Границата с Гърция сега е отворена

Гръцката блокада обаче не е окончателно вдигната
Обновена: 10 фев 2016 08:04 | 10 фев 2016 07:24, Петя Славова
6
Границата с Гърция сега е отворена
Снимка: архив, Reuters

След напрегнати преговори през целия ден на 9 февруари и спешни срещи на политици заради обстановката на граничните пунктове, бе вдигната блокадата на българо-гръцката граница, съобщава БНТ.

През деня имаше блокади и контраблокади. Напрежението ескалира още сутринта, когато гръцки фермери насочиха оръжие срещу наши шофьори. 
Още по темата
 
Както съобщи и Dnes.bg, на място пристигна и министър Ивайло Московски, както и други представители на властта. Българските държавници преговаряха с представители на стачкуващия комитет, с полицията на Серес, с областния управител и около 20.30 часа бе постигнато споразумение да бъде отворена границата.
 
Блокадата, обаче не е окончателно премахната. Това, което постигнаха българските власти с гръцките фермери е да бъдат пропуснати всички чакащи тирове от двете страни на границата. Камионите започнаха да преминават, но това ще е така, докато колоната не свърши. След това гръцките фермери отново ще блокират границата.
 
Този път, обаче ще има точно фиксирани прозорци, в които камиони и автомобили ще имат възможност да преминават границата. Това време ще е от 11.00 часа до 16.00 часа - общо 5 часа.
 
"Не е идеалното решение, но е най-доброто, което може да се постигне в момента, за да няма бедстващи чакащи в автомобилите и да се нормализира трафика", каза Ивайло Московски.
 
От гръцките власти увериха, че ще бъде осигурен коридор за камионите до Игуменица. Шофьорите още не вярват, че днес отново няма да има блокади и не са сигурни, че ще могат да преминат.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
:( преди 8 години
Да се подготвим за ремонт на участъка от магистралата.
3
0
 
0
 
! Отговори
lewis преди 8 години
На коя граница е вдигната блокадата - с Турция или Гърция? Четете какво пишете!
2
3
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
С какво ще си го върнеш? С двата съветски изтребителя ли? Успех.Нали гърците скоро ще ви пазят и въздушната граница.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди векове спирането на достъпа на българските търговци до тържищата в Солун е означавало директно война. Примери колкото щеш. Май е време да си върнем беломорието пак!