Гърците тревожни от бягството на бизнеса в България

АФП: Това не доведе до съживяване на икономиката в България
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 12 яну 2016 21:48, Елка Василева
25
Гърците тревожни от бягството на бизнеса в България
Снимка: архив, Reuters

Изправени пред все по-тежки данъци и увеличение на социалните разходи, редица гръцки компании през последните години са намерили убежище в съседни страни и то най-вече в България, Кипър и Малта. Това коментират експерти, които се обезпокоени от последиците от това "бягство на бизнеса", информира АФП.

"Общо 11 500 гръцки компании са открили банкови сметки или са се регистрирали в Българската търговска камара от 2012 година, когато бе пикът на гръцката криза. От тях 30 процента са направили това минала година", посочва пред Франс прес Христос Казандзис, президент на Гръцко-българската търговска камара.

Става дума най-вече за транспортни компании, засегнати от контрола на капитали, наложен в Гърция от края на юни, за да се избегне изтичане на пари от страната на фона на кризата в отношенията между Атина и останалата част на еврозоната по това време.

Икономистът Димитрис Бибас, съветник на Гръцката асоциация на малките и средни предприятия, констатира, че "данъците, заплатите и разходите за създаването на едно предприятие са по-ниски в тези страни в сравнение с Гърция".

С корпоративен данък от средно близо 30 на сто Гърция е далеч пред България или Кипър, където този налог е съответно 10 на сто и 12,5 на сто, посочва Казандзис.

Александрос Икономакос решил преди две години да прехвърли компанията си за внос на текстилни суровини в Петрич, малък град в България, близо до границата с Гърция, пише агенцията.

Освен тежките бюрократични проблеми и високите данъци Икономакос се оплаква от "огромното закъснение, с което гръцката държава връща ДДС-то", а това "блокира почти една трета от капитала", допълва гръцкият бизнесмен.

Василис Коркидис, директор на Гръцката търговска федерация изразява безпокойство от това бягство и призовава правителството "да вземе мерки, за да стимулира предприемачеството в Гърция, слагайки край на прекомерното облагане".

Много предприемачи и самонаети работници се противопоставят на планирано ново увеличение на социалните удръжки, с което правителството в Атина се опитва да намали бремето на плещите на пенсионерите от бъдещата пенсионна реформа, за която настояват кредиторите на страната - Европейският съюз и Международният валутен фонд.

"Докато данъците и корпоративните разходи се увеличават, предприемачите ще търсят решения, за да ги заобиколят", коментира Икономакос, подчертавайки, че това стимулира по-скоро избягването на данъци, отколкото съживяването.

Затягането на данъчния режим наред със строгите мерки за икономии, диктувани от кредиторите на Гърция, нанесоха тежък удар на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на гръцката икономика.

Най-малко 200 000 компании са закрити от избухването на дълговата криза през 2010 година. При все това броят на компании, които са напуснали Гърция, "не може да бъде уточнен, защото засега няма никакво сравнително изследване на данните на търговските камари в Гърция и в чужбина", със съжаление посочва Казандзис.

"Данъчното преместване на някои компании не означава задължително, че те са прекратили дейността си, защото някои от тях продължават да работят в Гърция, имайки отдел и сметка в България или Кипър, което пък им позволява да улеснят вноса или финансовите трансакции", подчертава Бибас, цитиран от АФП.

Този експерт отбелязва, че преместването на гръцки компании "не е довело до съживяване в България", една от най-бедните страни в ЕС.

Тази реалност според него би трябвало да бъде взета под внимание от ЕС при хармонизирането на данъчните коефициенти в страните членки - необходимо условие, за да не се допусне пресушаване на местните икономики.

Гърция, България, Кипър и Малта са членки на ЕС, но България все още не е част от еврозоната.

Преместването на гръцки компании в България не е нещо ново. В края на 90-те години промишлени компании, най-вече текстилни, напуснаха Гърция, за да се настанят в тази съседна страна, която тогава все още не беше членка на ЕС. Същото направиха и редица европейски компании, които искаха да се възползват от ниските заплати в Източна Европа.
 

/БТА/
 


25
Още по темата: БългарияГърциябизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
12
 
! Отговори
гювеча свърши преди 2 години
ами до вчера ни се смееха а днеска всички гръцки фирми са се юрнали към България а утре и вдругиден ще почнат да плачат а ние ще им се развеселим
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На български - бизнеса и инвестициите ( особено с чужд произход) се развиват там, където има "кьораво, далавера, измама", с други думи - много евтина работна ръка! Я си помислете, какво искате, хем да сте в ЕС, хем да живеете по техния стандарт. Не може така! Няма друг начин икономиката на ЕС да е конкурента на китайската. Ако не сте разбрали, да ви обясня по друг начин?
10
1
 
25
 
! Отговори
е да де преди 2 години
На всякъде прихода на свежи капитали е равно на развитие само у нас ефекта е нулев или по-точно мафията и политиците дебелеят ,а народа е на терминал 2 или в Орландовци.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Bulgarina si e evtino ku4e a bulgarkite da ne govorq"

Евтино куче е уличната мас.тия, която те е докарала на бял свят.
8
2
 
27
 
! Отговори
Събуди се Българино преди 2 години
Тук има роби много които да им работят за без пари, а държавата пази бизнесмените, народа кучета ги яли.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като останат 2млн българи и сиганите станат 2млн - тогава демокрацията ще преобърне държавата в едно по-добро място. Вервайте ми демократи
6
0
 
21
 
! Отговори
Да си евтин преди 2 години
Колко е хубаво да си евтин - винаги ще има работа за теб :)
5
3
 
30
 
! Отговори
клоунада преди 2 години
Значи огромно количество гръцки капитали у нас, а икономиката ни не се съживила. Що ли не се учудвам, нашата държавица е като черна дупка, каквото дойде тука потъва.
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До TRAKIEC_ORIGINAL

Да ,жена ти е избягала във Велика Гърция,за да обслужва всячески някой велик грък.....
3
9
 
0
 
! Отговори
gost преди 2 години
Така става мислят само за голямото що щото като ги избираха какво казаха ще мислим по равно а не за едни едно за други смотано щото не черпят и ще ми бутат калпавото отде на де да си тарпят ментетата ма из конкуренцията така се е научила но има господ и за тия пияници щото колкото и да са умни на ракията не са умни като тия които са го изпитали на гърба си и за курсове говорим и за каквато и да била свера даже и учители
2
2
 
22
 
! Отговори
Сп€€нс преди 2 години
да идват и гърците , то някой трябва и да работи в тоя бизнес ,нали всички българи напускат , кой ще работи на тоя проспериращ бизнес
1
9
 
3
 
! Отговори
Okte преди 2 години
Italianski, frenski, nemski, holandski, finlandski, ispanski, amerikanski, ruski, turski romanski, makedonski, albanski, angliiski, belgiiski, luksemburgski firmi, ungarski, canadski, iranski, omanski, katarski, islandski, norvejki, shvedski.... firmi..... i te taka praviat...nali i bulgaria taka iskashe v eu i nato?!:-)