Отървахме втори заем за Гърция, ЕС ни връща първия на 20-и

Еврогрупата одобри снощи новата спасителна програма за Атина
15 авг 2015 10:39,
44
Отървахме втори заем за Гърция, ЕС ни връща първия на 20-и
Снимка: flickr

Финансовите министри от Еврозоната одобриха късно снощи новата спасителна програма за Гърция, която предвижда отпускането на 86 млрд. евро през следващите 3 години. С тях ще се покрият задълженията на страната към международните кредитори, ще се възстановят банките и ще се реформират икономиката и администрацията.

Така беше избягната вероятността от втори мостови заем от Европейския механизъм за финансова стабилизиране (ЕМФС), в който участва и България.

Още по темата

Първият транш ще е от 26 млрд. евро и ще бъде изплатен на части. Още в четвъртък ще бъде изчистен заемът от 7,2 млрд. евро, който бе даден през юли на Атина от ЕМФС. 3,2 млрд. ще покрият падеж на дълг към Европейската централна банка. По-голямата част обаче, ще бъдат дадени за покриване на спешни нужди на гръцкото правителство, включително за бюджетни плащания, както и за премахването на капиталовите ограничения и стабилизиране на банките. Вторият транш от 15 млрд. евро ще бъде платен преди средата на ноември.

Спасителният пакет предвижда и 25 млрд. евро резерв за погасяване на задължения от рекапитализация на банките, ако се прецени, че такава е нужна, след като наесен се направи стрес тест на банките.

След 6-часово заседание на Еврогрупата шефът ѝ Йерун Дейселблум изрази задоволството на министрите от широкообхватните и амбициозни реформи, които гръцкото правителство обещава да направи в замяна на финансовата помощ и изрази увереност, че те ще възвърнат конкурентоспособността на икономиката ѝ и доверието на кредиторите.

Гръцкото правителство се ангажира с 35 мерки, сред които да либерализира енергийния пазар, да премахне постепенно ранното пенсиониране и да преразгледа системата за социално осигуряване, да намали цените на генеричните лекарства, да деполитизира на администрацията и да рекапитализира банките.

Изпълнявайки реформите, още догодина Гърция трябва да постигне 0,5% бюджетен излишък, който да нарасне до 1,75% през 2017-а и до 3,5% през 2018 г. Настоящата бюджетна година трябва да приключи с дефицит от 0,25%.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че решението на Еврогрупата "слага край на несигурността около Гърция през последната половин година" и ще позволи връщането на икономиката ѝ към растеж.

Фондът за приватизация, от който Атина ще покрие част от нуждите си, ще бъде създаден до края на годината, като работна група ще направи предложение за дейността му до края на октомври, реши още Еврогрупата. 50% от приходите му ще са за връщане на дълга, а останалите ще се поделят между дълга и инвестиции за гръцката икономика.

Според Дайселблум Гърция ще може да си плаща задълженията чрез програмата за реформи и няма да е нужно допълнително преструктуриране и намаляване на дълга. Устойчивостта на дълга е главно условие на МВФ да се включи и в третата програма за спасяване на Гърция, като той предлага това да стане чрез ново "подстригване".

Фондът ще прецени през октомври дали да го направи, но дотогава Атина трябва да е приела и отложената пенсионна реформа, промяната на данъчната система и управлението на банките. Те бяха обещани на европейските лидери през юни, но след това гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че те ще бъдат приети по-късно.

Преди да бъдат преведени първите средства на Гърция по новата програма, тя трябва да бъде одобрена от 6 парламента и от борда на спасителния фонд на Еврозоната (Германия, Австрия, Естония, Латвия, Испания и Португалия) – Европейският механизъм за стабилност. Заседанията са насрочени за идната седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
17
 
! Отговори
Що? преди 8 години
Ама то тия условия не им ли ги дават за... ааа... трети път май стана? Щом първите 2 не бяха успешни от трети ЩО има нужда?
21
2
 
17
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Ще ги храните. Без мрънкате.
20
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
По т.н. "Спасителни планове за Гърция" включително този си личи колко фундаментално е сбъркан ЕС. За "спасяване" може да се говори когато страната е сполетяна от някакво природно бедствие, някаква пандемия, агресия но да представяш едни изядени миларди за бедствие, е меко казано неморално и рано или късно зле ще свърши. Eдни да работят за да издържат сиестата на други, няма начин това в 1 момент да не свърши зле!
19
0
 
