Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция

Според него президента планирал преврата, за да укрепи властта си
23 сеп 2016 22:00, Златко Желев
100
Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция
Кадър: YouTube

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвиняван от Турция, че е организирал провалилия се преврат на 15 юли, заяви, че в действителност зад опита стои президентът Реджеп Тайип Ердоган. Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение, казва той в интервю за ДПА, германския в. "Цайт" и испанския в. "Паис" от комплекса край Сейлърсбърг, Пенсилвания, където живее в доброволно изгнание от 1999 г. насам.

По-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния проповедник, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция, припомня ДПА.

Още по темата

По думите на Гюлен турският президент планирал преврата година предварително и сега се опитва да укрепи властта си.

В интервюто проповедникът казва още, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана. Президентът нарекъл опита за преврат "Дар от Бога" и казал, че Турция е имала нужда от нещо такова, "за да може да бъде над закона и да преследва още хора", твърди още проповедникът от Пенсилвания.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването "знаеха всичко, което се случва", заявява Гюлен. Духовникът казва, че е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

Aгенция Ройтерс пък цитира интервю на Гюлен за италианския в. "Стамп"“, в което той посочва, че европейските лидери не са предприели ефективни действия, за да спрат придвижването на турското правителство към авторитаризъм.

"Укрепването на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права в Турция са абсолютно необходими, за да бъдат управлявани бежанската криза и борбата срещу "Ислямска държава" в дългосрочен план", заявява Гюлен. – Ако това не се случи, Европа рискува да се окаже с дори по-голям проблем, с катастрофа".

Според ислямския проповедник европейските лидери трябва да насърчат присъединяването на Турция към ЕС, тъй като това би подсилило демокрацията и зачитането на човешките права.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че турските власти са задържали днес племенница на Гюлен в рамките на разследване на дейността на организацията ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).

Емине А. е била задържана в град Ердемит в западния окръг Балъкесир при операция на полицията в ранните сутрешни часове. Полицията е проучила данни от телефона ѝ и установила, че тя е водила значителна част от разговорите с абонат в САЩ. Освен това от дома ѝ са конфискувани множество снимки и книги на Гюлен, както и две еднодоларови банкноти.

Според следствените органи тези банкноти са използвани от членовете на организацията на Гюлен за означаване на йерархията, като званията и длъжностите съответствали на комбинации от букви и цифри от серийните номера на банкнотите.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.