Гърция смекчава строгите мерки за икономии

Парламентът прие закон за "социална справедливост"
Обновена: 21 фев 2016 08:40 | 21 фев 2016 08:30, Петя Славова
62
Гърция смекчава строгите мерки за икономии
Снимка: БТА
Гръцкият парламент прие закон "за социална справедливост" с цел смекчаване на строгите мерки за икономии, предадоха Франс прес и Ройтерс.
 
Той предвижда по-конкретно безплатни здравни осигуровки за хората без социално осигуряване и наемане от общините на безработни, пише БТА.
 
Законът, чието отлагане бе отложено през декември в изчакване на зелена светлина от Европейския съюз и Международния валутен фонд, е част от "паралелната програма", обещана на гърците от премиера Алексис Ципрас в замяна на бюджетните корекции, наложени от миналото лято от международните кредитори на страната в замяна на нови заеми в размер на 86 милиарда евро.
 
Нормативният акт бе приет от парламента с гласовете на двете партии от управляващото мнозинство - крайнолявата СИРИЗА и суверенистката "Независими гърци". Консервативната и крайнодясната опозиция гласува против, а социалистите, комунистите и центристите от "Потами" пуснаха празни бюлетини.
 
Законът предвижда държавата да внася здравните осигуровки на около 2,5-те милиона гърци без социално осигуряване. Уязвимите групи от населението - деца, инвалиди и имигранти - получават безплатен достъп до здравеопазване.
 
Законът цели още подобряване на функционирането на държавното здравеопазване и предвижда да бъдат създадени социални центрове за подпомагане на най-бедните.
 
По време на дебатите, предшествали гласуването, председателят на консервативната партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис определи нормативния акт като безразборно събиране на разнородни мерки и обвини правителството, че е влошило кризата.
 
Две проучвания на общественото мнение в последно време дадоха преднина на Мицотакис пред премиера Алексис Ципрас.
 
"Нашата политика е единствената възможна във време на криза, тя е патриотична. Страната трябва да излезе от кризата", заяви Ципрас.
 
Правителството на премиера левичар прокара закона в момент, когато е изправено пред масови протести за първи път, откакто дойде на власт през януари миналата година. Общественото недоволство е насочено по-конкретно срещу планираната пенсионна реформа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Хитри са гърците - хитри!Ще пищян на умрЕло и ще цоцат, щото ЕС дава, ама трябва да знаеш как да искаш.Докато ЕС дава, добре ще са елините!
19
6
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 26С вашето състрадателно сърце..., да не скриете в Правителствена болница!Щом толкова са лоши, изгонете ги от ЕС, от НАТО, какво чакате... Оставете ги да умрат от глад!Ама, йок! Само за будали, като нас върви приказката, че трябва някакви условия да изпълниш за да си в ЕС и НАТО!!! Откажете се от атомната енергетика, откажете се от химическата си промишленост, продайте си ЕРП, ВиК и кот кажи Германия! Тогава в ЕС!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново ще хранят клошарите.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПросто не са като теб
16
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От коментарите се вижда, че няколко мухлювци се възхищават на гърците. И на какво се възхищавате? На това, че си съсипват държавата и от година на година стават все п- бедни ли? Човек трябва да е психично болен, за да се възхищавана на съсипването на Гърция или друга държава.
15
8
 
14
 
! Отговори
факт преди 8 години
Браво на гърците - обедняват все повече! Простотията до там води!
14
6
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 15Ами, точно като теб би направил подобно изказване. Направи така, че и на теб да се отнасят така, както се отнасят с гърците. Само, че нова не става като се делим и цепим по всякакви мними разлики, а като излезеш със сопата на улицата, когато се опитват да ти свалят кожата. А като не ти харесват гърците, има лесно, не ходиш в Гърция, не пращаш ТИР-ове там...Какво не ти е ясно. Щом са такива гадове, какво правят там тези хиляди тирове!???
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 19 Сори, за 17 ми беше поста.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е Велика Британия да се намеси в Гърция и да сложи нещата в ред.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 1 Муахахаахахахаха.... развесели ме! вие съвсем изперкахте бре!Баси майката...
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Законът предвижда държавата да внася здравните осигуровки на около 2,5-те милиона гърци без социално осигуряване."Така е в демократичните държави. Тук, в робовладелските, безработният трябва да плаща осигуровки колкото самоосигуряващ се - върху около 2 минимални заплати.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето, в пост #12 и #14 лично Прецидента на робите се изходил по въпроса?!!!
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 11 Има огромна разлика от народ, който е работлив спямо народ, който е свикнал да получава безплатно всичко. Такива са и фермерите в Гърция. Разбрали бе, другарю?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти му говориш на роба за ,,народ'', ,,нация'', на него ,,трети март'' му е крив!!!
6
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До #2Щото са народ, а не послушни роби, които си носят сапуна до бесилото!
5
2
 
23
 
! Отговори
Грък преди 8 години
Май само в Бг се спазват евро директивите. Другите си правят, каквото си поискат и всеки път им минава номерът.
4
0
 
11
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ха-ха то и тука е така едни любимци на БХК са си все на аванта.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кириакос Мицотакис е политикът с най-готино име и затова заслужено ще спечели следващите избори!
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тарикати до гроб. Пак им пуснаха аванта от ЕС. И после кой виновен за положението в Гърция. Ми ЕС, защото им позволява на тия мързеливци да го цоцат като за последно."Той предвижда по-конкретно безплатни здравни осигуровки за хората без социално осигуряване и наемане от общините на безработни, пише БТА."Значи все едно в България аз както не съм се осигурявал, сега вече мога да имам право да се лекувам безплатно от държавата. Егати смекчаващите мерки- та това си е чиста гавра с остъаналите стра
1
17
 
12
 
! Отговори
експертно становище преди 8 години
Гърция е свидна жертва на финансовите пънкари и банковите социопати!