Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!

Евродепутат нахока Гърция, че иска пари, пък България е по-бедна
Обновена: 8 юли 2015 14:07 | 8 юли 2015 12:44, Бойчо Попов
337
Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!
Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. "Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната", заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

Още по темата

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. "Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме".

"Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция", отчете още гръцкият министър-председател. "Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години", каза още Ципрас.

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс.

"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси", заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост в страната му е срината.

От своя страна председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис "Не" над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.

Повече за Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
1
 
! Отговори
ВЪРЛ ПРОТИВНИК преди 8 години
До Български Отлично!!!!Да,валутата евро донесе вреда вместо полза.Бил съм в Германия,северна Италия,Монако,Франция и Канарски остров Тенерифе.Оттам научавах от хората,че мнозина от хората имат голяма носталгия по старите валути.Даже съжаляваха горчиво и много.Изключение има,само на малка част от много богати хора.И не на последно-защо ли на Швеция,Дания,Норвегия и Великобритания запазват своите местни валути.Искам народа ми много да внимават.Медиите са платени подмазвачи и лъжци.
193
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vivianжалко за народа ??? дебеляи и мързелив гръцки народ си взема п о 13 и14 заплата ,пенсия ,добавки ,социални придобивки ,не плаща данъци и полава български прислужници -за какъв жал за гърчолята става въпрос точно???
192
8
 
3
 
! Отговори
гр преди 8 години
За Гърция Ципрас ще е герой . Идните поколения със златни букви ще го запишат в историята. А бе умни са. Хем завиждам хем признавам.
191
1
 
7
 
! Отговори
Български преди 8 години
Виждаме каква е разликата да се ползва валута в обръщение която други я печатат , или както са казали който печати парите той притежава държавата- изводът е стойте си със левът и не правете грешката да минавате на евро....
190
8
 
7
 
! Отговори
Иво преди 8 години
С тaкъв зaспaл нaрод Бългaрия си зaслужaвa бедностa и мизериятa !!! В Гърция хорaтa сa будни и никогa нямa дa дойдaт нa нaщa зaщото имaт елементaрно сaмоувaжение !!!!
189
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАлексис Ципрас не открива топлата вода, а иска за страната си онова, което получиха от ЕС наследниците на Саддам в Багдад.--------------------- Когато заживеят с 20 долара на месец като иракчаните, тогава да се оплакват и да искат.
188
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никой не мисли за нас само се чудят как да скубят народа че сме малко бедни та още
187
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансовите шмекери от Фашингтаун ЕSS ще сънуват дълго Ципрас в тежки кошмарни вечери. Направо ги изпържи и продължава да работи по пълна програма. Идтериката им е впечатляваща - да изнудват и рекетират цял народ! това е бзумие, гърците ще ги намразят за цял живот.
186
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да германиа е спокойно и заплатите 2000 е не са като нашите турчина взима тези пари а немеца 3000 е къде са нашите 400 л чисто и те заеми плащат и пак имат а ние им се радваме като боко когато види меркел
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Джордж Буш Втори завладя Ирак и свали от власт президента на тази страна Саддам Хюсеин, България опрости около 2 милиарда долара иракски дълг, тъй като бил натрупан от лошия Саддам, а не от светците, поставени на власт в Багдад от Джордж Буш Завоевателя. Всъщност, почти всички страни от ЕС бяха принудени да се откажат от полагащите им се вземания от Ирак. Така че Алексис Ципрас не открива топлата вода, а иска за страната си онова, което получиха от ЕС наследниците на Саддам в Багдад.
184
12
 
7
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
не,вече наистина не се издържа,значи гърците да станат бедни като българите а западняците да си стоят богати....до кога ще ги траем тези наглеци,това което се случва в гърция е същото което се случи в българия,мръсни нацисти и колонизатори
183
6
 
5
 
! Отговори
vivian преди 8 години
От цялата работа, жалко за народа - не са виновни, че политиците им са забъркали такава каша.Както и в БГ също. Ще има да теглят....
182
6
 
11
 
! Отговори
Бляйко преди 8 години
Гърците са прави в едно - дълговете са натрупани от корумпирани политици и правителствата им в сговор с гръцките олигарси. Да плащат олигарсите и банковите им съучастници по веригата.Защо хорицата да плащат. Зад кулисите на преговорите стоят финансови спекуланти и чакали, които искат заличаване кредитите им към държавата.Нужен е само един читав съд, който да отсъди кой колко да плаща. И..както Юкос - конфискация на корабите, активите и богатствата на мошениците,а продажните политици е панделата.
181
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че в тия пет държави живеят хора с робска психика радва ли те, Вебер?
180
2
 
8
 
! Отговори
55 преди 8 години
До Анонимен 284Ами те просто си обслужват дълговете,а Гърция не може ! Преди година им отписаха 100 милярда дълг и сега е пак толкова колкото беше преди отписването..Ми да отпишат нашите 25 милярда...Да помогнат и на ЦСКА и ЛЕВСКИ....
179
2
 
2
 
! Отговори
Шлянк преди 8 години
Дааааа пускат 220V на гръка и изследват дали подрипва по предписание
178
5
 
10
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Съвсем скоро този корабен плъх, ципрас, ще последва приятеля си варуфакис и ще се оттегли с достойнство, а виновни ще бъдат Меркел и световната конспирация !!! Горките гърци ще бъдат оставени от тези комунистически авантюристи, които доунищожиха фалиралата им държава !!! ципрас ще каже, че е уморен и ще замине да преподава на овцете в Австралия международно икономическо право :((( Гърците ще получат помощи от Европа и ще продължат да я плюят и да възхваляват тарикатлъка :((( Загубена работа !!!
177
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.-------------ми, свалете стандарта на Белгия, Холандия, Люксембург, Германия. Що сривате Гърция??
176
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашето овчедушие и продажност ще ни затрият.
175
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи проспериращите западни държави , ограбили през вековете света, имат 38 трилиона дългове, а нас ни карат да стягаме коланите, да мрем от глад и болести, а старите хора да ровят по кофите. Мръсни долни лицемери, но най-*** са тези, които им вярват.