"Ханделсблат": Политиката на икономии вреди на Гърция

Ситуацията в страната е значително по-лоша от преди година
6 яну 2016 09:30, Елка Василева
9
"Ханделсблат": Политиката на икономии вреди на Гърция
Снимка: архив, Reuters

Продължаващата политика на икономии в Гърция е навредила на икономиката на страната. Това мнение изказва в статия германският в. "Ханделсблат", като изтъква, че страната "непрестанно се плъзга към рецесия".

В публикацията, цитирана от гръцкото издание "Етнос", се подчертава, че в началото на новата година премиерът Алексис Ципрас се е опитал да предаде своя оптимизъм, като е оповестил, че през 2016-а Гърция ще остави зад гърба си кризата и ще излезе от опеката на кредиторите.

"Ханделсблат" обаче определя като безполезна конфронтационната политика между премиера Алексис Ципрас и неговия бивш финансов министър Янис Варуфакис, твърдейки, че тя е "задушила" всякакъв появил се растеж на икономиката и е извадила страната от пазарите.

Ситуацията в Гърция е значително по-лоша, отколкото бе преди година, е казал пред вестника водещ банкер.

В статията се посочва още, че гърците са преживели седем трудни години сред непрестанни мерки за икономии и че въпреки това ефектът от фискалната адаптация е впечатляващ. Държавните разходи са намалели от 79,4 млрд. евро през 2009 г. на 55,7 млрд. евро през 2015 г.

За същия период бюджетният дефицит се е свил от 15,4 до 4,6 на сто от БВП. Никоя друга страна от еврозоната не е успяла да отбележи такова постижение, посочва в. "Ханделсблат".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не политиката на икономии, тя Политиката вреди на Гърция.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М-м, маслинодолари звучи много добре, но може да допуснем маслинорубли, а най-вероятно маслиноюани. И как това ще повлияе на цената на златото. Глобална икономика! Затова ли кипърци се юрнаха да се обединяват, а сирийците се изпотрепаха? Глобална политика! Един има маслини- пие млеко, друг няма - не пие млеко. И какво ще стане, ако ние си останем на ракия? Може да е менте!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DO 4 - Надуваме ресурсен маслинен балон? Кой е инициаторът този път? :))
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До защо ли - Не могат да започнат да произвеждат друго освен маслини и мандарини, точно както нашите турци не могат друго, освен тютюн. Много време трябва да мине и много вода да изтече, и много в главите да се промени манталитетно. И бабичките да си променят приказките, които разказват на 3-годишните внучета. Мисля, че ние ще се трансформираме за общо 30 години, украинците за 100, гърците за 250, руснаците вече ги отписах.
3
3
 
3
 
! Отговори
защо ли преди 8 години
хората от снимката не ми изглеждат отрудени ? дали въобще са работили...имам в предвид за частник а не на сладка държавна работа ? какво ли образование имат-психология,философия, изкуства ? и как очакват гърците да се оправят разчитайки само на вътрешното потребление което е свито заради необходими орязвания ?докато не започнат да произвеждат освен маслини и мандарани и други продукти за чужди пазари ще се плъзгат към нашето ниво
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По износ, почти ги настигаме, всъщност по-вярно - срещаме се по средата.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тая задлъжнялост, ситуацията там тепърва ще става все по-лоша. Дори и да им опростят всичките дългове, цялата структура на икономиката и обществото е насочена към усвояване на кредити. Излизането от тази спирала е много дълго и трудно и не винаги успешно. Би ги спасила една война в региона, както вече се е случвало поне 4 пъти. По-интересното е мимикрията на Ципрас, като индикация, какво да очакваме от новите популисти в Европа.