Атина разделена между "да" и "не" за референдума

45 000 души се събраха по улиците на гръцката столица
164

Снимка: БТА

Около 25 000 души излязоха тази вечер на демонстрация в гръцката столица Атина с призив да се отговори с "не" на референдума в неделя. Само на километър по-нататък има друга демонстрация на 20 000 гърци, призоваващи да се гласува с "да", съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източник.

На площад "Синтагма" пред парламента, събралите се са против строгите мерки, предлагани от кредиторите ЕС и МВФ. Те развяват плакати "Нито крачка назад" и "Не на шантажа".

На по-малко от километър от това място, при стадиона, на който са се провели първите модерни Олимпийски игри през 1896 г., другите демонстранти скандират проевропейски лозунги, развяват гръцки знамена и плакати, на които с големи букви пише "да".

На трибуната на площад "Синтагма" излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и арестува един човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
17
 
! Отговори
бг преди 8 години
Какви заеми бе? На кого лежат гърците на гърба? На никого!Тая вечер по нашите телевизии изнесоха факти, че ГЪРЦИЯ Я ПОСЕЩАВАТ 27 МИ-ЛИ-О-НА ТУРИСТИ! 27 МИЛИОНА!!! За какво лежане на чужд гръб драскате? Малко ли се печели от толкова много туристи за толкова малка по население страна? Ако в Гърция не е добре, тогава защо толкова много туристи я посещават? Защо и ние предпочитаме Гърция пред нашите скапани курорти? Слава на гордия гръцки народ! Нито крачка назад пред диктата на еврогейския съюз!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция няма никакво право да се опълчва. Все едно представи си цял живот да издържаш твой познат и той изведнъж да почне да ти поставя условия и да ти диктува искания....Това са глупости. Гърция е развита страна а не изостанала както България. Има БВП 300 милиарда или поне беше толкова преди МВФ да съсипе икономиката им само за 1 година.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искате приватизация на ЕРП-та и пристанища ....а ?...Трябва да приватизира всичко - и ЕРПта, и пристанища и всичко каквото имат и ще ги тупат по рамото като нас - браво, отличниците на ЕС. А сега само ги мъмрят.
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
61 - Там е проблемът - те не са прави.Гърция няма никакво право да се опълчва. Все едно представи си цял живот да издържаш твой познат и той изведнъж да почне да ти поставя условия и да ти диктува искания.Как ще реагираш?
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
59 - Никакви предложения няма. Това са опорни точки. Миражи.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 53незнам дали гърците са прави но поне са единственната държава която се опълчи на световния капитализъм и империализъм , ципрас показа достоинство и се доказа че не е лаиноблизец а държи на народа си / евала му казвам на човека
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцката криза не е дошла отвън - гърците си я предзвикаха сами. Те са виновни за нея.Толкова ли е трудно да го разберете?Когато сам се вкараш в криза, нямаш моралното право да поставяш условия на кредиторите си! Политиката на Ципрас е проява на висша форма на наглост.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен49 - Китай няма да инвестира нишо в Гърция. Трябва да са луди, за да наливат пари в една фалирала държава....Така си мислиш само ти. Вече са направили предложения.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искате приватизация на ЕРП-та и пристанища ....а ?
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 - Как да не е? Ципрас буквално проповядва да се живее на кредит, но без да се плаща кредита....Това не е вярно. Къде го проповядва - това са измислици? Ще върнат колкото могат. А дори МВФ каза, че е невъзможно да се върне целия дълг, част от него трябва да се отпише. А ние трябва ли да връщаме дълга 1 милиард който Милен Велчев взе по времето на царо без да имаме нужда, но лихварите му набутаха няколко милиона комисионна и той уреди дълга. Такъв е техния дълг в по-голямата си част.
41
6
 
3
 
! Отговори
знайко преди 8 години
ЕВРОГЕЙЦИТЕ ВЕЧЕ КЛЕКНАХА.ПРЕДИ МАЛКО ПРОЧЕТОХ ВЕ ДИНСАЙТ ЧЕ НА ВАРУФАКИС МУ ПРАВЯТИЗГОДНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КОИТОТОЙ Е СЪГЛАСЕН ДА ПОДПИШЕ. ------------Кво са му предложили баница??
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
54 - Напротив, нишо не са платили. И точно затова сега са в състояние на технически фалит.30 години ядоха чуждите пари. Сами се вкараха в криза и сега реват ние да ги вадим от нея. Ама няма! Баста!
39
5
 
10
 
! Отговори
здрав гръцки шут! преди 8 години
До Оди! И сей! на село ей!Гърците отдавна са платили главницата по дълговете си. каквото са взели са си го върнали. Просто еврейските банки искат безбожни лихви покрай върнатите от гърците пари. Тук става въпрос за лихварство, а не за нормално банково дело и банкови заеми. Гърците отдавна са върнали всичко, което е трябвало да върнат, но онези искат да им се върне стократно.Като нашите беге фирми за бързи кредити. Давайте гърци! Цял свят сега вази гледа! Вие сте надеждата на Европа! С вас сме
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОРИ 40% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ ДА КАЖЕ, ЧЕ НЕ ИСКА ДА СИ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ С ТАЗИ ДЪРЖАВА Е СВЪРШЕНО ЗАВИНАГИ ОПОЗОРЕНИ И ОМЕРЗЕНИ :DВРЕМЕ Е ЦЯЛ СВЯТ ДА ГИ ВИДИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РЕАЛНО ГЪРЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ НАРОДИ ЧРЕЗ ЗАЕМ ВЪРХУ ЗАЕМ!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
49 - Китай няма да инвестира нишо в Гърция. Трябва да са луди, за да наливат пари в една фалирала държава.Гладна кокошка просо сънува.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2. Ципрас е фанатичен комунист, увличащ се по идеите на Че Гевара (касапин изтребил хиляди невинни). Той е готов да пожертва собствения си народ, само и само да остане на власт....Жегата ли те мъчи. Не стой много на слънце, поврежда се главата.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 - Как да не е? Ципрас буквално проповядва да се живее на кредит, но без да се плаща кредита.Нали точно това правиха гърците близо 30 години - живяха на кредит. Ядоха ЧУЖДИ пари.Те САМИ предизвикаха тази криза.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай е готов да налее милирди в Гърция ако те предоставят на концесия пристанищата си. Китай е един от най-големите производители и износители на стоки - постоянно текат долари в Китай. Имат резерв 4 трилиона! Ако нещо стане с долара Китай изгаря, затова са готови да инвестират милиарди стига някой да им кимне че иска.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
46 - Варуфакис лъже. Не вярвай на опорните му точки.
32
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няколко факта, които не трябва да забравяте:1. Гърците сами предизвикаха тази криза. Десетилетия наред поддържаха нереално висок жизнен стандарт и живяха на чужда сметка. А когато дойде времето да платят, се фръцнаха и отказаха.2. Ципрас е фанатичен комунист, увличащ се по идеите на Че Гевара (касапин изтребил хиляди невинни). Той е готов да пожертва собствения си народ, само и само да остане на власт.