Чистката в Турция стигна и до Военномедицинската академия

Издадени са заповеди за арест на сто лица, сред тях и лекари
2 авг 2016 17:14, Елка Василева
45
Чистката в Турция стигна и до Военномедицинската академия
Снимка: архив, Reuters

Полицията в Анкара извършва обиски във Военномедицинската академия Гюлхане (ГАТА) в рамките на разследване срещу т.нар. Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО), предаде турската частна телевизия НТВ.

Издадени са заповеди за арест на сто лица, сред които има и лекари.

Днешните действия на полицията са част от по-мащабна кампания на властите, предприета след опита за преврат на 15 юли. Тя е насочена срещу лица, заподозрени за връзки с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от правителството, че стои зад осуетения преврат. Гюлен отхвърля тези обвинения.

Още по темата

Военномедицинската академия Гюлхане е най-голямата военна болница от общо три в столицата Анкара, уточнява АФП.

Засега не е известно дали членове на персонала на болницата са вече задържани, отбелязва агенцията.

Турски отговорен представител, пожелал анонимност, посочи пред АФП, че са издадени заповеди за арест срещу 98 членове на персонала на болницата, "включително военни лекари".

Източникът уточни, че персоналът на болницата е заподозрян, че е позволил навлизането на привърженици на Гюлен в армията и бързото им издигане във военната кариера чрез подходящи медицински заключения.

ГАТА е решаваща, защото там се правят медицинските изследвания и заключенията за годност за военна служба, обясни източникът.
       
Съществуват надеждни данни, които навеждат на мисълта, че членовете на ФЕТО са проникнали в тази /болнична/ институция, за да забавят професионалното израстване на техни съперници в армията и да позволят на свои привърженици да напредват бързо в кариерата си, уточни цитираният турски представител.
       
Досега чистката, предприета в Турция след опита за преврат, засегна с пълна сила армията, от която бяха отстранени почти половината от нейните генерали. Кампанията срещу привърженици на организацията на Гюлен обхвана също правосъдието, образованието и медиите.
        
Секторът на здравеопазването изглеждаше пощаден от чистката срещу "гюленисти", довела до поставянето под арест на над 10 000 души. Но неотдавна с указ Военномедицинската академия Гюлхане (ГАТА) и другите военни болници преминаха на подчинение на министерството на здравеопазването, отбелязва АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
и не само преди 7 години
Чистката стигна и ФУТБОЛИСТИТЕ във футболните отбори!?? Напомня ми за 9.09.1944 и "слезлите от планината' ...СЕга с Путин ще строят май социализъм в Турция.( това означава- всики заможни в затвора и Сибир- в техните къщи- руснаци-освободители и партизани-турци".
19
0
 
4
 
! Отговори
КАКТО Е ТРЪГНАЛО преди 7 години
Ердоган явно има за идол Йосиф Сталин ,нема да се учудя ,ако вземе да го надмине некой ден .Както е тръгнало скоро Турция ще остане без инакомислещи хора .Ще е пълна с една аморфна маса крещяща Аллах акбар и с пингвини ,а такива в Европа има повече от достатъчно
18
1
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Тато можеше и сам да си направи преврата. Едно е преврат при обществени нагласи поддържащи настоящата власт какъвто бе случаят в Турция, съвсем друго е обществени нагласи искащи свалянето му както беше при нас.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 24 - преврат се прави точно с няколстотин души, даже може ди десетина човека да го направиш - просто хващате държавния глава и под заплаха от смърт го карате да абдикира.Революция за за се направи обаче ти трябват няколкостотин хиляди. Това са различни неща. Преврата на Т.Живков му го спретнаха 4-5 човека АНдрей Луканов Петър Младенов, Добри Држуров, Милок Балем и Гриша Атанасов.
16
2
 
7
 
! Отговори
Гери преди 7 години
До ТурчинаТози Фето ( Ц.р,У ) е опасна много за България Днеска по БТВ слушах шефа на "Zaman" България Опасни са и за нашата тиха родина
15
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Днес.бг, не ви ли омръзна да ни занимавате с тези неща? Станахте вече банални .
14
3
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Ролята на професори, учени, лекари, учители и други обществено значими фигури е след преврата, когато трябва да има и обществена подкрепа случилото се. Явно не си запознат какво точно е преврат.
13
8
 
12
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До 22Че и най-простия човек би се досетил че преврат не се прави със няколко стотин души. Независимо от професията си ако си подкрепил по някакъв начин преврата много ясно че няма да останеш без обвинение. Това че си професор или доктор по никакъв начин не означава че не можеш да подкрепяш преврат
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всеки турски сериал има затвор,болница и сватба. Затвора и болницата ги видяхма, остава да чакаме само свтбата)
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТурчинаАбе ще Ви дойде акъл ама ще е късно, и би ли ми обяснил все пак какво общо може да има един учител, професор, лекар .... с опит за военен преврат
10
11
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Един американски генерал се изтърва и каза - В Турция се арестуват наши партньори.Гюлен е на 10 то място по влияние между 1.6 млрд мюсюлмани в света. Гюлен има училища в 120 държави.В 80% от американските щати има училища свързани с Гюлен. Нямате си на представа какви милиарди контролира и в колко много държави има влияние. Днес Гюлен в много държави може да направи преврат. Такъв човек с такова влияние САЩ никога не би изпуснал да го използва за своите цели
9
2
 
7
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Пътят към Ада е постлан с добри намерения!!!!
8
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До АнонименЩе поживеем и ще видим, моя залог е че Турция ще се върне десетилетия назад и икономически и дипломатически.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14Да цъфнали са и са вързали при Ердоган, затова само Германия има над 5 млн турски гастербайтери
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да подпука и отбора по художественна гимнастика :)))
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общо взето ситуацията е като в България през 44-45 година, тогава ние тръгнахме да строим светлото комунистическо бъдеще, а сега Ердоган е тръгнал да прави светлото ислямистко бъдеще, резултата в Турция ще е индентичен като този в България
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Версия на Културна революция в Турция. Нищо ново под слънцето. Учил се е от Сталин и Мао.
3
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Мда диктатура не се търпи от интелигенцията. За това затвор/екзекуция/изжчезване за такива елементи. Държавата става семеен бизнес, бачкаторите не могат да изтрезнеят от кеф и кой как може се спасява от там. Рецептата не се е променила за столетия за никоя държава. Ако ми пукаше за турците щях да поцъкам поне малко. :)
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата тая патаклама, няколко неща са безспорни;- Турските военни са по-глупави и от българските- ислямистите по нищо не се различват от комунистите- Има и по-лошо от това да те управлява военна хунта
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странна работа уж било опит за военен преврат, пък уволнява лекари, професори, учители........... :)