Посланик Гьокче: Арестите на съдии в Турция – планувани

Победи демокрацията, категоричен бе дипломатът
18 юли 2016 10:44, Петя Славова
59
Посланик Гьокче: Арестите на съдии в Турция – планувани
Снимка:архив, Булфото

Арестите на съдии и прокурори в Турция са планувани още преди опита за преврат, заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Той обаче опроверга твърденията на български анализатори, че в южната ни съседка се работи по списък с опоненти на Ердоган.

"Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане", обясни Гьокче.

"Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка", уточни той пред Нова тв.

Още по темата

Гьокче потвърди, че не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си.

"Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата". По думите му, подготовката за такъв преврат продължава с години и по-рано това е било изпробвано срещу разузнавателната служба, срещу полицейските структури, срещу съдии и прокурори, и в момента – се случва с армията.

Според него, това е дело на една хунта във въоръжените сили на Турция. "Участниците към настоящия момент са ограничени на няколко хиляди души", каза той и разясни, че числеността на турските въоръжени сили е 650 хиляди, а въпросната хунта се състои от няколко хиляди.

"Тук става въпрос за бунт. - обясни още н.пр.Гьокче - Около 60 души е броят на висшия състав, включително генералите", пресметна дипломатът.

Посланик Гьокче заяви, че страната има опит с преврати: "Когато беше бомбардиран парламентът, депутатите бяха на заседание вътре. Беше стреляно по цивилни хора. Беше атакуват дворецът на президента".

Той отхвърли обвиненията, че завръщането на Ердоган в Истанбул е било помпозно. "Завръщането на президента не беше лесно. Имаше опит за посегателство върху неговия живот", каза Гьокче.

Той не пожела да коментира въпроса за връщане на смъртното наказание в Турция, но потвърди, че има коментари в тази насока.

"В Турция се случи нещо сериозно, което касае всички демократични страни. Демокрациите са солидарни една с друга и ние очакваме солидарност в такъв момент. В случая победи демокрацията и трябва да се радваме от този факт", заяви още той.

Посланикът на южната ни съседка успокои, че България няма за какво да се притеснява.

"В Турция ако завали дъжд, се говори за бежанци. Ако изгрее слънце, пак се говори за бежанци", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че е инсценировка е очевидно, как иначе войници ще оставят тълпа да ги обезоръжи, а няма да гръмнат няколко и всички да се разбягат.Как 2 Ф-16 са държали самолета на Ердоган на прицел, пък не са го свалили. Как е хванат, пък пуснат шефа на генералния щаб. Най-малкото щяха да го държат като заложник. Как невъоръжени съдии ще извършат преврат. Това само тоя Гьокче може да го фантазира.Как в правова държава ще арестуваш 3000 съдии и прокурори. Как, като искаш да овладееш и правосъдието и дабеси
33
0
 
7
 
! Отговори
Защо преди 7 години
Защо т.н. преврат н успя?-Защото Ердоган сам си го организира. Защо арестите се реализираха толкова бързо за много голям брой организатори?-Защото списъците бяха подготвени предварително. Защо България трябва да се притеснява?-Защото са потъпкани и забравени заветите на Кемал Ататюрк и в Турция се ислямизира самата държава и политика. Защо режимът на Ердоган е опасен?-Защото става все по авторитарен, непредсказуем и все по-безнаказан!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не беше се случил този т.нар. преврат, щяха да имат сериозни проблеми с арестите на съдии и прокурори. Сега са като стадо подивели бизони. Измитат всичко, което се счита за неудобно на новия султан. И всички мълчат гузно. Къде се покри първата приятелка на Ердоган - баба Меркел? Ще си слага ли официално фередже в знак на почит и уважение към султан Ердоган? Във всеки случай победи диващината. Демокрацията ще трябва да почака други времена.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До и те такаИли не смята да се прибира
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и те в Турция не знаят кой е най-терорист от всички. Този театър го гледаме от години. Спомням си как самообесиха една британска журналистка от ВВС на летището. Хубава работа, ама турска...
29
0
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 7 години
За Ер.лай.ня.н нищож още не е свършило. Срещу оловото няма имунизация. Обаче и параноята, която го е обзела също е супер наказание. Да си постоянно под напрежение и да не можеш да спиш щото те е страх да пиеш вода, да ядеш храна щото съвременните отрови не се хващат, да те е страх да си запалиш лампата щото може да те облъчи, да не би да пиеш чай с полоний, да падне самолетът ти, да откажат спирачките или най тривиално охраната ти да те застреля - страхът от смърта е по страшен от самата смърт.
28
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Победи демокрацията, категоричен бе дипломатът" - Това очевидно е последния и най-актуален турски виц!
27
2
 
9
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Както казва оня селянин Картър, Реджеп Ердуган е Босфорският Тарантино.Агент Холивуд, МИТ!!!
26
1
 
22
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Този турски селянин хубаво си призна, че арестите са били планирани, защо не си каза, че и превратът СЪЩО Е ПЛАНИРАН?!Агент Кемал, МОСАД!!!
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арестите били планирани, каза пашата. Ашколсун ефенди , ние кво говорихме до сега бе , фес. И не само арестите бяха планирани , и преврата беше планиран от същите хора. Само убийствата не бяха , ама с вашият народ , крещяш аллах акбар , без жертви нестава , щото са диваци. При вас всичкото е око за око. Колко съм щастлив за вас , и за нас че гледаме сеира на български , а не в оригинал. Благодаря Царю Освободител. Ердоган колкото и да крещи аллах акбар , накрая християнската ръка ще целува.
24
0
 
14
 
! Отговори
г1 преди 7 години
тоя май не е от най-умните
23
0
 
7
 
! Отговори
Достан Местаноглу преди 7 години
Гьокче, Гьокче! Кои бият, наште ли?
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арестите планувани както и преврата
21
0
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 7 години
yйoвe такива!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този неуспял или дирижирано неуспял преврат идва да покаже че нещо в политиката на Ердоган куца....не е наред.....Военните са се намесвали когато има курс на ислямизация....на отклоняване от светските ценности завещани от Ататюрк....Така че ако не се промени нещо към по демократично няма да е последният.Сега народа го защити но не се знае следващия път как ще задуха вятърът....
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сигурно"ТОЗИ ТРЯБВА ДА Е ПЕРСОНА НОН ГРАТА ВЕДНАГА !!"---ХА! БАНКЯНСКИЯТ ТИКВУН ГО КАНИ НА ЗАСЕДАНИЕ НА СПЕЦСЛУЖБИТЕ, ВИЕ КАЗВАТЕ "ПЕРСОНА НОН ГРАТА"! НАКЪДЕ ОТИВАМЕ!? ИЛИ ПО-СКОРО ДО КЪДЕ НИ ДОКАРАХА РОДООТСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ !!ПОЗОР!!
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква демокрация, кви пет лева? Така ли се спасява демокрация - С публични кланета?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Посланик Гьокче: Арестите на съдии в Турция планувани " - преди месеци . Само преврат ни трябва- мио да си спретнем преврат.
16
1
 
12
 
! Отговори
§§§ преди 7 години
А нашият посланик - сбабичосаното Наде - появи ли се най-сетне и тя да каже какво мисли по въпроса, или още се смушва някъде?
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нахалник ***! Той не благодари, а похвали за изразената позиция нашите мижитурки! В един момент сащиса водещият Виткур Николов като поиска от него да изяви радостта си от потушаването на метежа в Турция.