Атина разделена между "да" и "не" за референдума

45 000 души се събраха по улиците на гръцката столица
164

Снимка: БТА

Около 25 000 души излязоха тази вечер на демонстрация в гръцката столица Атина с призив да се отговори с "не" на референдума в неделя. Само на километър по-нататък има друга демонстрация на 20 000 гърци, призоваващи да се гласува с "да", съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източник.

На площад "Синтагма" пред парламента, събралите се са против строгите мерки, предлагани от кредиторите ЕС и МВФ. Те развяват плакати "Нито крачка назад" и "Не на шантажа".

На по-малко от километър от това място, при стадиона, на който са се провели първите модерни Олимпийски игри през 1896 г., другите демонстранти скандират проевропейски лозунги, развяват гръцки знамена и плакати, на които с големи букви пише "да".

На трибуната на площад "Синтагма" излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и арестува един човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
10
 
11
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Нека си гласуват каквото искат Гъците , но ще мизеруват , защото на ЕС му писна от празните приказки на един ортодоксален комунист Ципрас. Интересно каква наглост трябва да имаш да поставяш условия на хората , които са ти дали над 330 милиарда евро заеми и ти нищо не искаш да връщаш . Просто нямам думи .
90
0
 
0
 
! Отговори
Станислав неексперт преди 8 години
До 124 : И според теб 200 млн. са много пари ли? Продължавай да мислиш. ;-)
89
0
 
3
 
! Отговори
odessa преди 8 години
ot koi vas kaval takyv? gyrcia da vrycta parite. kravarite i te da vrychtat zlatoto, star nomer. yadech i piechs v restoranta i izvednyj ti se dohodi do toaletnata:)
88
9
 
4
 
! Отговори
dedoviami преди 8 години
В тази каша без посредник няма да мине!Сега е момента Меркел да даде тайно парите за Гърция на Путин и той от свойа страна като закрилника и големия брат да оздрави фнансово Гърците и така Русия се завръща на голямата сцена и всички са доволни!Меркел не се пречупва,Гърция постига своето,а Русия напомня колко е велика и как без нея не може!
87
3
 
6
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Mnogo e zabavno da gledash zlobata na edna grupa ot hora koito tunat v taq zloba 25 godini i ne osuznavat, che ot tupiqt si mantalitet si patqt cql jivot. Az ne moga da razbera za kakvo iskate zloto na Gurciq? Gurcite sa poeli edna mnogo dobra kauza da go nachukat na celiqt Evropeiski sauz koito umishleno gi dokara do tova polojenie.. I sushto ako vie zlobarcheta malki ne zlobeehte ami poglednete realno na neshtata shte vidite, che Gurcite i pred *** jiveqt po dobre ot nas v BG.
86
4
 
8
 
! Отговори
Насрадамус преди 8 години
Конниците на апокалипсиса препускат към Гърция, дишащи огън и жадни за кървава сеч! Идат години на плач и скърцане със зъби! Костеливата Смърт точи своята коса за черна жътва. Навсякъде писъци, ужас, ритуални самоубийства пред кухи банкомати, по улиците макарони, ориз, леща, боб и грах, омесени в прахта. Ужас е сковал древна Елада, Зевс Гръмоверец отчаяно призовава за НЕ на референдума, боговете се щурат като луди по олимпийските баири в търсене на последната матрица за драхми!
85
7
 
6
 
! Отговори
чвор преди 8 години
Меркел няма да им пусне гювеч тоя път, ако ги оставят да си прават каквото си искат и "сиризите" в Италия и Ипания надигат глава и тогава за еврозоната става страшно, греция ще стане пример за назидание или с други думи издухаха го зловещо този път ;)
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакви фашисти бе... Боже колко болни мозъци
83
7
 
4
 
! Отговори
икономически експерт преди 8 години
След 20-на години когато турския поток е готов ще потекат неимоверно много капитали от 200 млн $ годишно в Гърция...
82
4
 
25
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Ако гладуват с ДА - това означава строги мерки намаляване на заплати и пенсии с най- малко 50% ,стандарт подобен на нашия. Ако гласуват с НЕ -това означава фалит, излизане от еврозоната. Връщане на драхмата, чудовищна хипер инфлация и пак стандарт близо до нашия. С 2 думи и Да и Не ,резултата е един и същ
81
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На площад "Синтагма" пред парламента, събралите се са против строгите мерки, предлагани от кредиторите ЕС и МВФ. Те развяват плакати "Нито крачка назад" и "Не на шантажа".--------Га ядоха кифтета не реваха...
80
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците отдавна са унищожили тава с което се работи /произвежда/ смятайки, че комунизма е необратим. Тяхната трагедия ще е по-екстремна отколкото при българите защото падането е от по-високо. Само Европа може да омекоти и съкрати страданията особенно на живеещите в градовете бедняци.
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 % от гърците са безработни и разчитат на бързи кредити от мафията или ЕС или на социални помощи пак от ЕС.
78
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е парлама и ***.Нема Евросъюз и Евро има Долар и братя Американци, който казват какво има, какво ще има и докога ще го има.Беше им изгодно да има Евросъюз за да удържат долара стабилен,сега долара *** мамата на еврото и повече не им нужен ЕС а всичко ненужно трябва да се изкорени - Старта бе даден !!!
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги изгонят! И ние от Черното арийско слънце ще гоним наред, но първо да си дойдат от Гърция нашите българи и вземаме властта.
76
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алекс"Само седмицата без банки им е изяла повече от БВП от колкото щеше да е плащанато по дълга. :)".........................Евала че има хора които разбират за какво става дума !
75
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас ще подаде оставка и в двата случая и тогава неонацистите от Златна зора ще вземат властта и ще изгонят всички емигранти.
74
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо, тия 25 години да фабират, пак ще са по- добре от нас. Тук за да си добре, трябна да си ТИКВА, пфу!
73
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не могат да върнат драхмата, унищожили са си пресите, освен цар Киро да им даде някоя от неговите. ХАХАХАХАХА!
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да гласуват не и после да вадят 1.7 млрд които дължат и да си платят сметката. То лесно да викаш запада ни изнудва ама запада не е дал насила пари гърците. Те сами са искали, да не реват а да плащат.