В Гърция закипя – ще има ли нов кабинет или избори?

Предстои парламентът да гласува мерките на кредиторите
Обновена: 13 юли 2015 16:25 | 13 юли 2015 12:34, Елка Василева
89
В Гърция закипя – ще има ли нов кабинет или избори?
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация смята да подкрепи мерките на кредиторите и призовава премиера да внесе в парламента възможно най-бързо споразумението, постигнато с тях на срещата на върха в Брюксел, съобщава в. "Етнос".

Това е обявил лидерът на консерваторите Евангелос Меймаракис на състоялата се в Брюксел среща на върха на Европейската народна партия.

Меймаракис е уверил, че реформите, които ще бъдат одобрени от Еврогрупата, ще бъдат одобрени от неговата партия в гръцкия парламент и извън него.

Още по темата

Ръководителят на Нова демокрация е казал още, че консерваторите обмисляли три сценария за това какво би могло да се случи оттук насетне в Гърция.

Първият от тях предвиждал в страната да се стигне до сформиране на правителство със специална цел начело с Алексис Ципрас. Депутати от партията оценявали този вариант като по-удобен за тях, тъй като Ципрас щял да поеме върху себе си цялата тежест от постигнатото споразумение.

Предполага се, че при подобен сценарий, ако консерваторите бъдат поканени да участват /тъй като се обсъждала възможност този кабинет да е съставен само от представители на СИРИЗА, "Потами" и ПАСОК/, те щели да поставят условия за това докога ще да трае този експеримент.

Вторият сценарий се свеждал до това в Гърция да бъде съставено правителство със специална цел, но без Ципрас. В този случай Нова демокрация щяла да предложи за премиер фигура от СИРИЗА и за поста вече се спрягало името на Янис Драгасакис, сегашен вицепремиер в кабинета.

Третият сценарий бил избори в близко време. Според Нова демокрация такъв сценарий щял да е катастрофален за Гърция, тъй като нови избори щели още повече да засилят политическата нестабилност в страната.

Фракцията "Лява платформа" в гръцката управляваща партия СИРИЗА в свое ново съобщение в сайта си определя като "унизително" за гръцкия народ и страната постигнатото в Брюксел споразумение с европейските партньори.

В него се казва, че след 17 часа преговори лидерите на страните от еврозоната са стигнали до "унизително" за Гърция и нейния народ споразумение.

Това е нов непосилен меморандум, който връща обратно и разширява периметъра на опека от страна на Тройката кредитори над Гърция и запазва статута на дългова колония на страната в рамките на поставения под германско попечителство Европейски съюз, се казва в съобщението.

"Лявата платформа" призовава народа да не изпада в отчаяние и да продължи да се бори, като казва "не" докрай на меморандумите на кредиторите, на неолиберализма и на икономиите, които в еврозоната вече били институционализирани.

Правителственото мнозинство в парламента е под въпрос и никой не може да обвини депутатите, които не са съгласни с условията на кредиторите за споразумение. Това заяви по рано днес /преди огласяването на споразумението от Брюксел/ пред обществената телевизия ЕРТ гръцкият министър на труда Панос Скурлетис.

В момента съществува въпрос за правителственото мнозинство, каза Скурлетис, окачествявайки като "нежизнеспособно" споразумението, което кредиторите са предложили на срещата на върха в Брюксел.

Ние не се опитваме да направим споразумението да изглежда по-добро и това го казваме ясно, това споразумение ще ни представлява, допълни той.

Министърът поясни, че първо трябва да бъде стабилизирана ситуацията и да бъде обсъдена вероятността за избори. Панос Скурлетис каза, че нови избори в Гърция ще има още тази година.

Той посочи, че има два сценария за реализиране на споразумението с кредиторите - то да бъде одобрено в парламента с гласовете на другите партии или да бъде съставено правителство на националното единство.

Панос Скурлетис подчерта, че депутатите, които не са одобрили започването на преговори с кредиторите при гласуването в петък, е трябвало да подадат оставки.

