Европа ще даде, ако Гърция реши да се предаде

МВФ: Споразумението изисква трудни решения от всички!
Обновена: 15 юни 2015 11:46 | 15 юни 2015 08:03,
55
Европа ще даде, ако Гърция реши да се предаде
Снимка: flickr

Споразумение за Гърция изисква трудни решения от страна на гръцките власти, но и от страна на европейците, които ще трябва да направят жест за дълга на Гърция, заяви снощи Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Франс прес.

"Надеждно споразумение ще изисква трудни решения от всички страни", гласи изявление на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар, публикувано след като вчера поредният кръг от преговорите между Гърция и кредиторите й завърши без споразумение.

Още по темата

Споразумение ще бъде възможно само ако управляващата в Гърция партия СИРИЗА приеме реформиране на ДДС и нови съкращения на пенсиите, за да се оздравят финансите на Гърция, която е на ръба на фалита.

"Ако тези реформи не бъдат осъществени, Гърция няма да може да постигне стабилен растеж и бремето на дълга ще нарасне", посочва Бланшар. Наред с това той признава, че гръцките избиратели са отхвърлили някои от изискваните реформи, като са издигнали СИРИЗА на власт.

Според Бланшар постигането на споразумение ще изисква допълнително усилие от европейците, които трябва да предложат на Атина нова значителна помощ при по-изгодни условия за дълга, като удължат сроковете за изплащане и намалят лихвите.

"Има граници за това, което може да направи Атина, но има и граници на равнище финансиране и облекчаване на дълга", се казва в изявлението на висшия представител на МВФ, цитирано от АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какви са трудните решения за МВФ-то,някой ще ми каже ли? Ония си печатат колкото им трябват пари,дават,после искат непосилни лихви и хората остават без работа,мизерни пенсии и т.н. Тия ненормалници няма ли да разберат най-после,че не могат да контролират всичко и всички и че вече всеки е наясно за какво,става дума! Инфо колкото щеш! Така се играе с банкерите-не се даваш и това е.
39
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
Ако фалират да фалирват, да отида да си купя едно хотелче на старото Българско Беломорие...стига са яли и пили на корем, делвата свърши!
38
1
 
7
 
! Отговори
23г. преди 8 години
Никак не се учудвам, те откакто се помня все стачкуват за нещо и все им го дават, после фалирали били. влизаме в НАТО ако дадете пари, излизаме от НАТО ако не дадете пари, влизаме-излизаме, влизаме в ЕС дайте пари, фалираме дайте пари, ''ние сме гърци длъжни сте да ни давате от нас започва цивилизацията''(реални думи на министър прецедател). Дадоха им на Куп 450 000 000 000 евро опростиха им 150 000 000 и сега още искат или щели да напуснат ЕС. Ами еврото ще се срине ако Гърция фалира ... чао...
37
1
 
12
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Съвременната банкова система ФАБРИКУВА пари от нищото!!! Таэи схема на проиэводство на пари е може би най-невероятния трик, който някога е иэмислян в човешката история!!!
36
10
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Пълна подкрепа на Гърция и Сириза. Цяла Европа ви гледа. А и не само. Ако успеете да устоите на финансовите акули и се преборите за това хората да живеят добре. ЗАЩОТО ТОВА Е ЦЕЛТА НА ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ ДА НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ.В БЪЛГАРИЯ Е ОБРАТНОТО УПРАВЛЕНИЕТО Е ДА НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ПО-ЗЛЕ.....УСПЕХ
35
2
 
19
 
! Отговори
Ellin преди 8 години
До ееехИ да обяснаваш и не факт е, че туризма в Гърция е 10% от БВП. Средиземноморието си е средиземноморие. Гърция си е дестинация и си е била преди ЕС. Няма никаква връзка ЕС със туризма на Гърция. Въпроса е в другите 90% от БВП. Малко да се информират хората в БГ относно там какво става и защо ЕС толкова дава зор да се намалят заплати и пенсии. Резултати от тази политика, която изкат да наложат са налице в БГ.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1996 г. Виденов искаше да плати на МВФ с левове, но те отказаха. Тогава последва фалит в долари, защото България не печати долари.
33
1
 
8
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До СиризаКак да не е така ? Могат ли да покажат златото което обезпечава тези милиарди , защото всички знаем , че хартията е куха !
32
10
 
8
 
! Отговори
ееех преди 8 години
Е каква дестинация е Гърция. Може би ще я сравниш със Испания или Италия.Да Гърците имат хубави плажове,красиви острови и мн. културни паметници.Но нали разбираш че цялото средиземноморие е точно такова.Хората избират Гърция заради по приемливите си цени макар и спрямо Турция и България цените са им високи.Ако излязат от евросаюза нали разбираш че многото им черноработници в туризма ,селскотостопанство и ресторантьорството ще изчезнат,а тези хора са дила за икономиката им.Абе няма какво да обясн
31
7
 
