Сърбия готова да приеме и да помогне на бежанците

Посланик Чургуз: Проблемът да се реши там, където се е зародил
Обновена: 29 авг 2015 14:23 | 29 авг 2015 11:54, Елка Василева
62
Сърбия готова да приеме и да помогне на бежанците
Снимка: Reuters

Сръбският народ е готов да приеме бежанците, идващи от Близкия изток и да им помогне, според възможностите си, каза в предаването "Събота 150” по БНР посланикът на Сърбия в България Владимир Чургуз по повод бежанската криза

Сърбия, както и останалите държави от региона обаче, няма достатъчно ресурс, за да се справи, посочи посланикът.

Според него проблемът трябва да бъде решен там, където се е зародил. И вън, и вътре в ЕС, Сърбия ще призовава за съвместно решаване на проблема с мигрантите, каза Чургуз.

Той припомни, че Сърбия има голям опит с бежанците. Страната прие между 400 и 800 хил. през 90-те години по време на гражданската война и разпада на Югославия.

„Ролята на Европейския съюз е много по-голяма, отколкото виждаме сега. Сърбия, Македония и Гърция не са мястото, където бежанците искат да останат. Досега Сърбия не е искала помощ от международните организации. Помощта, която до момента е дадена, е само „капка в морето“, каза дипломатът.

Той обясни, че основната слабост в политиката на ЕС по отношение на бежанците е липсата на стабилен план.

„Германия отделя 1 млн. евро за тази цел, ООН също, но това не е достатъчно. Кризата не се решава с помощи, а с план. Европа все още няма стабилен план, който да влезе в действие, а всеки ден ние имаме по 2-3 хил. нови мигранти. Ако не успеем да решим проблема на европейско ниво, то на регионално ниво можем да го направим, като се обединим“, каза посланикът.

Оградите никога и на никого не са помогнали, категоричен беше Владимир Чургуз.

„Като дипломат моята роля е да разрушавам тези огради. Издигната е тази ограда, но не е прекъснато влизането на бежанците в Унгария. Целта на бежанците не са нито Унгария, нито Сърбия. Целта им са страните, в които могат да намерят своя мир и работа. Докато Европа не разбере това, ще има проблем“, заяви той.

Според дипломата България може да подкрепи Сърбия в ЕС. Той обясни, че страната ни добре решава проблема с бежанците и тя още от самото начало е отдала важно значение на случващото се.

Социалният министър на Сърбия Александър Вулин поиска пряк достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза.

„Сърбия не е част от ЕС, но е част от един общ проблем и трябва да имаме общ подход. Сърбия иска директни средства за сръбския бюджет, за да можем да покрием разходите на държавата. Ние смятаме, че изграждането на ограда от страна на Унгария не е решение на проблема. Нито Унгария, нито Сърбия или България ще решат бежанската криза, като изграждат стени. С бежанците трябва да се държим добре“, каза Вулин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
11
 
! Отговори
Нещо си в грешка... преди 8 години
До 12 АтакистПич от Граничен град съм близо до Сърбия... Та викаш уникални са сърбите... Толкова ни мразят че не можеш да си го представиш.... Ще ти напиша едни години да провериш защо.... 1885, 1912, 1916г. ,1999г. Тия гадове що са Българи изклали като ярета не можиш да си представиш... И ние не сме по- долу през 1943г. Българската армия избива 10 000 хил. сърби... Още помнят....
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбия първо да наложи ембарго на Русия и тогава да иска подкрепа от нас за ЕС.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като знаем колко нещо, изтрепаха май им не стигат техните ***
13
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
Най - много кандидати за убежище в Германия (след Сирия) има именно от Косово, Сърбия и Македония... Но иначе добре, няма лошо да се помага...
12
5
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
дo 10 Сърбите са уникални. Няма толкова братски настроен народ към нас както тях. Бе сръбският полицай вижда, че ми е изгорял единия фар, но вика "...даваааййй, брат!" И ме пуска! Широкоскроени души!Както казваше най-великият- Тодор Колев: "Хубав край, хубави хора, широка славянска душа!" Те това се отнася и за сърбите!
11
2
 
19
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Пазителите на световния мир от САЩ трябва да приемат всички бежанци. Все пак те освободиха Ирак, Либия, Сирия, Афганистан.
10
3
 
17
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Каквито и противоречия и конфликти да сме имали със сърбите, то в защитата срещу външни злодеятели трябва да си помагаме. Врагът на моя враг...
9
3
 
13
 
! Отговори
Тоя е Л.У.Д!!! преди 8 години
Сърбия???? Приема мюсюлмани с отворени врати??? Тоя както казва Сърбите... Ma koga ti jebes pizda li ti materna!!?... То Война ще избухне в Сърбия ако вкарат... 300 000 400 000 души... Или те се побъркаха с тия *** илюзии.... Да ни видят нас...
8
6
 
0
 
! Отговори
odessa преди 8 години
prost germania, ot divite slaviani, ot untermenchsen.
7
1
 
11
 
! Отговори
криво разбрано преди 8 години
какво ги пускат. Германия е на по/малко от 1000 км от Сърбия. Все едно докъде на Евро/Континента ще стигнат. После ще искат да си уреждат държава. И дори в Германия да е. сега вече се сменя облика на Германия, тя вече не е и толкова богата, колкото някоии си представят. Повечето са от исляма. В африка голям част е ислям .Проста сметка. А тези, които не са работили за народа си, също няма да бъдат третирани по друг начин.
6
4
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Тоя посланик, ако го чуе някой сърбин, би го убил само с две ръце чрез задушаване.
5
2
 
26
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Сърбия няма да си вкара нов таралеж в гащите. Сърбите помнят Босна и Косово.
4
2
 
5
 
! Отговори
odessa преди 8 години
elke? hahahahahahahaaaa......
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този *** се изказва от името на сръбския народ с такава лекота, че чак мило да ти стане.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно искат Косово 2,Косово 3 и тн.
1
22
 
5
 
! Отговори
e преди 8 години
Европейска позиция на сърбите. Браво.