Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война

Ердоган обвини партията му, че говори с езика на тероризма
Обновена: 10 сеп 2015 07:18 | 10 сеп 2015 07:16, Елка Василева
135
Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война
Снимка: Reuters

Основната прокюрдска партия в Турция предупреди, че има опасност от избухване на гражданска война в страната след вълната от насилие между турските сили за сигурност и кюрдски бунтовници, съобщи Франс прес.

Две поредни нощи хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко турски града, за да протестират срещу "терористите" от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нападнаха офиси на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана, че подкрепя бунтовническото движение.

Още по темата

"Тези атаки са ръководени от една ръка, тази на държавата", каза пред журналисти в Диарбекир съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ.

"Целта им е да предизвикат гражданска война, а ставащото от два дни насам е генерална репетиция", допълни той.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган реагира пламенно на тези думи и отново обвини ДПН, че говори с езика на тероризма.

"Лидер на партия да говори за гражданска война, това е безразсъдно", каза той и призова ръководителите на прокюрдската партия "да направят избор между демокрацията и тероризма".

"Ако застанете на страната на тероризма, ще си понесете последиците", каза Ердоган на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в Анкара.

Веднага след изказването на президента прокуратурата в Диарбекир започна съдебно производство срещу Демирташ за "обида на президента на републиката", "възхвала на терористична организация" и "подстрекаване към насилие". Прокуратурата настоя за сваляне на неговия имунитет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срещу ИД само кюрдските милиции пешмерга успяват да се противопоставят.Мислите ли, че тези корави мъже и жени ще се подчинят с лека ръка на Турция?
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръгнали за ИДИЛ в Сирия и се насочват към кюрдите !Туко що американската телевизия съобщи че Руски самолети са в Сирия , Пресекли са Каспийско море ! Сраженията се на страна на Асад !
4
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците се прецакват сами...
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Б.Х.
2
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какви са тия "същества" на снимката
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Езикът на тероризма наистина е лошо нещо, но пък не е добро нещо и това, да тръгнеш уж да бомбардираш формирования на ИДИЛ, а да изсипеш бомбите върху кюрдски бойци.