Арести навръх третата годишнина от протестите в парка Гези

В Истанбул се състоя непозволено протестно шествие
1 юни 2016 10:37, Елка Василева
3
Арести навръх третата годишнина от протестите в парка Гези
Снимка: Reuters

Полицията в Истанбул арестува няколко активисти вчера, навръх третата годишнина от протестите срещу ислямо-консервативния режим на президента Реджеп Таип Ердоган, предаде Франс прес.

Правителството забрани всякакви организирани събирания на хора на истанбулския площад "Таксим", но въпреки забраната стотици демонстранти преминаха привечер по намиращия се в непосредствена близост булевард "Истиклял".

Стотици въоръжени полицаи бяха разположени вчера на площада и до парка Гези, а достъпът до централната част на площада и до парка бе забранен през целия ден.
Въпреки разположените метални огради за възпрепятстване на движението на пешеходци в района стотици опозиционни активисти преминаха вечерта на протестно шествие по "Истиклял" - една от основните търговски улици на Истанбул.

Полицията влезе в сблъсъци с група демонстранти и извърши арести, но като цяло протестът протече мирно. Протести имаше още в Анкара и Анталия, където няма информация за станали инциденти.

Органите на реда нахлуха вчера в сградата на камарата на архитектите в Истанбул и задържаха 16 души. Сред задържаните са две известни фигури на протестното движение от 2013 г. - главният секретар на камарата Мюджелля Япъджъ и адвокатът Джан Аталай.

Кореспондент на АФП видя как полицаи ги отвеждат към полицейски фургон. След това бяха пуснати на свобода и се включиха във вечерното шествие.

Протестите, които започнаха заради спорен проект за строеж в парка Гези през лятото на 2013 г., прераснаха в движение срещу Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Истанбулпарк Гези
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
9
 
! Отговори
Джингиби преди 7 години
Крайно време е и турция да се освободи от това злобно, примитивно, мюсюлманско робство!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За светска и европейска Турция! Браво на малдежите!