Песен за Путин набира популярност в Македония

За основа е използвана революционна песен от началото на 20 век
28 яну 2016 11:30, Елка Василева
80
Песен за Путин набира популярност в Македония
Кадър: YouTube

Песен, посветена на руския президент Владимир Путин, стана хит в предизборната борба в Македония. Шлагерът се излъчва по радио Айвар и вече има изключителна популярност в социалните мрежи.

Песента е на Александър Джапаровски. За основа обаче е използвана популярната революционна песен от годините след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) "Заплакало е Марийово". Песента е посветена на учителя по български език и литература в битолската гимназия войводата Георги Костов Сугарев, загинал с всичките си 22 четници в сражение с турския аскер при Параловския манастир на 23 март 1906 г., пише „Фокус“.

Вместо познатото: Заплакало е Марийово, заплакало за той ми Георги Сугарев..., сега в Македония вече се пресъздава диалог между народния певец и руския президент със следния текст:

"Заплакала е Македония, заплакала
за той ми Путин, Путин, Владимир.
Каде си Путин, Путин, Владимир?
Сега да дойдеш от ЕУ и НАТО да ме куртулиш
Каде си Путин, Путин, Владимир,
сега да дойдеш от Америка да ме куртулиш?
"Слушам те народ, народ поробен, македонски,
внуци на Александър Македонски.
Сега ке свършам яз во Сирия и во Турция,
и одам тамо в Македония.
Ние сме народ, народ православен, най-добар.
Яз ке ви спасам от дявол амерички
Климент и Наум нас ни дадоха слово, азбука
Вие ни дадохте църква и писменост.
Климент и Наум нас ни дадоха слово, азбука
и ние това не го забораваме".

Всъщност на гроба на войводата Сугарев до 1944 г. е стоял паметник, на който е било изписано: "Българино, тук родната ни земя прибра праха на безсмъртния учител, революционер, славния битолски войвода Георги Сугарев, роден в Битоля през 1876 г., загинал за нашата свобода заедно с 22 четници в сражение с турския аскер при Параловския манастир на 22 март 1906 г." На войводата е посветена песента: "Заплакало е Марийово за той ми Георги Сугарев. Кай си бре Георги да дойдиш, от гърци да ни куртулиш..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
22
 
! Отговори
Македонски Българин преди 8 години
Нищо не е дала "Македония" на руснаците- НИЕ Българите им дадохме и писменост,и православие! А Путин колко ще се загне да го признава- това е друг въпрос,но обективната историческа истина е една: няма две истини!
8
6
 
10
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
Нато, Китай, Индия и Иран се обединяват, за да може да устоят на задаващият се страховит Македоно-руски мегасъюз, в който доминираща роля има разбира се Скопие. Путин вече е научил на македонски фразата '' а, ся шо ке праим''.
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато хората плачат за някой политик бъдете сигурни че рано или късно същият този политик майките им ще разплаче.Пример:Хитлер и Сталин
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ma ono i bugarete govorea kao makedonzite,oni isto lubea rusia i putin vladimir.slva na drugarut putin vladimir i rusia.
5
0
 
11
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
разбира се че са приятели с Руснаците от както Америоканците кацнаха на Луната - Македоска земя
4
14
 
20
 
! Отговори
Смешници преди 8 години
Слава на Русия и на Путин !
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москаляку на гиляку!
2
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето така се защитават национални интереси - с песен посветена на Путин!?!?Мега зле са тези македонци. Добре, че са те, че да съм спокоен, че не сме ние най-смотаната нация!
1
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се кръстиш ли, да псуваш ли. Няма ли край тази русофилска пасмина. Боже, не се смилявай над тези безбожници. Прати ги в Сибир на курорт до живот и без право на обжалване.