На Тасос кризата е живо, дишащо чудовище

Жителите на гръцките острови са изгубили всякаква надежда
Обновена: 21 юли 2015 14:02 | 21 юли 2015 08:42, Елка Василева
130
На Тасос кризата е живо, дишащо чудовище
Снимка: архив, Reuters

На егейския остров Тасос кризата е живо, дишащо чудовище, единственото нещо, за което всеки говори. Тя има много лица и всяко едно от тях кара хората да настръхват, пише Борис Бабич от агенция ДПА.

На Тасос идват туристи, но недостатъчно и със сигурност недостатъчно от туристите, които харчат много, за да намалят гръцките страхове, породени от поредната вълна от мерки за икономии, налагащи се заради продължаващата икономическа криза в Гърция.

Още по темата

Плажовете през деня изглеждат пълни с туристи, но собствениците на местни компании посочват, че стотици шезлонги под чадърите остават в голямата си част незаети на острова, който е на 20 километра от гръцкото пристанище Кавала.

Вечер туристите оставят децата си да играят с играчките в магазините по основната пешеходна улица на главния град Тасос (Лимен), но рядко купуват нещо.

Повечето посетители, които влизат в магазина за сувенири Бонито, дори не отговарят на поздрава на 52-годишния собственик Спирос Вулгаридис.

"Те не желаят да ни отговорят, тъй като ще се почувстват задължени да си купят нещо", допълни той.

Спирос и жена му Мария управляват магазина от 1995 година. На фона на спада на продажбите и увеличените разходи по магазина Вулгаридис очаква мрачни перспективи.

Отварям в 10 часа сутрин и затварям в полунощ, отбеляза той.

"Напоследък печелим по 50 евро на ден - може би. Това е една пета, една шеста от онова, което печелехме през изминалите години. Високият сезон е шест седмици и от това, което припечелим тогава трябва да плащаме наема за цяла година и да живеем. Сега още данъци? Как?", пита той.

Странно е, че бизнесът не върви особено, след като улиците са изпълнени с туристи, а фериботите докарват автобуси, пълни с посетители всеки ден.

Повечето гости обаче идват от Балканите - Румъния, България, Сърбия - места, където пътуването в чужбина е сравнително ново, а портфейлите са тънки.

Никоя от тези страни не може да се сравни с голямото харчене на пари на западноевропейците - германци и британци по-специално, чиято липса е очевидна това лято.

Най-много от всичко може би на гръцките туроператори им липсват местните туристи, които обикновено препълват курортите от петък до неделя всеки уикенд от май и масово почиват по-дълго през августовските горещини.

Има страх от бъдещето и хората не са настроени да почиват, посочи кметът на Тасос Костас Хадзиемануил.

Зъболекарят, който се е заел с политика, направи тази оценка седмица след като лидерите на еврозоната се споразумяха да започнат преговори по третата за пет години спасителна програма за Гърция. Той изрази надежда, че споразумението, макар и да включва повишение на данъците за островите, може да постави ново начало за страната му.

Ще видим дали споразумението с кредиторите ще промени нагласата и ще повиши посещенията през август, посочи независимият политик.

Ситуацията е трудна, но не съм песимист, допълни още Хадзиемануил.

На мнение съм, че споразумението бе необходимо. Случи се. Трябва да се придържаме към него и да го превърнем в начало на реално решаване на кризата, отбеляза още той.

Кметът обаче е изключение на този остров от 380 квадратни километра. Унинието е типичното настроение. Освен това има недоволство сред тези, които подкрепиха премиер от (крайната) левица Алексис Ципрас на референдума на 5 юли, когато гръцките гласоподаватели отхвърлиха мерките за икономии, които след това неговото правителство попромени и прие миналата седмица.

Избрахме Ципрас, за да направи едно нещо, посочи 40-годишният Танасис Мандзавелас, собственик на хотел Delfinia в главния град на острова.

"На референдума отново заявихме той да направи едно нещо, а след това направи обратното. (...) Мисля, че Гърция трябва да обяви фалит, да започне отначало веднага. А вместо това взехме още един заем. Кризата продължава пет години, а сега само я удължаваме", допълни той.

Според местните отсъстващите, но изключително важни западноевропейски туристи избягват острова заради информациите за опашки пред банкоматите и спекулациите, че Гърция може да остане без гориво.

Може обаче още нещо да държи германците далеч: много гърци почти се усмихват презрително, когато се спомене Германия. Те обвиняват правителството на канцлера Ангела Меркел за наложените икономии.

Настояват, че не е нищо лично и германските туристи са добре дошли. И макар да има малко информации за антигермански недоразумения на острова, те все пак се случват според германски онлайн форуми за гръцкия туризъм.

Волфганг и Зилке Шенк от западногерманския град Билефелд са се върнали на Тасос с дъщеря си Йози на почивка. Те посочват, че са предприели пътуването след известно обмисляне.

Притеснявахме се да носим всичките си пари в брой, притеснявахме се за горивото, за нажежената атмосфера, уточни Волфганг Шенк.

