Пътят през Балканите – напълно невъзможен

От полунощ на практика маршрутът на бежанците е затворен
9 мар 2016 14:22,
29
Пътят през Балканите – напълно невъзможен
Снимка: архив Reuters

Балканският маршрут за бежанци и мигранти от полунощ на практика е затворен, след като Словения започна да прилага нов режим за влизане в Шенгенската зона и престана да пуска мигранти без валидни паспорти и визи, предаде Танюг.

След решението на Словения Сърбия обяви, че ще съгласува с Европейския съюз всички мерки във връзка с мигрантите и ще ги прилага на границите си с Македония и България, пише БТА.

Още по темата

"Предвид новия режим, който въведе членката на Европейския съюз /Словения/, Сърбия не може да позволи да се превърне в сборен център за бежанци, така че ще съгласува всички мерки с ЕС и ще ги прилага реципрочно на южната и източната си граница", съобщи сръбското министерство на вътрешните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто приветства "преките действия", които Сърбия и Словения предприемат за засилване на контрола на границите си.

Междувременно хърватският министър на вътрешните работи Влахо Орепич заяви, че Хърватия, която е членка на ЕС, но не и на шенгенската зона, от полунощ прилага нови мерки за влизане в страната на мигрантите и ще пропуска само тези с валидни документи.

Македония също е затворила "напълно" границата си за нелегални мигранти, след като Словения и Сърбия обявиха нови по-строги ограничения за влизането на мигранти, заяви за Ройтерс полицейски служител, пожелал анонимност. Според македонското вътрешно министерство нито един мигрант не е влязъл от Гърция в Македония вчера.

Словенският премиер Миро Церар потвърди затварянето на балканския маршрут за мигранти веднага след срещата на върха Турция -ЕС в понеделник, съобщи агенция Хина.

"Срещата изпрати много ясно послание на всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - балканският маршрут вече не съществува", каза Церар. Той съобщи също, че Словения ще махне телената ограда на границата с Хърватия само ако и Хърватия засили контрола на границите си и направи невъзможно преминаването на нелегални мигранти, съобщи регионалната телевизия Ен1.

На срещата на върха лидерите на Европейския съюз постигната принципно споразумение с Турция за бежанската криза, но окончателното решение бе отложено за следваща среща, насрочена на 17 март, за да могат страните членки да разгледат новите искания, предявени от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Браво на смелоста на тези Балакнски държави и на Вишеградската Четворка.Червен картон за антиевропейската политика на Меркел !Защо България все още не е взела ясно становище по въпроса ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Този план преди 8 години
До БГза мигрантите отдавна е написан и спуснат още от срещата на билденбергите където участваха меркел и двама масони от турция и двама от гърция от България нито един затова не я споменават и я заобикалят гаче ли не съществува докъде ни докараха мончо паси с трабанта и крадливия атлантически съюз
19
1
 
3
 
! Отговори
страх преди 8 години
петрич -софето- уидин ! румъняскя ката затвори мостовете ? боко ша съ на*ери!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами те са си политици , като слушах турчина как свободно си говорри на английски , а нашия не може и дума да каже само се ерчи
17
2
 
11
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Признавам им го на турците и гърците. И двете държави се съюзиха един вид да притиснат евросъюза за своите си интереси чрез бежанците. Насочиха ги по определен коридор, а в същото време коридора през БГ си го ползват нормално и безпрепятствено да не им се нарушава преноса на стоки от и за Европа..Много трябва да се учим от тях и да отстояваме нашите си интереси.
16
6
 
6
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Абе, Боко това, Боко онова, ама при Ореха бяхме започнали да се пълним с емигранти, докато сега авантюристит,е които се пробват през нашата граница са сравнително малко, та може и да се опази границата и държавата от скакалци!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо си мислите, че ще тръгнат от тук бежанците? като прекосят България, къде ще отидат? В Румъния ли? После в Украйна и Полша може би?АхахахахаСега вече тръгват с лодките към Италия просто.
14
2
 
6
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
А къде сме ние?
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а позицията на България каква е?ВЕЛИКИЯТ Б.Б. ЩЕ БЛАГОВОЛИ ЛИ ДА ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ? или ще ни остави разграден двор?
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незабавна депортация на всички араби от Европа.Нямат никаква работа тук,не са желани.
11
2
 
40
 
! Отговори
тТт преди 8 години
Над милион и половина ци.***.ина без никакъв документ в Германия и половин Европа за една година!!! РАзбирате ли за какво харакири става въпрос?! И да са им честити бъдещите поне 5 млн. хъхкащи през следващите години! А ще и гледам аз поне сеира как ще се справят със социалните им помощи и бъдещите им пенсии на същите тези поне 10 млн. след 10 години, да съм жи и здрав дотогава!!!
10
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това значи че потокът ще бъде изместен през България... опа... бивша България, ако трябва да се точни...
9
0
 
13
 
! Отговори
Сказал медведь преди 8 години
Поживем, увидим.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце ще ги вземе като нищо всичките тия блокирани хора, стига да му обещаят от ЕС някое и друго евро!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усещам как в най-скоро време няма да има пари не само за пбществените поръчки, което е истинската причина за спирането им, както няма да има пари за пенсии и заплати в държавния сектор. Всички ресурси ще се пренасочат за издържане на мигрантите, които ще си търтействат на наша територия. Очаквайте скоро и нов заем от над 10 милиарда лева - СИГУРА!
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хората действат а нашите политици само глупости ни говорят. Няма страшно няма опасност докато не стане, късно!
5
1
 
35
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Всички затварят границите и ограничават достъша по някакъв начин, а НИЕ какво правим ? Бойко чака да му кажат какво да прави, щото не го е грижа за Б-я и няма да се сопне на ГОСПОДАРИТЕ (ЕС И САЩ) и да ми каже че и ние затваряме границите.
4
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро всички бежанци ще тропнат а нашата врата, защото само тя остана незаключена.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано не са информирани за думите на наш Баце от оня ден, че условията в лагерите при нас са прекрасни и настанените нямат никакви оплаквания...
2
1
 
44
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 2Всъщност снимката е манипулативна, всички сме виждали видеоматериали с мигранти, основно млади агресивни мъже. Ние какво чакаме и не затваряме границите, всичко ще се изсипе тук сега!