Гърци плашат с референдум: Не на високите данъци!

Кредиторите искат край на данъчните преференции за островите в Егейско море
9 юни 2015 18:46,
8
 Гърци плашат с референдум: Не на високите данъци!
Снимка: Reuters

Гърците заплашват с референдум по въпроса дали да бъде наложено вето на предложението да отпаднат данъчните преференции за островите в Егейско море, информира агенция Ройтерс, като се позовава на казаното от регионалния управител Йоргос Хацимаркос.

Според предложения на международните кредитори план за реформи хотелиерският бранш и туризмът в бъдеще ще бъдат облагани с данък добавена стойност от 11 процента вместо 6,5 на сто, а данъчните преференции за островите в Егейско море ще отпаднат.

Още по темата

Според гърците това ще нанесе удар на туризма, основния източник на приходи за Гърция.

Йоргос Хацимаркос, който е регионален управител на острови в Егейско море, сред които популярните дестинации Миконос и Санторини, казва, че регионът му е решил да проведе референдум за това дали да не бъде наложено вето върху увеличението на данъците.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска подкрепа от своята партия в момент, когато преговорите между неговото правителство и международните кредитори на страната са стигнали до, по думите му, "критичен етап", заяви правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

В обръщение към политическия комитет на лявата партия СИРИЗА Ципрас също така заяви, че не обмисля предсрочни избори.

Гръцкият премиер трябва да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Брюксел утре. Той  ще бъде изправен пред недоволство от страна на собствената му партия, ако отстъпи от т.нар. "червени линии" на правителството в преговорите.

"Алексис Ципрас смята, че сега сме в най-критичия момент от преговорите и партията трябва да играе съществена роля в подкрепата на правителствените усилия", заяви цитираният представител.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Истината боли преди 8 години
Не е луд тоя който яде зелника ...Съжалявам да ви го кажа, но в сравнение с гърците ние сме АБСОЛЮТНИ ***.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не ни плашат гърците къде другаде ще намерят заеми без да ги връщат- само в европейския съюз заповядайте братя гърци
4
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
НАС НОРМАЛНИТЕ БЕЛИ ТРАКИЙЦИ-ти какво, искаш да измислиш нов етнос ли? Няма такъв етнос като тракийци.
3
2
 
19
 
! Отговори
бой по канчето преди 8 години
Да бяха направили референдум дали да вземат огромните заеми! Взеха парите, изядоха ги, изпиха ги - и сега се правят на - не искат да връщат парите, защото били бедни!
2
4
 
17
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Знаете ли колко смешни станаха Гърците. Тези от Цириза ли са или Ципрас ли са са просто нещастници. Какво може да направи човек , на който целия му живот е назаем . Нали рано или късно ще ти поискат да връщаш . Дали причината е политическа , дали е семейна , дали е .... няма значение ти просто дължиш пари и то много. Сега си недоволен , че не ти дават още е ....... ай бе .
1
8
 
17
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
И НАС НОРМАЛНИТЕ БЕЛИ ТРАКИЙЦИ КАКВО НИ ЗАСЯГАТ НОВИНИТЕ СВЪРЗАНИ С *** НИ СЪСЕДИ?