20
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
До 24 мълчете ***:Голяма работа ни каза: че в България подариха голяма част от банковата система на гръцки банки; част от населението, което преди е работило в България и си е изкарвало парите в къщи, сега е принудено да работи (при лоши условия) долнопробна работа в Гърция и да изпраща пари в междувременно изпадналата в мизерия България
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не сме отървали, просто този път Тиквун и медиите му ще го скрият от аудиторията за да не мрънка много, а по един или начин ще подпомогнем спасяването на Гърция, това е ясно!Радвайте се на Герб - а *** прости
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати журналистиката ,малко истина примесена с голяма доза неразбиране на материята и готово.Като при соца. Всички се водят на работа,малко знаят какво правят!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до #24...което прави около 32 евро на месец..., после като им приключи трудовия договор в гърция, идват на бюрото по труда тук и взимат няколко месеца по 1200-1300 лв. обезщетения за безработни, след което отново заминават за гърция
15
2
 
22
 
! Отговори
Мълчете идйоти! преди 8 години
Според последните данни на western union 130.000 българи който работят в гърция изпращат средно всеки месец в България 3.867.000 евро.......тоест почти 50.000.000 евро годишно!
14
5
 
23
 
! Отговори
тъпизъм преди 8 години
гърците опоскаха 300 млрд . евро нямат да върнат и цент , разни родни елитни филиии с масс ме занимават с малоумието си , родния чалга комунно елит умря , не са луди гърците *** са ........ хамериканците не не не ........... вервайте *** ......
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И нещо добро от това споразумение и за България - Гърция ще премахне данъка от 26% за сделки със страни с привилегировано данъчен режим като България и Кипър...
12
2
 
21
 
! Отговори
И замирисва на.... преди 8 години
"...Йерун Дейселблум изрази задоволството на министрите..."Е,аз пък чакам да видя какво ще е задоволството на гръцкия народ,тъй като и при тях в момента 15 август е мн.голям празник и повечето са в отпуск.Понеже още не е изсъхнало мастилото от подписите за споразумението и зам.мин.на труда подписа намаляване на пенсии от 486 ? на 392,70 ?,тъй като обраха до шушка пенсионните фондове при т.нар."подстрижка"през 2012,сумата е някъде около 24 млрд.?, парите, плащани от хората цял живот за пенсия.
11
7
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
И Жужи искаше да помага на Гърция... - но на него няма кой да помогне...
10
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставка веднага! Излизане от ЕС.Единстената опора може да ни е Русия !................щом чакаш някой да ти е опора ... вечно ще си останеш *** с навирен ***.
9
12
 
35
 
! Отговори
se преди 8 години
Когато трябва да се вземат решения за заеми към закъсали държави трябва да има допитване до народа ни.Кой разреши на ББ да се отускат пари на елините.Докога тази европейска върхушка ще се гаври с българина.Оставка веднага! Излизане от ЕС.Единстената опора може да ни е Русия !
8
6
 
40
 
! Отговори
:) преди 8 години
И какво сега? Обещаните от Боко тълпи от гъркини домашни прислужници ги няма. Вместо това по гръцките хотели хамалстват десетки хиляди българи, а гърците продължават да са с поне 5 пъти по-висок стандарт. Ципрас, който герберастията псуваше се оказа страхотен политик и успя. Той има нещо, което Тиквата никога не е притежавал - чест !
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До факт DO 8 290 000 000 EVRO E DALA BG NA BRATSKA GARZIA,ZA DA SE PODPOMOGNAT PENSIONERITE IM.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедо ТашункоDO 12V USA ZAMINAHA 200 000 BOKLUKA-OTPDAZI--KATO MAIKITE I BASHTITE IM.
5
3
 
38
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
До номер 7. На САЩ вече помогнахме с 200 хиляди млади роби, срещу 200 хиляди зелени карти.
4
3
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Ще, ше, ше... А ако не "ще", което е 99% най-вероятно?
3
4
 
33
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
А средната заплата в Гърция е 1500 евро.-Само дето не е вярно - средната заплата в Гърция падна на около 1000 евро и ще продължи да намалява