Аз ще подам оставка, ако не съм съгласен с политиката на правителството, каза от своя страна пред телевизия Мега министърът на икономиката Йоргос Статакис. Той изрази мнение, че правителството ще успее да прокара през парламента исканите от него мерки, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
? преди 8 години
Голям провал-дадоха им двойно повече пари
66
28
 
16
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Не се забелязва причина Ципрас да не остане във властта от гл. т. на елините, освен ако некой отвън немогат да му простят, че той е далеч по умен от цялата кохорта на далавераджии - бюрократи - *** в ЕК и в тройката! Оказа се, че Ципрас и екипът му са къдърните и с топки! Наляха средства в страната си! пп. жалкото наше нищожеството ББ Тиквата от Банкя пък си плати на ЕС за да продължи да ограбва собственият си народ!
65
18
 
15
 
! Отговори
българин преди 8 години
Като прочете глупостите, надраскани от "коментиращите" по-долу, човек се пита, дали драскачите изобщо могат да се нарекат хора, при интелигентност по-ниска от тази на шимпанзетата. И като се има предвид, че мнозинството са по-млади хора, нещата стават СТРАШНИ. Явно и в Гърция положението е подобно, но те поне 20 - 30 г. поживяха, а вие, умници, ще ***, защото не схващате елементарното: СИРИЗА е временно явление, Гърция ще се върне към обичайния живот, но вече няма перспектива за благополучие.
64
3
 
8
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До Пчеларя 76На човек не му трябва много, че да живее и в комунизъм, в капитализъм, в демокрация на практика винаги има един 'пчелар'. Въпросът е, дали пчеларя ще храни пчеличките и ще събира много и хубав мед или ще ги държи на предела и ще събира малко.Хубаво, чел си библията, ама си вадиш изключително грешни изводи.. Дъртите тъй или иначе измират, въпросът е младите да не са обременени с грешните схващания и навици на старите.
63
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да дадат на маляките ама чичко Путин идва! Ще дадат и още как ако не искат чико Путин да вземе Балканите че после и Средиземно море а по-после Америка ще си остане в Америка.... и вместо доларче зелено - жълтичко юанче
62
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бе не ги мислете гърците, примките се затягали и тем подобни глупости.. Дадоха им 80млрд нови заеми, дали ще има избори или не пак ще си живеят 10 пъти по-добре от нас. Като ги изхарчат тези ще им дадат други и т.н. А ние ще продължаваме да щракаме с пръсти и да твърдим че сме отличниците на европа. Само че сме отличници отзад напред , по бедност
61
10
 
15
 
! Отговори
mimoza преди 8 години
С две думи - примката се затяга...
60
2
 
4
 
! Отговори
ЕНИ преди 8 години
До Анонимен Ако знаеш колко си прав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
59
1
 
8
 
! Отговори
До Асо преди 8 години
ТИ да не си Асенис Ципролидис
58
27
 
21
 
! Отговори
Асен преди 8 години
ГЪРКЪТ НЕ Е МИЖИТУРКА, ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИНА !!!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dnes.bg/eu/2015/07/13/cipras-grexit-yt-e-veche-minalo.269766
56
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са доволни гърците от Сириза да си ги държат. Дойдоха на власт с неизпълними обещания, манипулираха цял един народ с този референдум, прехвърляйки му отговорност, която нормално се поема от правителство и приключиха при по-неизгодни условия от първоначалните. Междувременно похарчиха едни 100 милиона евро и бог знае колко загуби още на страната от сътресения по борсите, туризъм, търговия.
55
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 63Мърша сме,какви да сме?!Сега ще скочат и ще го пометат Ципрата.Те имат и армия,не си я унищожиха като нашите продажници тук!
54
17
 
12
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Понеже Алексис Ципрас се бори като лъв, сега конформистите от Нова демокрация ще искат да го сменят и пак да се превиват пред кредиторите. Сега Неа демократия влиза в ролята на национален предател. Също такива са и нашите *** от правителството.
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако гърците са тежко болни ние какви сме?
52
6
 
12
 
! Отговори
реалиста преди 8 години
Когато си болен, унизително ли е да се съблечеш пред лекаря, а Гърция е тежко болна. Гордостта ще ви погуби.
51
2
 
19
 
! Отговори
EEE преди 8 години
ЩЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ И НИЩО НЯМА ДА ПЛАТЯТ ,НИТО ЩЕ РЕФОРМИРАТ ,НИТО ПРИВАТИЗАЦВИЯ ЩЕ НАПРАВЯТ-ХИТРИ ВИЗАНТИЙЦИ
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрата ке падне
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с тази мексиканска драма ес показа че се крепи на шортите на баба ми.тази куха пирамида трябва да пада вече.гърците скоро няма да дължат и едно евро зашото няма да има на кого да връщат.това ципрас добре го знае.той не гледа българска телевизия.
48
4
 
10
 
! Отговори
до гурбетчии преди 8 години
Много сте далече от истината.От толкова гърци с които разговарям,нито един не ще заем.Заем дава Брюксел срещу определени условия.