Атина разделена между "да" и "не" за референдума

45 000 души се събраха по улиците на гръцката столица
164

Снимка: БТА

Около 25 000 души излязоха тази вечер на демонстрация в гръцката столица Атина с призив да се отговори с "не" на референдума в неделя. Само на километър по-нататък има друга демонстрация на 20 000 гърци, призоваващи да се гласува с "да", съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източник.

На площад "Синтагма" пред парламента, събралите се са против строгите мерки, предлагани от кредиторите ЕС и МВФ. Те развяват плакати "Нито крачка назад" и "Не на шантажа".

На по-малко от километър от това място, при стадиона, на който са се провели първите модерни Олимпийски игри през 1896 г., другите демонстранти скандират проевропейски лозунги, развяват гръцки знамена и плакати, на които с големи букви пише "да".

На трибуната на площад "Синтагма" излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и арестува един човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРОГЕЙЦИТЕ ВЕЧЕ КЛЕКНАХА. ПРЕДИ МАЛКО ПРОЧЕТОХ ВЕ ДИН САЙТ ЧЕ НА ВАРУФАКИС МУ ПРАВЯТ ИЗГОДНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КОИТО ТОЙ Е СЪГЛАСЕН ДА ПОДПИШЕ. ПОБЕДИХА ГЪРЦИТЕ КАКТО ВИНАГИ ЗАЩОТО НИКОГА НЕ ЗАЕМАТ ПОЗА ПАРТЕР И НЕ СЕ ХВАЩАТ ЗА ПАЛЦИТЕ КАМО ЛИ ДА СИ РАЗТВОРЯТ БУЗКИТЕ КАТО ГО ПРАВЯТ ВАШИТЕ СЕЛСКИ ТИКВИ. УВАЖАВА СЕ НАРОД КОЙТО Е ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ. А НЕ ПОМИВКИ ПРЕДАТЕЛИ И ПОДЛИЗУРКОВЦИ. ТОВА АКО НЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ЖАЛНА ВИ МАЙКА .
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера феновете на Ципрас или агитаторите за гласуване с "не" - това е едно изключително разрушително и безотговорно поведение....Защо? Не, не е!
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера феновете на Ципрас или агитаторите за гласуване с "не" - това е едно изключително разрушително и безотговорно поведение.Ципрас е като разлигавено дете, което е хванало пистолет и реве, че ще застреля някого, ако не му купят близалка.И вие реално поощрявате този разлигавено дете, като му давате още патрони.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен29 - При гласуване с "не" ще върнат драхмата. Върнат ли драхмата, инфлацията ще е БРУТАЛНА. Както казах, ще трябва да въведат купонна система, за да не изпукат от глад....Излизането на Гърция от ЕС и еврозоната не стоят под въпрос какъвто и да изхода и каквото и да стане - Гърция ще остане в ЕС и еврозоната. Това са евтини пропагандни фишеци, част от войната на нерви които почнаха разните Шулц, Мулц, Шойбле Мойбле и другите чиновници в Брюксел. Гърция ще остане в еврозоната.
27
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
40 - Кое ги прави "народ"? Кризата, която САМИ предизвикаха? Лудия Ципрас, който сами избраха?
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВИДЯХТЕ ЛИ КАКВО Е НАРОД А НЕ ПЛЕМЕ????
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29 - При гласуване с "не" ще върнат драхмата. Върнат ли драхмата, инфлацията ще е БРУТАЛНА. Както казах, ще трябва да въведат купонна система, за да не изпукат от глад.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да ама некакво е еио?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
15, Гърция е прекалено малка страна, но е по-голяма по площ от ФРГ.
22
3
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 8 години
Решението е толкова елементарно ,че само една шепа банкери не го разбират.А точно те трябва да го знаят най -добре.Еврозоната не функционира .Еврото не работи . ЕС е куха структура бъкана с комунистически глупости ,комисари ,които не знаят историята .Атеисти заиграващи се с исляма и тн .ЕИО е необходимото решение.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
26 - Възхищаваш се на "елините" за това, че сами се вкараха в криза и сега искат да повлекат и нас със себе си?***.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе, ти си в грешка. Гласуването с "не" няма да доведе до хиперинфация. Инфлация е когато има повече пари, а Гърция е в еврозоната и парите са и евро - те се контролират от ЕЦБ и опорната точка за хиперинлация е инфантилна. "не" отхвърля плана на МВФ за икомии и орязване на заплати което доведе от свиване на потреблениети и срив във иконимиката със 30% само за 1 година. Този план беше пълен провал - виждаме резултатите в България - мизерия, зависимост и никаква икономика.
19
5
 
17
 
! Отговори
здрав гръцки шут! преди 8 години
Браво, елини! Вие сте народ на свободата. Бийте шут, здрав шут по немските ***, които искат да ви поробят. И цяла източна Европа заедно с вас. Гласувайте с НЕ на немската тирания, не на немския фашизъм и фюрерин Меркел, не на еврейските банки-обирджии поробили икономически и политически целия свят. Покажете на целия ЕС, че сте славните синове на древна Елада, обичаща свободата, която не се огъна навремето пред персийските пълчища и не преклони глава дори пред Третия райх и Хитлер.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"От момента, в който обявихме референдума, при нас постъпват най-интересни предложения от страна на нашите партньори. Има дори предложения, които няма да скрия, че бихме подписали веднага", изтъкна Янис Варуфакис....КАЗАХ ЛИ ВИ ЧЕ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ЩЕ ЗАСТАНАТ В ПОЗА ПАРТЕР И ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА ПАЛЦИТЕ????? А ВИЕ ЧАКАЙТЕ МУТРИТЕ ДА ВИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ ПРЕЗ 3009 ГОДИНА.
17
6
 
3
 
! Отговори
Да ама Не преди 8 години
Добре би било да има такъв сценарий при евентуално НЕ ,но Гърция няма пари за това за съжаление !! Тук съм и нещата са наистина много зле за Гърците независимо дали ще е ДА или НЕ
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21 - Има плакати, защото Ципрас иска хората да гласуват с "не" и затова плаща да ги разлепят.При гласуване с "да", Руските имперски амбиции за Гърция ще се провалят... и Ципрас ще трябва да върне взетите рубли.
15
2
 
9
 
! Отговори
Прогноза преди 8 години
11, мокри сороидни сънища. Във видео репортажите от улиците на гръцките градове се виждат масово плакати с надписи "ОХI", което на български се превежда като "НЕ".
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
19 - И какво от това? Така или иначе само Гърция си ги владее тези острове, без значение дали е в Еврозоната или не.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПрекалено малка била Гърция! Територията и с островите и водните територии и стратегически проливи които владее сигурно е по голяма от Германия.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14 - Грешиш. Гласуването с "не" ще донесе хиперинфлация, тотален срив на икономиката, обедняване на населението, въвеждане на купонна система.Ама тези неща не ги пише в опорните точки, нали?