Решихме обаче да тръгнем, защото обичаме Гърция. Хората винаги са били приятелски настроени и не искахме да им обръщаме гръб, когато са в нужда, допълни той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Познавам Тасос от края на 70 и началото на 80. Беше остров с чудна зеленина и ухаеше на билки. Сега такива неща там вече няма - пожари и алчни търговци на имоти изпепелиха това богатство.Винаги ще помня Пефкари, малките хотели около залива, яхниите на Костас, невръстните му дъщерички.Всичко тече - всичко се променя......
40
13
 
35
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Ако гърците са загинали, тогава ние българите какви сме с нашите мизерни заплати и пенсии ?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ahahhaaha gruckite selianduri po ostrovite praviat tolkova pari kolkoto ne mogat da izharchat zimata kogato ostrova se oprazni .... neprekusnato zalivate horata s otkroveni luji ,gruckata durjava dulji pari , no horata i imat mn visok standart na jivot , nedostijim za nas , v sushtoto vreme premulchavate realnata agonia na nashata rodina , vseki shte otgovaria za deistviata si.
38
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевРуснаците са гмеж от всякакви азиатски племена, какви кръвни групи бълнуваш, московски *** такъв?
37
2
 
12
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Ако Тасос наистина беше като Санторини ( на снимката на статията), щеше винаги да е птлен с богати туристи.
36
1
 
9
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Живи да ги оплачеш. Единна ставка на ДДС-то както е у нас и без браншове под протекция иначе сиртаките ще продължи до безкрай.
35
1
 
32
 
! Отговори
Ел Греко преди 8 години
Точно преди месец бях там за няколко дни и си изкарах страхотно. Отседнахме в ЛименАС. Обикаляхме си острова с кола и пъкахме на гьола ;) Наистина 90% от туристите са румънци, но не са ни пречили. Местните там са любезни, цените са прилични и не останах с впечатление да са в криза. Даже си купихме сувенирчета точно от този Спирос и жена му :) Кавала също е много прятно градче.
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам Ципрас да определи референдум, на който да се реши, че всеки турист в Гърция е длъжен да похачи поне по 100Е в магазини за сувенири и като цяло, за гръцката икономика да остави по още едни 100Е.Гърците хем не искат българи и румънци, че сме им били неплатежоспособни, хем- платежоспособните германци ги плюят и мразят, че не им дават още милиарди.Не ги съжалявам гърците.Бизнес се стимулра с намаляване на цени, разнообразяване на портфолиото от продукти, нови стратегии и т.н. не с рев
33
10
 
16
 
! Отговори
Тракиец преди 8 години
Гърците ще го л.пат, така както го л.пнаха сърбите! Всяка по-малка нация, ако се помисли за голямата работа и големите му..., напомнят къде му е мястото! И двете държави си го заслужават, така че да не ги жалим!!!
32
2
 
27
 
! Отговори
ert преди 8 години
Голями данъци - дрьн, дрьн. Ако някой е получил някога документ за нощувка на Тасос да се обади.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чушки - айде на чужд гроб - въобще ако е гроб да плачем - все едно тука всички са банкери, индустриални собственици, адвокати и лекари , че да се държим неолиберално ......... зле били - щото ние я окършихме.....
30
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Глупости. Жирналистите обичат да разпалват драми и страхове. На повечето хора по островите не им пука. туристи има достатъчно и никой не им е спрял нищо засега. Британците не са намалели, нито германците. Пълно е с туристи от бившия соц и скандинавци. Вярно, по-малко е местния наплив. Тасос винаги е бил тихо място без наплив. Българите, които работят тук, засега не мислят да се връщат, напротив.
29
3
 
37
 
! Отговори
хахахх преди 8 години
пълен майтап! първо снимката не е от Тасос! второ бях там в началото на юни и си говорих с собственици на заведения и хотели и казаха - при нас криза няма, морето и небето са винаги тук, кризата е в атина и солун, не и тук! добре са си хората......това че предимно нашенци са там, е вярно, но това не значи че гърците там са в криза.....както и да е де, драскайте си
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не разубеждава българите да ходят в Гърция, напротив.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като искаш да живееш като грък, *** в Гърция. Но не мисля, че ще си намериш лесно работа.
26
11
 
18
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 27:Ей, съветският разбирач, колкото и да е нескопосана и вероятно преписана от руски *** статията, тя показва ТОЧНО ОБРАТНОТО на глупостите, които вие, "русофилите" - безмозъчните, разчитащи на "руските туристи", спонсорирани от ***, дрънкате вече 20 г. Бил съм 3 пъти на Тасос и още 5-6 пъти на други места в Гърция - от Корфу, до Киа. Навсякъде, където намалеят германците и британците, нещата замират. Руският "бум"(2-3 г., преди 10-15 г.) приключи отдавна, сега и те пестят.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заведенията и плажовете са пълниАми нали това ти пишат в статията: пълни са, ама нашего брата харчи доста по-малко от нагличаните. Лиже една бира по два часа и пуска статуси във фейсбука. Докато ония харчат на воля, а сега ги няма.
24
1
 
17
 
! Отговори
българин преди 8 години
Нещастници от Dnes.bg, на остров Тасос НЯМА град Лимен. НЯМА. Има Лименас Тасу, още известен като Тасос - главният град, в най-североизточната част има и Лименария - вторият, мисля, по големина град - в най-югозападната частл А "откровенията" през ред сълзи, ред сополи на тасоските гърци и германците са очевидни за всеки, който малко от малко може да мисли. С румънци, българи и сърби, и тасоските, и останалите гърци няма да получат доход като от германци, британци и градските гърци. Ясно е.
23
18
 
15
 
! Отговори
Саксо преди 8 години
Ей, другарчета от форумите, много от рано заработвате!На всички които сравняват България с Гърция искам да напомня, че в Гърция не е имало 50 години руски ботуш, а преди 50 години България икономически е била по-добре от Гърция!!!
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е истина това нещо. Преди 3 дни бях в Тасос и хората по нищо не можеш да разбереш, че са в криза. Заведенията и плажовете са пълни.Ако и в България така се усеща кризата....равни няма да имаме :D