Завързахме в турския чувал Бююк, да чакаме ли Бекташ?

МВР шефката и юрист в спор за екстрадицията на бизнесмена
Обновена: 11 авг 2016 11:38 | 11 авг 2016 11:37,
80
Завързахме в турския чувал Бююк, да чакаме ли Бекташ?
Абдулах Бююк. Снимка: "Сега"

Предаването на бизнесмена Абдулах Бююк на Турция е в стил "завързваме го в чувала и го предаваме, защото го искат в проблемна ситуация", настоя Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски".

Бююк е издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната, а вчера й бе предаден.

"Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България", коментира юристът.

Още по темата

Според него има факти, които говорят, че ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми.

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев пред bTV.

"Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България. Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура", отбеляза юристът и настоя, че няма конкретни данни за връзка на Бююк с опита за преврат.

Не така смята обаче вътрешната министърка Румяна Бачварова, която настоя, че има преценка на службите, че Абдулах Бююк заплашва националната сигурност.

"Бююк влиза в България в началото на февруари с невалидни документи. Те са обявени за откраднати няколко месеца преди това. Следващите процедури са извеждане на лицето, защото то пребивава незаконно", поясни тя.

"Българският съд е отказал екстрадирането му, защото не е имало доказателства за негово участие в тероризъм, пране на пари и други престъпления", коментира тя отказът на съда за екстрадиция на Бююк.

"Той е подал документи за получаване на статут за бежанец преди обжалването на искането за екстрадиция. После сам се отказва от молбата си и от април досега е в България без валиден документ и без желание да уреди статута си. Поискал е политическо убежище, то е отказано", поясни МВР шефката.

Бъчварова бе категорична, че не сме изтъргували това решение в замяна на това Турция да ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи при катастрофа край Драгоман.

Тя заяви, че очаква гастърбайтерът скоро да бъде заловен и изправен пред Темида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
правилно решение преди 7 години
Аре стига вече с тоя Бююк. Ако искаме добро съседски отношения с турците трябва да им предаваме незабавно всички търсени от тях турски граждани. Някой ден ЕС и НАТО може да се разпаднат, а с турците си оставаме комшии за векове
56
1
 
3
 
! Отговори
Сурва-весела преди 7 години
Тая година да трампим Абдулах с Ердоган,а догодина- Ердоган с Абдулах!
55
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 7 години
Ега си и демократите и демократичната власт в България. Дали някой някога ще посмее да поиска убежище в страната?Тъкмо Баце се приготви да го изиграе на защитник, демократ, евентуално президент-баща на народа и хоп, продаде човека на диктатор. Ха сега де!
54
1
 
4
 
! Отговори
? преди 7 години
"Тя заяви, че очаква гастърбайтерът скоро да бъде заловен и изправен пред Темида."СИГУРНА съм, че журналистът НЕ Е написал ГастЪрбайтер.Кой набира текста за вестника?ГАСТ-гост Арбайт-работа.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Екстрадицията е отказана от съда, ноооо, хора които не връщат нелегални мигранти, връщат човек заради дребно нарушение. Разбрахте ли що за ментраджии ни управляват?
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЯстребЕ да там режеха глави на невинни войници. Големи герои.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МанолскиЛеле ама си зле. Щракаш ли коя е силната държава и коя псевдодържава. Нещо си се объркал.
50
1
 
3
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
И ко ши праи Боко, още един началник /baş , оплете се.
49
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
Аааа интересно . На Лиана гаджето - Махмуд - осъден от Хасковски окръжен съд за търговия с наркотици Лианка си го намираше в Турция пък нашите не можеха. Интересно...
48
1
 
2
 
! Отговори
гуест преди 7 години
добре само да не забравят да опаковат останалите фе6ове в нс и тея които изпитват нужда да вият на килимчета и да говорят ориенталски сред хора, които родния си език не знаят:)
47
2
 
11
 
! Отговори
Тъй преди 7 години
От вчера знаем, че Ердоган е сред началниците на Боко, освен Юнкер, Меркел и Столтенберг!Пази Боже България щом началник и е ислямиста Ердоган!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук няма държава има територия управлявана от мутри олигарси и мафиоти. Тях ги интересува само и единствено кражбите и никой да не им държи сметка. Да си стрижат стадото спокойно. Ако имаше държава този човек нямаше да е пратен на явна смърт. Вижте Гърците те са държавници мислят първо за хората, защо те не екстрадират турските военни които избягаха там.
45
2
 
10
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Б.Б. доказа за кой ли път, че не е никакъв демократ и политик!! Как може да предадеш човека на държава като Турция в която президента и гони по митинги Северна Корея????
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е съюзът (пардон- бракът!) Путин-Ердоган в действие: никой не смее да им откаже на тия обесници-вечни приятели!
43
3
 
4
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Отново напомням- предайте на турците Абдулах само при условие,че те ни предадат Фарук Бекташ: укрилия се престъпник и убиец на пътя! Така правят държавите с мъдро управление- останалите никой не ги зачита и уважава!
42
2
 
7
 
! Отговори
ии преди 7 години
Направо главата да му бяхте пратили, за Ердуган няма значение.Тежко на България, Тежко на Турция.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
брейй за нашия съд винаги е нямало доказателство за нещо бреййй каква корупция само
40
4
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Този ще лежи не повече от 5-10 години в панделата .След това просто Турция няма да съществува е Ердоган публично ще бъде линчуван от Американци ,Руснаци и Европейци докато разграбват и малкото останала не унищоженна военна плячка !!!
39
1
 
12
 
! Отговори
Горан преди 7 години
А, бе тук има нещо много нередно! Финансистът на Гюлен ще цъфне точно в България, дето е на един *** място от Турция, и е 100 % наясно, че тук с тия власти да получи не само политическо, ами каквото и да е убежище няма никакъв шанс! Нещо страшно се е объркало... Този човек наистина е предаден.
38
2
 
7
 
! Отговори
90 преди 7 години
Защо ,си мислите ,че това действие е станало без одобрението на ЦРУ?! Та Боко не смее да пръдне без тяхното мнение.