Гърция смекчава строгите мерки за икономии

Парламентът прие закон за "социална справедливост"
Обновена: 21 фев 2016 08:40 | 21 фев 2016 08:30, Петя Славова
62
Гърция смекчава строгите мерки за икономии
Снимка: БТА
Гръцкият парламент прие закон "за социална справедливост" с цел смекчаване на строгите мерки за икономии, предадоха Франс прес и Ройтерс.
 
Той предвижда по-конкретно безплатни здравни осигуровки за хората без социално осигуряване и наемане от общините на безработни, пише БТА.
 
Законът, чието отлагане бе отложено през декември в изчакване на зелена светлина от Европейския съюз и Международния валутен фонд, е част от "паралелната програма", обещана на гърците от премиера Алексис Ципрас в замяна на бюджетните корекции, наложени от миналото лято от международните кредитори на страната в замяна на нови заеми в размер на 86 милиарда евро.
 
Нормативният акт бе приет от парламента с гласовете на двете партии от управляващото мнозинство - крайнолявата СИРИЗА и суверенистката "Независими гърци". Консервативната и крайнодясната опозиция гласува против, а социалистите, комунистите и центристите от "Потами" пуснаха празни бюлетини.
 
Законът предвижда държавата да внася здравните осигуровки на около 2,5-те милиона гърци без социално осигуряване. Уязвимите групи от населението - деца, инвалиди и имигранти - получават безплатен достъп до здравеопазване.
 
Законът цели още подобряване на функционирането на държавното здравеопазване и предвижда да бъдат създадени социални центрове за подпомагане на най-бедните.
 
По време на дебатите, предшествали гласуването, председателят на консервативната партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис определи нормативния акт като безразборно събиране на разнородни мерки и обвини правителството, че е влошило кризата.
 
Две проучвания на общественото мнение в последно време дадоха преднина на Мицотакис пред премиера Алексис Ципрас.
 
"Нашата политика е единствената възможна във време на криза, тя е патриотична. Страната трябва да излезе от кризата", заяви Ципрас.
 
Правителството на премиера левичар прокара закона в момент, когато е изправено пред масови протести за първи път, откакто дойде на власт през януари миналата година. Общественото недоволство е насочено по-конкретно срещу планираната пенсионна реформа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черяслото на Ципрас омекна след първия тек,който удари на Гърция :))
39
2
 
5
 
! Отговори
Дават Османоглу преди 8 години
Вова ми направи дълбоко проникване в стратегическата дълбочина Обиди ме.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До матросчоГърците са имунизирани против турски ваксини.
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците са си гърци. Една позната се ожени за грък и само се хвалеха колко са щастливи и богати и изведнъж : дай пари назаем да купи кола от Дупница ???.... естесвено ги сиктиросах и повече не ме потърсиха
35
1
 
5
 
! Отговори
герой преди 8 години
Мързеливи гърци,нагли англичани,откачени финландци,комунистически унгарци,изостанали руснаци,империалистични германци,и така нататък,до като наредим всички,та вземи да ни олекни че сме най зле.Тъй де,няма да стачкуваме и да се борим за нашите права,че ше вземе дани набие някой или няма да има време за чалготека.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ЕС , а също и ние, ще им плаща здравните осигуровки.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алексис Ципрас: Заплахата за изключването на Гърция от шенгенското пространство е отминала
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е проблем оттук нататък Гърция да срути Четвъртия немски райх, сиреч ЕС. Гърците вече казаха "НЕ" още миналото лято на диктатурата на лелката, а това всъщност бе не-то, с което Гърция изтегли бранда си върху световната демокрация. Защото няма вече демокрация, щом гърците не дават. Та помислете си само, три четвърти от американците не само не знаят къде е Гърция на картата, ами даже не са чували за нея. На какво основание ще си присвояват изконно гръцкия бранд върху демокрацията тогава?
31
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция не клякайте на ЕС.бъдете най вече хора а не продажници като Българите
30
6
 
18
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Москов, защо мълчиш, виждаш ли как се мисли за бедните хорица, а не да се дават пари за измислените ти глупости - крадеца вика дръжте ...............
29
6
 
25
 
! Отговори
BGN преди 8 години
2.5 милиона бедни гърци???????? И ще им плащат осигуровките......В БГ краля слънце, със снимките с метлата, и другарите му подчиненине правят невнасянето на здравни осигуровки от богатите 6 млн българи престъпление..........
28
8
 
18
 
! Отговори
ка преди 8 години
От гърците мразя повече само гръкоманите!
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
давайте целият свят да помага на гърците, щото им е длъжен.
26
0
 
11
 
! Отговори
ааааааа преди 8 години
СПОКОЙНО ,ОТ 03.03-08.03 ГЪРЦИТЕ ЩЕ ОТВОРЯТ ГРАНИЦАТА ЗА ДА ВЗЕМАТ ЕВРОТО НА СОФИЙСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ИНАЧЕ ХОТЕЛИТЕ ИМ И ТАВЕРНИТЕ ЩЕ ОПУСТЕЯТ
25
10
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
гърците са толкова страхливи,че няма ден,в който турците да не прелитат ниско над гръцките острови демонстративно..това е от години и страхливия грък не е посмял нито веднъж да свали турски самолет..разбира се гръцки самолет не може и да помисли да не навлезе в турско пространство..страх..какво да правиш..държава от трактористи:))))
24
2
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
До Анонименне гърците са просто едни * и нищо повече
23
4
 
27
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Страната трябва да излезе от кризата", заяви ЦипрасТия приказки ги слушаме от 25 години в България. "Кризата" никога няма да приключи защото "кризата" не е нещо случило се случайно а е политика на обедняване и икономически, социален и етнически геноцид извършван от МВФ който принуждава национални правителства да въвеждат мерки и "реформи" които са самоуйствени за нациите. МВФ представлява икономически убиец. Всеки който се забърка с МВФ става икономически роб който е убиван бавно.
22
10
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
хитрия човек реве и получава каквото искаа глупавия грък само реве
21
1
 
28
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Протестите на гърците са против пенсионните реформи, ИЗИСКАНИ от едни други чичковци и лелички. Българите страдат от същата " болест", но не правят нищо. Тук- там някой се самолинчува под някаква форма. Лека му пръст, и точка по въпроса. Наред е следващия....... Нашите български приятели - така ни наричат в евросъюза. И ни звучи авторитетно някак си?!......