МФВ: Гърция ще има нужда от още 1,35 млрд. евро

Кристин Лагард призова страната за повече реформи
9 окт 2015 07:38, Петя Славова
8
МФВ: Гърция ще има нужда от още 1,35 млрд. евро
Снимка: bgonair.bg

Гърция ще има нужда от допълнителни фискални мерки в размер на 1,35 млрд. евро за периода 2015-2016 г., като те ще са извън договорените мерки с нейните партньори, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в доклад, разпространен на годишната среща на фонда в перуанската столица Лима, съобщава в. "Политис", цитиран от БТА.

Отбелязва се, че прогнозите на фонда в документа за фискален мониторинг са по-сурови от тези, отразени в меморандума на кредиторите за гръцката икономика.

МВФ очаква 2015-та да приключи за Гърция с първичен дефицит от 0,5 на сто, а през 2016 г. - с нулев първичен излишък. Оценките се определят като по-песимистични от тези на Европейската комисия, на Европейската централна банка и на Европейския стабилизационен механизъм.

Още по темата

В тях за 2015 г. предвиденият първичен дефицит е 0,25 на сто, а за 2016-та първичният излишък е 0,5 на сто.
Докладът на МВФ предвижда също първичен излишък от 1,3 на сто за 2017 г., 2,5 на сто - за 2018 г. и след това 3,5 на сто на годишна база.

Според фонда проблемът в гръцката пенсионно-осигурителна система е толкова дълбок, че в рамките на поетите от страната ангажименти по третата спасителна програма въпреки застаряването на населението, разходите за пенсии и здравеопазване ще продължат да се свиват. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова Гърция за повече реформи и инициативи във връзка с гръцкия държавен дълг, съобщава в. "Имерисия".

Гръцкият дълг трябва да стане устойчив, нашето мнение не се е променило, каза Лагард, която е в Перу за участие в среща на фонда и Световната банка. Тя настоя за по-нататъшни реформи в пенсионно-осигурителната система на Гърция и в начина на управление на гръцките банки.

Кристин Лагард каза, че гръцкият дълг не е устойчив. Тя подчерта, че МВФ е готов да помогне на Гърция, но поясни, че необходимо условие, за да може фондът да одобри каквато и да е помощ за страната, е програмата за фискална консолидация да бъде обвързана с приемането и реализацията на значителни реформи и с устойчивостта на гръцкия дълг.

Очаква се по тези и други въпроси в рамките на срещата в Лима Кристин Лагард да разговаря с гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Кристин Лагардгърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам дребни в мен, но винаги съм помагал на съседа в нужда
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само?!
2
5
 
1
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Чакат ги дълги, тежки, усилни и най-вече гладни и бедни години. Амин.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще е вечния рантутник на света!