Пренасрочиха предсрочните избори в Македония за 5 юни

Според опозицията 24 април е твърде ранна дата
24 фев 2016 09:34, Елка Василева
1
Пренасрочиха предсрочните избори в Македония за 5 юни
Снимка: архив, Reuters

Основните македонски политически партии се договориха късно снощи да отложат за по-късна дата предсрочните избори, планирани първоначално за 24 април, по настояване на опозицията, подкрепена от Европейския съюз и САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Парламентаристите приеха с 83 срещу 3 гласа решение за отлагане на разпускането на парламента, което би трябвало да стане 60 дни преди изборите. Според досегашния график парламентът трябваше да бъде разпуснат днес.

Още по темата

Новата дата за изборите се очаква да е 5 юни, каза по време на дебатите депутатът от партия ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски.

Изборите ще се състоят две години предсрочно съгласно постигнатото миналата година с посредничеството на Запада споразумение за слагане край на продължителната политическа криза, породена от скандал за подслушване.

Опозиционните партии, подкрепени от ЕС и САЩ, заявиха, че 24 април е твърде ранна дата, тъй като не са налице условия за произвеждане на честни и демократични избори. Първоначално от ВМРО-ДПМНЕ настояваха за придържане към графика, но снощи се съгласиха изборите да бъдат отложени.

Политическата криза беше провокирана от твърдения на опозицията, че консерваторите незаконно са подслушвали 20 000 души, включително полицията, съдии, журналисти и чужди дипломати.

Водачът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев каза, че разговорите са разкрили корупция по най-висшите етажи на управлението, включително лошо управление на финансови фондове, изборни измами и съдебно преследване срещу политически опоненти по изфабрикувани обвинения.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Кап Йот преди 8 години
Предсрочните избори станаха още по-предсрочни! :))