
2
 
5
 
! Отговори
Кво се кефите!? преди 8 години
Вижте другата статия,дето пише,че шефът на Здравната каса казва,че имаме 292 млн.дефицит,че парите за доболничната помощ са орязани с 10%, а за лекарствата - с 20%...
11
7
 
11
 
! Отговори
STOP! STOP! STOP! преди 8 години
STOP на булинга на Гърция!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.............Вече и 70 % от поляците са против еврото...
10
6
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
При т.нар."подстрижка"през 2012г."подстригаха" 50% от парите на пенсионните и социалните фондове в Гърция,а на другия ден им наложиха с другите 50% да купят държ.облигации,които ще се изплатят 2042год.Така на практика обраха до "шушка"фондовете,а сега искат намаляване на пенсиите,щото нямало пари.Гърция влезе в кризата със 120на сто от БВП,а след "спасителната"програма има 180на сто от БВП!?Не мога да разбера какви са тези"спасителни"програми,които целят обедняване на населението.Виж - Ран-Ът
9
8
 
12
 
! Отговори
))) преди 8 години
До фалит на Гърцияухххх да им имаме на гърците мизерията............ ядоха и пиха 30 години, а ние 25 години лапаме един и същи - не им бери гайлето винаги са били и ще бъдат по-добре от нас - просто защото там живее народ и има държава, а тук живее *** на някаква територия -това е истината!
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия в ЕС са слепи. Днес е Испания, утре Италия . Ще пламне цяла Европа. Но искат сега да се налапат пък за утре кой му мисли.
7
10
 
13
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Честит им фалит на гърците! Сега нещата си дойдоха на мястото! Хитрата сврака с двата крака! Гърчолята ще се гърчат в мизерия още поне 20 г. Още не са стигнали дъното - но то ги чака!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закривай!
5
5
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Що така ги мъчат гърчолята,не е честно.Призовавам Боко с ГРЕ$Б,МРЕБ,ДРЕБ и другите полит.сили в страната да се съюзят и да пуснат утре в Парламента една...тава,в която да фърлат кой колко сака,за подпомагане на...финикийските българи.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека, нека. Явно има пари още! Нека МВФ и ЕС да отстояват още някоко месеца. Гърците ще съберат всички неизползваеми пари, а после по естествен път ще започнат да си реформират държавата, освен ако не искат да фалират. Реформи с даване на пари не се прави. Още преди месеци ревяха, че нямат пари. Ето намират се. Стига вече сиртаки на чужд гръб! Да си налягат парцалите и да бачкат.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При нас го правят по елегантно - изчезват пари от здравните вноски, пренасочват се пари от винетки, данък сгради и такса смет се използва са дотиране на градския транспорт
2
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 8 години
Гърците ДГД и точка. За нас по зле няма как да стане .
1
0
 
24
 
! Отговори
Бай Шано преди 8 години
Днес ,като се наредих за баничка с боза и аз така рових в джоба , но единствено набарах "дедовия".