Хиляди гърци ликуваха след "Не"-то на референдума

Подкрепиха ги и многобройни туристи в страната
Обновена: 6 юли 2015 10:01 | 6 юли 2015 08:43, Елка Василева
78

Снимка: БТА

 

Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след победата на "не"-то на вчерашния референдум за изискванията на международните кредитори на Гърция.

На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "Не" и викаха: "Те никога няма да спечелят". Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват информационните агенции атмосферата в столицата.

"Посланието "не" означава, че ние не се страхуваме след всичкия натиск, пред който сме изправени както в Европа, така и в нашата страна", заяви Статис Ефтимиадис, 47-годишен учител, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"Следващата седмица гръцкото правителство ще има възможността с това "не" да очаква от брюкселските технократи преговори, базирани на ценностите на демокрацията и равните права в Европейския съюз", допълни друг участник в празненствата, 65-годишният пенсиониран автомонтьор Константинос Петрас.

Тълпата беше много по-малобройна, отколкото при двата митинга, които приключиха кампанията за референдума в петък вечер, отбелязва Франс прес.

Многобройните туристи на площада не останаха безразлични, посочва агенцията и цитира 64-годишната американка Кони Каупър, размахваща гръцко знаменце: "Мъчно ми е, че страната изгуби толкова много" през годините на криза, през които премина.

Марко, аржентински турист, размахва знаменце на страната си и обяснява, че там са преживели същото. "Проблемът е, че Гърция не е толкова богата като Аржентина, за да се измъкне. Но ние сме тук, за да ги подкрепим", казва той.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: референдумГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 години
Любопитен съм какъв ще е компромисът от страна на ЕС 200 или 150 млрд. И в двата случая означава победа за Ципрас.Компромисът от страна на Гърция е ясен оставане в Еврозоната засега,но с визи за граждани на ЕС.
53
1
 
1
 
! Отговори
АНГЕЛОВ преди 8 години
ДО БАНКЕРА ВЯРНО ИМАЛИСА ЗЛАТНИ ПАРИ ИОТ ТОГАВА НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ НЕМЦИТЕ ПАТКИ СА ПАСЛИ ПОСЛЕ ДРУГИ ХАЙВАНИ И СА ИЗГРАДИЛИ ИКОНОМИКА ТЯ МАИМУНАТА ПЪРВО ЕХОДИЛА НА 4 РИ КРАКА НО КАТО Е ПОЧНАЛА ДА ПРАВИ ТОВА ОННОВА СЕ Е ИЗПРАВИЛА
52
3
 
12
 
! Отговори
петър преди 8 години
уникален случай в историята, когато гражданите празнуват по улиците в навечерието на банкрута на страната им, банките са затворени, а икономиката се руши- Махмурлукът ще е страшен и дълъг.
51
4
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 години
Гърция ще направи това,което България не посмя да направи 1997 година.Ще си напечатат драхми,ще фиксират обменният курс,няма да върнат парите,Вицовете,че ще обеднеят и няма да има какво да ядът са за българите.ЕС ще направи опит за оставане на Гърция в еврозоната,защото следва Португалия,Испания,Италия,Австрия все нищо не произвеждащи икономики с огромен дълг.Когато Гърция е имала златни пари немците са пасли патките.
50
6
 
6
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Браво братя гърци!!! Напред, напред, напред!!! Достоен народ!!! Смело!!!
49
5
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Велики!Само така!Гърция, Русия, Сърбия...
48
10
 
9
 
! Отговори
евроскептик преди 8 години
Браво на Гърците... Скоро ще има верижна реакция и този *** наречен ЕС ще се срути!
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция поне тегли заем да си оправи публичния сектор. При нас Бойко взе 16 млрд дето никой няма да ги види.Вече не се говори за това. След някоя и друга година, като си тръгне ние ще му плащаме лихвите. В Гърция поне нещо се случва. Има гражданско общество. В България открито ни обират, тези които ни управляват. Имаме много хляб да ядем докато стигнем Гърция по ниво на морал, култура и гражданско съзнание. Дано вземат още пари и пак да не ги върнат. И накрая да направят като Исландия с банките.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 10"Не съм съгласен. Тези пари, които им отпускаха не са нито немски, нито френски. Това са напечатани пари от МВФ, по подобие на САЩ,"Aбе умник. МВФ не пари не печата. Еврта ги печата Европейската Централна Банка
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърчолята празнуват Не-то, а в ЕС се подготвят да им изпращат хуманитарна помощ.Тия били по-*** и от нашите атакизи.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12Не приравнявай всички бивши соц страни с нашата ***. Полша и Чехия са много силни и имат сериозни производствени мощности и износ.
43
7
 
19
 
! Отговори
nnnn преди 8 години
Евала на гърците,браво, не са *** като нас да търпят и да мизерстват!Надявам се да повлекат крак и да се разбере,че истинските злини идват от банките,кредиторите и огромните лихви..те да печелят,а ние да мизерстваме,за да им плащаме огромни лихви!!!
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз ликувам, защото разбрах , че не сме в еврозоната, ако бяхме гърците щяха да ни искат пари назаем.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говорителят на Кремл в 11:34 часа: Въпросат за финансови помощи е работа на Гърция.Надяваме се да намерят най бързият компромис с кредиторите. Заключение - От Кремл помощи няма!!!
40
5
 
4
 
! Отговори
evgobul преди 8 години
...и съм "да" и съм "не"...просто Сириза се появи доста късно според мен...
39
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 8 години
Гърците се радват, за да се окуражават, а иначе умират от страх, това ми е ясно. Ама, хич не ми е ясно, тези у нас, дето им викат "евалла", на какво се надяват, с този гръцки "пример". Капитализма ли ще рутят? Не знам, как ще стане като на тези "леви" - и в Гърция и у нас, ГОСПОДАРИТЕ ИМ СА ХЕМ ЧЕРВЕНИ, ХЕМ ДЕСНИ. Или ще правят световна революция. Как? С напред ли? Щото, освен голия такъв, друго нямат. Май просто са зашеметени комунистически чеда, лакоми ибрикчийчета на путлерова Русия.
38
4
 
16
 
! Отговори
Ден до пладне преди 8 години
Ще ликуват докато в бърканите има пари , като свършат ще излезнат със сопите и друга песен дружно ще запеят!
37
1
 
9
 
! Отговори
ха преди 8 години
Сега разбирам, че думата ХАРАКИРИ е с гръцки произход...
36
14
 
21
 
! Отговори
fukis преди 8 години
Съвсем скоро ще им гледаме сеира !!!!Ба си наивната ***..... направо да ги съжалиш !?!?!?!?
35
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОХI 28 Октомври 1940ОХI 05. Юли 2015Браво! Народ, а не ***.