Турция си избра лятното часово време

Целта е повишено потребление на слънчева енергия
8 сеп 2016 13:52, Елка Василева
44
Турция си избра лятното часово време
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Турция обяви, че се отменя връщането към зимното часово време. Това се казва в постановление, публикувано в турския Държавен вестник.

"Решението на правителството на Турция от 14 март 2016 г., което предвижда преместване на стрелките на часовника в 4.00 ч. на 30 октомври 2016 г., е отменено. Лятното време, въведено в 3.00 ч. на 27 март 2016 г., ще продължи през цялата година. Няма да се извършва преминаване към зимното време", се казва в постановлението на турското правителство.

Съгласно документа стрелките на часовниците няма да бъдат премествани с цел увеличаване на потреблението на слънчева енергия.

Решението е прието по предложение на министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция, пише РИА Новости.

Така времето в Турция ще е с 1 час напред през зимата в сравнение с България, а ще съвпада с московското през цялата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е най-голямата тъпотия, която чувам. То зимното време е нормалното (астрономическо) време, а не лятното и ако трябва да отпада нещо то това е лятното. Това е все едно да сменят календара и годината да стане 400 дни (вместо 365/366), защото е по-лесно за изчисление.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЯ ТУРЦИЯ ВЕЧЕ ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ СЪВПАДА С МОСКОВСКОТО.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИЕ българите с нашия Президент се извозихме сами!!!Да не забравяме и тежката подкрепа - позицята на парламента, управляващата партия и др.подобни.Дано поне като не спечелихме, да не разберем и какво сме загубили.Макар вече да се усещат някой елементи - газ без доставчик,плащане на огромни суми за реактори, които няма къде да сложим.Наред са горивото, суровините, туризма и пазарите на федерацията. Напук на всичко, можем още да изтраем, но колко само бог знаеее!!!
23
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА СЕ ГОВОРЕШЕ В ТУРЦИЯ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА, КАКВА РУСИЯ КАКВИ ПЕТ ЛВ. БЯХА НАПРАВИЛИ АНКЕТИ ЗА ТОВА ДАЛИ ДА ОСТАНЕМ В ЛЯТНОТО ВРЕМЕ, СПОРЕД АНКЕТИТЕ ПОВЕЧЕТО ХОРА КАЗАХА "ДА":-)И АЗ БЯХ ЕДИН ОТ ТЯХ, КАКВО Е ТОВА ОЩЕ В 4 ч. ДА СТАВА ТЪМНО,ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА.
22
12
 
25
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Ейй даже часовото време на Турция става голяма новина по БГ медиите. Но ко да се прави големите винаги се коментират от малките и слабите даже и за часовника
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципно държавите би трябвало да избират този часови пояс, в който попадат спрямо меридианите, но по ред причини може да изберат часови пояс с леко отместване (1 час). Държавите, които попадат в няколко часови пояса, спрямо меридианите, могат да изберат някой от тях или в рамките на държавата да има повече от едно часово време. Турция е такава държава.
20
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Така времето в Турция ще е с 1 час напред през зимата в сравнение с България, а ще съвпада с московското през цялата година."===Брей, то наистина Турция и Русия така се заобичаха, че двустранните отношения са просто е някаква идилия, чак и с едно и също време. Скоро и цвета на гащите си ще уеднаквят. А не беше толкова отдавна свалянето на руския самолет и обявяването на Путин за убиец. Глей как се променят нещата, значи! *** нали за пуста търговия и пари става дума...
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голяма любов напоследък ! и времето си уеднаквиха с руското. сега остана и климата ...ама нали са си евразия,имат си от всичко.
18
2
 
6
 
! Отговори
oho boho преди 7 години
До 20Къде си тръгнал да пишеш като не ти е ясна материята незнам.Има си UTC часовото време и всички се водим по него, в цял свят!Ето ти малко инфо от Уикипедия!Координираното универсално време или UTC е часовото време, спрямо което се изчислява времето в различните часови зони. UTC е наследникът на Средното гринуичко време (GMT) и разговорно понякога е наричано така. Името координирано универсално време е прието, за да се избегне използването на географско понятие в международен стандарт.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нормално" време няма. Всяка държава си избира в кой часови пояс да бъде, а ако е много голяма може отделни райони да са в различни часови пояси. Обикновено гледат да са с еднакво часово време с съседните държави, доколкото това е оправдано. От няколко години започна това преминаване само към лятното часово време в някои държави, т.е. Турция съвсем не е първата държава, която го прави. Иначе, да, сегашното зимно време е това, което съществуваше, преди да въведат лятно и зимно време, но какво от
16
18
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Голяма новина.Пука ми ,че ми дреме за Турция.
15
17
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Въобще не ми е на ...какво си избира Турция.
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oho bohoНормално време могат да имат само нормалните народи. В бантустани като бюлгаристанския катун, където ненормалното е нормално не можеш да имаш и нормално време.
13
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oho bohoА бе то не само много *** този народ, но и със страшно голямо самочувствие и претенции. Единственто точно време за всяка точка на света е местното време, драги ми астрономичаро! Имайки предвид големината на Турция предполагам че разликата в местното време между Гюкчеада и Ъъдър е 76 минути. Аман от всичкознаещи балкански зарзаватчии с претенции на астрономичари! ... или астрономи ли беше ...
12
3
 
17
 
! Отговори
oho boho преди 7 години
До 12Колко искат да са напред, просто исках да кажа че нормалното време е зимното. То се води за официално астрономическо. И исках просто да кажа щото повечето са се заблудили явно. Просто лятното часово време е измислено ! А те остават на него.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ДОБРЕ, КВО Е ТОВА ПРЕЗ ЗИМАТА ОЩЕ В 4 ЧАСА ДА СТАВА ТЪМНО:-)
10
1
 
14
 
! Отговори
oho boho преди 7 години
Така че астрономическото е ЗИМНОТО точка !
9
4
 
15
 
! Отговори
oho boho преди 7 години
до 10Прост народ проста държава :) Няма да се опарим никога, образовай се!Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименми не се връщай
7
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Астрономическото време е точно лятото. Зимното е измислица.