Песен за Путин набира популярност в Македония

За основа е използвана революционна песен от началото на 20 век
28 яну 2016 11:30, Елка Василева
80
Песен за Путин набира популярност в Македония
Кадър: YouTube

Песен, посветена на руския президент Владимир Путин, стана хит в предизборната борба в Македония. Шлагерът се излъчва по радио Айвар и вече има изключителна популярност в социалните мрежи.

Песента е на Александър Джапаровски. За основа обаче е използвана популярната революционна песен от годините след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) "Заплакало е Марийово". Песента е посветена на учителя по български език и литература в битолската гимназия войводата Георги Костов Сугарев, загинал с всичките си 22 четници в сражение с турския аскер при Параловския манастир на 23 март 1906 г., пише „Фокус“.

Вместо познатото: Заплакало е Марийово, заплакало за той ми Георги Сугарев..., сега в Македония вече се пресъздава диалог между народния певец и руския президент със следния текст:

"Заплакала е Македония, заплакала
за той ми Путин, Путин, Владимир.
Каде си Путин, Путин, Владимир?
Сега да дойдеш от ЕУ и НАТО да ме куртулиш
Каде си Путин, Путин, Владимир,
сега да дойдеш от Америка да ме куртулиш?
"Слушам те народ, народ поробен, македонски,
внуци на Александър Македонски.
Сега ке свършам яз во Сирия и во Турция,
и одам тамо в Македония.
Ние сме народ, народ православен, най-добар.
Яз ке ви спасам от дявол амерички
Климент и Наум нас ни дадоха слово, азбука
Вие ни дадохте църква и писменост.
Климент и Наум нас ни дадоха слово, азбука
и ние това не го забораваме".

Всъщност на гроба на войводата Сугарев до 1944 г. е стоял паметник, на който е било изписано: "Българино, тук родната ни земя прибра праха на безсмъртния учител, революционер, славния битолски войвода Георги Сугарев, роден в Битоля през 1876 г., загинал за нашата свобода заедно с 22 четници в сражение с турския аскер при Параловския манастир на 22 март 1906 г." На войводата е посветена песента: "Заплакало е Марийово за той ми Георги Сугарев. Кай си бре Георги да дойдиш, от гърци да ни куртулиш..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 години
Путин е най- великия лидер на нашето време и това се признава от всички!
48
8
 
6
 
! Отговори
Михал преди 8 години
Каква е тая българска страст да се нарича РОБ ? Робството в Осм. Империя е премахнато 1550 гРуснаците до 1960 г нямаха паспорти. Българите са имали собственост ,Можели са да пътуват свободно. Моя пра--прадядо 1825 г е ходил на Божи гроб . Бил е Богат човек. По време на КомунизЪма бяхме РОБИ. Единствените права които имахме по конституция бяха; Право на труд и жилище. 1948 гподписахме хартата за правата на човека но не се спазваше.
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност за сведение на несведущите героят от тази песен е от македонски произход. Затова правилното му име е Путкински. Според достоверни източници от македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) пра-пра-пра- баба му може да бъде видяна на площада в Скопие, непосредствено под Конника. Не дава интервюта, само цвили.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИзвинете да не сте обратен?.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джукър Извинете да не сте се надрусал?.
44
6
 
7
 
! Отговори
Джукър преди 8 години
Тея са по-кухи и от нас. Не вярвах, че е възможно.
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама те македонците, като най-големи българи и те възпяват този дето най ги ***. Всъщност те са единствената държава, която плаща по-висока цена за руския газ от нашата.
42
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ПУТИН!!!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еййййййййй днес сами си слагате плюсове, болшинството от българите не обичат господарите ВИ!!!!!!!!!!
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4uh q.4esno kazano kato kenzam sutrin zvucite sa po priqtni.A ako si putinofil-predatel kakuvto I balvo4 da ti servirat 6te go haresa6.
39
12
 
22
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Бракята счупиха ***!! :)
38
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер песничка! Учете се плебей!
37
32
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никак не е смешно. Най-вече се подиграват с българската си история. Руснаците им промиха мозъците напълно. А от нас се очаква да правим същото: да крепим тая руска гад
36
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 51: "...винаги с Германия, никога срещу Русия",... игнориай Кремъл !
35
7
 
27
 
! Отговори
Църо преди 8 години
Няма да ни е първата национална катастрофа, след която да почваме да се учиме наново на история. И всеки път - учи, е-би, учи, е-би! И така след всеки съюз с Германия! Един умен българин е казал - винаги с Германия, никога срещу Русия. И все ще се намерят управници, дето това да го четат само до средата!
34
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И макетата взеха Ченгето на подигравка !
33
12
 
20
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Тия вместо да пишат наведени песнички да вземат да издигнат един голем паметник на Енвер Ходжа оти не им остава много време!!!Наведено племе!!
32
2
 
25
 
! Отговори
tim преди 8 години
аз не подържам нито една партия но едно време във училище си се учеше че България е била под турско робство а не се казваше че била във съжителство учеха се всички български автори нямаше отпаднали произведения нали и то на класиците във българската литература а сега защо демократите се опитват да казват че не имало робство а съжителство ако е имало съжителство защое имало въстания
31
11
 
20
 
! Отговори
??? преди 8 години
До 47Е точно на македонците ли ще разчиташ да научат децата ти на история****************************************************************Що вие дето си сменихте историята и нарекохте робството си - сьжителстване та вие ли ще учите другите???
30
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те понеже макендонските юнаци не искат в ЕУ , затова се натискат за БГ паспорти :)Смешни циркаджии, също като нашенските псевдо-патриоти-русофили.