9
 
! Отговори
Сириза преди 8 години
До 34---не е баш така, както го описваш. Той тия 1000 лв ги е изял, т.е. тях ги няма... физически ги няма. Обаче оня *** "инвеститора" вика - аз ще ти дам още 1000 лв, с който да започнеш да бачкаш като луд, като при това ше ядеш само хляб и вода, но ще имаш да връщаш вече 2000 лв!Е кой е този ненормален, дето ще се съгласи на това!В същото време човека казва, аз от тия 1000 лв, дето ми ги даде, практически мога да ти върна 100 лв, докато с останалите 900 лв преживявам.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ Е ЛУД ТОЗИ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА А ТОЗИ ДЕТО МУ Я ДАВА. КАТО СА ВИДЯ ЛИ ЧЕ ДЪЛГЪТ ИМ НАРАСТВА ДО ЗАСТРАШИТЕЛНИ РАЗМЕРИ ЗАЩО СА ПРОДЪЛЖАВА ЛИ ДА ИМ ДАВАТ? ТОВА Е КЛЮЧА НА ЗАГАДКАТА. ЗНАЧИ АЗ ДАВАМ НА НЯКОЙ 1000 ЛВ. НО ТОЙ НЕ МИ ГИ ВРЪЩА. НО АЗ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА МУ ДАВАМ ПО 1000 ЛВ. ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ТОЙ ГИ ПОХАРЧИ. И НАКРАЯТ КОГАТО ТРЪГНА ДА СИ ГИ ИСКАМ ТОЙ КАЗВА ЧЕ НЯМА ДА МИ ГИ ВЪРНЕ ЗАЩОТО СЕМЕЙСТВОТО МУ ЩЯЛО ДА ГЛАДУВА И НЯМАЛО ДА ГИ ЛИШИ ОТ ЛУКСА С КОЙТО СА СВИКНАЛИ. Е КОЙ Е ЛУДИЯТ В СЛУЧАЯТ?
29
8
 
11
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
Който мисли че МВф са прави да дойде да му дам един заем с напеàтани на принтер хартий, а в замяна искам да ми заложи имота си !
28
15
 
19
 
! Отговори
Сириза преди 8 години
Иска ми се Сириза да не се пречупи и да натрие носа на "пирадимада с окото", показвайки на всички , че не може със кредити да поробваш цялата планета и има изход!
27
5
 
17
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Дали гърците са прави,не знам,вероятно не,но в случая има и друго!Те са вземали,щото е имало и кой да дава,а са им давали,вероятно знаейки,че ще се стигне дотук!А може би,това е била и целта?Нима "кредиторите" не са знаели,че идва момент,когато дългът става на практика невръщаем?И въпреки това,са давали?Ако Гърция фалира,ще има последствия не само за нея,а и е вероятно,по този начин,да бъде тласната в орбитата на Русия и Китай,дали Запада го иска?Поне аз не го вярвам!
26
12
 
13
 
! Отговори
Сириза преди 8 години
Да го набият четвъртит, взимайки нов заем, за да покрият стар, като докарат народа до мизерия - това го могат продажните бастуни от ***! Този, които избива кредит с нов кредит го прави тогава, когато знае, че друг ще плаща сметката!В Гърция, народ имащ достойнство - това няма да мине ... не и при Сириза! Трябва да свалят Сириза, за надената хомота на гръцкият народ!Т.н. "чуждестранни инвеститори" - ДГД!
25
12
 
10
 
! Отговори
Византиец преди 8 години
До 29Гърция ще спечели и то много. Туризма при тях не е защото са в ЕС. Винаги ще си бъдат дестинация, защото са се погрижили да си съхранят природните и културни богатства. Ако следват примера на Исландия, който се оказа печеливш, ще се оправят и то много бързо. Стига със спекули и страх, които карат българина да си мълчи и да търпи.
24
8
 
10
 
! Отговори
не им е изгодно преди 8 години
Ама хич не им е по изгодно да фалират.Ако фалиеар излизат със сигурност от еврозоната а най вероятно и от евросаюза.Това значи че е туризма им заминава,за земеделието им ще има квоти а субсидиите за селското стопанство ще спрат.Има голяма вероятност да им се наложат визи макар и по облекчени за ЕС.Много по лесно ще стане да се почива във Испания или Италия например държава от ЕС,Шенген и във Еврозоната отколкото във Гърция. Никой няма и да им отпусне заем следващите 30 години ако неси платятсега
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За гърците е по-изгодно да фалират и да не плащат нищо на ЕС, защото си изтеглиха влоговете.
22
12
 
7
 
! Отговори
Ellin преди 8 години
До ха ха хаИ писменост и религия и култура...
21
20
 
18
 
! Отговори
Хектор преди 8 години
Гърция никога няма да се предаде. Много здраве.