Посланик Гьокче: Арестите на съдии в Турция – планувани

Победи демокрацията, категоричен бе дипломатът
18 юли 2016 10:44, Петя Славова
59
Посланик Гьокче: Арестите на съдии в Турция – планувани
Снимка:архив, Булфото

Арестите на съдии и прокурори в Турция са планувани още преди опита за преврат, заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Той обаче опроверга твърденията на български анализатори, че в южната ни съседка се работи по списък с опоненти на Ердоган.

"Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане", обясни Гьокче.

"Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка", уточни той пред Нова тв.

Още по темата

Гьокче потвърди, че не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си.

"Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата". По думите му, подготовката за такъв преврат продължава с години и по-рано това е било изпробвано срещу разузнавателната служба, срещу полицейските структури, срещу съдии и прокурори, и в момента – се случва с армията.

Според него, това е дело на една хунта във въоръжените сили на Турция. "Участниците към настоящия момент са ограничени на няколко хиляди души", каза той и разясни, че числеността на турските въоръжени сили е 650 хиляди, а въпросната хунта се състои от няколко хиляди.

"Тук става въпрос за бунт. - обясни още н.пр.Гьокче - Около 60 души е броят на висшия състав, включително генералите", пресметна дипломатът.

Посланик Гьокче заяви, че страната има опит с преврати: "Когато беше бомбардиран парламентът, депутатите бяха на заседание вътре. Беше стреляно по цивилни хора. Беше атакуват дворецът на президента".

Той отхвърли обвиненията, че завръщането на Ердоган в Истанбул е било помпозно. "Завръщането на президента не беше лесно. Имаше опит за посегателство върху неговия живот", каза Гьокче.

Той не пожела да коментира въпроса за връщане на смъртното наказание в Турция, но потвърди, че има коментари в тази насока.

"В Турция се случи нещо сериозно, което касае всички демократични страни. Демокрациите са солидарни една с друга и ние очакваме солидарност в такъв момент. В случая победи демокрацията и трябва да се радваме от този факт", заяви още той.

Посланикът на южната ни съседка успокои, че България няма за какво да се притеснява.

"В Турция ако завали дъжд, се говори за бежанци. Ако изгрее слънце, пак се говори за бежанци", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли не му вярвам!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извод: Ако не искаш проблеми в даржавата - арестувай спешно съдебната система. И без това Бойо, преди да бъде следствен и Цветанов всеки ден говорят против нея, а от Брюксел и пишат отрицателен доклад.
12
1
 
14
 
! Отговори
Румби преди 7 години
Аха, арестите планувани, ама преврата не. Турците ще си хапят г*за, ама ще бъде късно.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арестите на съдии в Турция-планирано. Само им трябваше един бутафорен опит за преврат за да изпълнят плана.Та кой е режисьорът на цирка?
10
2
 
19
 
! Отговори
сигурно преди 7 години
ТОЗИ ТРЯБВА ДА Е ПЕРСОНА НОН ГРАТА ВЕДНАГА !!
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, именно, че е изключение, а не правило. Българите си искат Бойко, турците - Ердоган. Какво от това, че навремето са имали и големи лидери, то ограниченото си е ограничено.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славен народ са, дума да няма... Искат си нова Османска империя, при положение, че ако не беше Ататюрк и завоят му към светска власт, старата щеше да е изчезнала тотално.
7
0
 
19
 
! Отговори
Граммербой преди 7 години
Арестите планувани, уйкендът ваканцуван, пардон превратуван.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът е дипломат, какво искате да говори? "Ех, колко кофти, че превратът не успя!", така ли? Иначе е ясно - Турция не върви хич на добре.
5
2
 
24
 
! Отговори
В преди 7 години
Турция започва жестока разправа с политическите противници на Ердоган.Това е добре,тъй като всяко едно такова действие отдалечава членството в ЕС!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто на човека по му харесва в България и си пази мястото.
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Базата Инджирлик е гнездото на змиите-Ердоган може да е диктатор но поне се разбра че не стои зад свалянето на руския самолет.Не случайно най-големите арести са в турските ВВС-почти всички висши офицери завършили в щатите.Искаха да вкарат Русия и Турция във война-не успяха сега направиха и преврат.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека не забравяме, че Ким Чен Ун също твърди, че държавата му е демокрация. Така, че думите нищо не значат.
1
1
 
34
 
! Отговори
Невен преди 7 години
Арестите на съдии в Турция планувани" - какво повече да се коментира?