Антитерористични протести заливат Турция

Напрежението в страната ескалира
9 сеп 2015 09:11, Елка Василева
17
Антитерористични протести заливат Турция
Снимка: БТА

Напрежението в Турция опасно ескалира след последните терористичните нападения на Кюрдската работническа партия/ПКК/, при които за два дни бяха убити 16 войници и 14 полицаи.  Масови протести срещу терора и ПКК заляха страната, като на места се превърнаха в гневни прояви срещу прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите, за която се счита, че подкрепя ПКК, предаде БНР.

Разгневена тълпа нападна снощи централата на партията в Анкара, подпалена беше и сградата на партийния вестник. Подобни действия имаше и в други градове на страната.

Лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели обаче обвини президента Реджеп Таип Ердоган в подклаждане на напрежение на етническа основа заради амбициите му да спечели 400 депутати.

Ако не се попречи на коварните и вражески нападения срещу нашата страна, ако компроматите и капаните на Ердоган продължат, големият поход към сарая ще бъде неизбежен, се казва в писмено изявление на националистическия лидер, разпространено от медиите.

В източните провинции продължават сблъсъците между турската армия и кюрдските сепаратисти. За първи път от дълго време насам турски сили за сигурност пресякоха границата към Северен Ирак, преследвайки бойци на ПКК. Два екипа на турските специални части, наричани "бордо" барети, подкрепени от военни самолети, са навлезли на 5 километра навътре в територията на Северен Ирак. При операцията са унищожени близки до границата лагери на ПКК и са били убити около 100 бойци. Баретите са се завърнали в Турция.

Турският премиер Ахмед Давутоглу призова народа към спокойствие след нападенията, извършени снощи срещу прокюрдската партия и срещу турския вестник "Хюрриет" в Истанбул от симпатизанти на Партията на справедливостта и развитието. Разпоредено било да бъдат подсилени охраната на обществените сгради, централите на политическите партии, медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDO 1Ako ti si normalen ,togava az sum profesor
5
16
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Тази поговорка важи най-вече за българина!
4
34
 
32
 
! Отговори
X6 преди 8 години
Кюрдите ще ядат дървото!!Турчина не прощава на терористи и предатели.
3
5
 
32
 
! Отговори
А така преди 8 години
сега да се подпали и Турция, после и Египед, а ние ще сваляме Диктатора Асад. Асад е като падне и светът ще разцъфне
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дивашки истории.
1
11
 
50
 
! Отговори
Давидоглу преди 8 години
Давидоглу и Ердоган сами си ги правят тия атентати за да може да си го изкарват на кюрдите. Мисленето, методите и похватите още са им на ниво Османска империя 15-ти век.